kabataslak ifadeyle creatin, kaslarda enerji (ATP) üretimini olumlu etkiliyor...bu da, birkaç tekrar daha fazla yapılabilmesi ve/veya birkaç kg daha fazla ağırlık anlamına geliyor(creatin kullanılmadığı durumla kıyaslandığında)...sonuç olarak da, kasları daha fazla karşı-direnç'e tabi tutma imkanı oluşuyor...
diet dönemine gelince...dietin ilk başlarında creatin kullanımı pek tavsiye edilmiyor...nedeni, creatin ve etkilerinden dolayı vücudun yakabileceğinden daha az yağ yakabilme riski (creatinden gelen olumlu enerji etkisinden dolayı yağlar, enerji olarak daha az kullanılabiliyor vücutta)...dietle vücut yağ oranı %12 civarlarına çekildikten sonra creatin kullanılabileceği ve bunun da yağ yakımına yardımcı olacağı ifade ediliyor...sebebi ise, %12 ve aşağı yağ oranlarından itibaren vücudun yağ eritme konusunda direnç göstermeye başlaması....bu direnç, vücudun kas yemeye daha meyilli hale gelmesi demek...bu dönemden itibaren creatin kullanmaya başlamak, bu direncin kırılmasına yardımcı oluyor veya direnci azaltıyor...yani o dönemde creatin;
- kaslardaki enerji (ATP) üretimi açısından olumlu katkı sağlayarak(yani dietle birlikte giderek düşmeye başlayan enerji genel seviyesini toparlıyor ve antremanlar daha verimli hale geliyor),
- daha fazla tekrar ve/veya ağırlık imkanı sağlayıp kasları daha fazla karşı-direnç'e tabi tutma ortamı oluşturarak (artan karşı-direnç, vücudu mevcut kasları korumaya ya da bunları daha az yemeye meyillendiriyor)
söz konusu direncin kırılmasına yardımcı oluyor veya azaltıyor...bu direncin kırılması ya da azalması da, yağ yakımının yavaşlamaması (ya da belki hızlanması) anlamına gelebiliyor...
diet dönemine gelince...dietin ilk başlarında creatin kullanımı pek tavsiye edilmiyor...nedeni, creatin ve etkilerinden dolayı vücudun yakabileceğinden daha az yağ yakabilme riski (creatinden gelen olumlu enerji etkisinden dolayı yağlar, enerji olarak daha az kullanılabiliyor vücutta)...dietle vücut yağ oranı %12 civarlarına çekildikten sonra creatin kullanılabileceği ve bunun da yağ yakımına yardımcı olacağı ifade ediliyor...sebebi ise, %12 ve aşağı yağ oranlarından itibaren vücudun yağ eritme konusunda direnç göstermeye başlaması....bu direnç, vücudun kas yemeye daha meyilli hale gelmesi demek...bu dönemden itibaren creatin kullanmaya başlamak, bu direncin kırılmasına yardımcı oluyor veya direnci azaltıyor...yani o dönemde creatin;
- kaslardaki enerji (ATP) üretimi açısından olumlu katkı sağlayarak(yani dietle birlikte giderek düşmeye başlayan enerji genel seviyesini toparlıyor ve antremanlar daha verimli hale geliyor),
- daha fazla tekrar ve/veya ağırlık imkanı sağlayıp kasları daha fazla karşı-direnç'e tabi tutma ortamı oluşturarak (artan karşı-direnç, vücudu mevcut kasları korumaya ya da bunları daha az yemeye meyillendiriyor)
söz konusu direncin kırılmasına yardımcı oluyor veya azaltıyor...bu direncin kırılması ya da azalması da, yağ yakımının yavaşlamaması (ya da belki hızlanması) anlamına gelebiliyor...