Bir buçuk seneden fazla oldu başlayalı, spor salonunda çalıştığım hiçbir egzersizden dolayı sakatlık yaşamadım çok şükür, ara sıra yazları dirsek ekleminde ufak tefek ağrılar dışında, birde arada bir bilek güreşi meydan okumalarına karşı gaza gelmemin sonucu sakatlanmalar dışında.
Salona yeni kayıt olmuştum, benim belim sık sık sakatlanırdı
Yeni başladığım hafta 30 çual kömürü tek başıma kömürlüğe atınca fena madara olmuştum, şimdiki gibi değilim tabi kuvvette yok fazla, sinir sıkışmasıydı sadece disk kayması falan değil, doktor öyle demişti. Toparlandıktan sonra idmanlara başladım tekrar.
Daha önceki sakatlanmalar daha beterdi,(3 gün felçli gibi yatmalar falan) her neyse, belimde ve omurgamda böyle bir potansiyel sakatlık olmasına ramen, bol bol ters mekik yaparak, daha sonra ilerleyen zamanlarda, arka bacak ve bel için yapılan, daha çok arka bacak için yapılan versiyonuna başladım deadliftin, yani diğer tabiri dizleri kırmadan yerden kesme, hafif kilo çok tekrar yapıyordum ilk başlarda, daha sonra ağırlığıda artırmadan setleri artırarak devam ettim, hiç sorun yaşamadım, sonra ağır kiloyla normal deatlifte geçtim.
Diyebilirimki belim şu an sakanlanmıyorsa ters mekik ve deathliftin bu iki versiyonu sayesindedir bide bunları çalışırken kemer takmayı unutmamam, bilgisayarın başında 2 saatten fazla oturunca bazen belimde biraz sızlama oluyor sadece nadir olarak.
Şimdi 70-80 le de deatlift yapıyorum, arada bir 90-100 lede yaptığım oluyor, dizleri kırmadan merdiven basamağında veya platformda yapılanı ise 30-40 ile, 50 yi geçmez.
Eğer ciddi problem yoksa takın kemeri, inceden hafif kilo çok tekrar (20-30 tekrarda da olur başlangıç için) dozajı kademeli olarak artırmak lazım. daha sonra yavaş yavaş yüklenirsiniz.
Ani hareketlerdende kaçınmak lazım, squat içinde, deadlift içinde geçerli, 150 kiloyu taşıyabilen bir kalasa 100 kiloluk bir darbe vurursanız kırılır, mesela squatta çökerken yavaşlayarak çökmek, kalkarkende yavaştan hızlanarak kalkmak lazım, deadlifttede böyle bu çok önemli
İyi çalışmalar.