R10
Üye
özür dileyerek ben yine bazı şeylere muhalif olacağım.
öncelikle kemer konusu. bunu tartışmaya açıyorum.
eğer çok büyük ağırlıklara girmiyorsak mesela barbell row da veya squatta veya yapıyorsak deadliftte, küçük ağırlıklarda kemer takarsak:
kaslar tembelleşecek çünki işi kemer yapacak. eğer hareketi nizami yaparsanız kemere gerek yok merak etmeyin sakatlık olmaz. yanlış yapıyorsanız kemer de kurtarmaz.
kemer takmak işi kemere bırakır ve gelişmesi gereken yerlerden eksik verim alırsınız.
ha deneme amaçlı veya program gereği 4 tekrara kadar düşüyorsanız yani ağır çalışıyorsanız son setlerde takılabilir.
bir de esneme konusu:
birçok yerde okudum en son da kaynak olarak göstereceğim yer menshealth in ekim2011 sayısı, ağırlık çalışması öncesi esneme ve gerdirme birişe yaramıyor,
sakatlık riskini arttırıp performansı düşürüyor. esnemeyi sonra bırakmakta fayda var.
ağırlığa girmeden önce ercan ın dediği gibi vücut adaptasyonu için setlere hiç olmazsa 1 set hafif kilo ile başlayın.
konuyu çok saptırmadan söylemiş olayım idman öncesi statik esneme yapmak aynen deathlifter'ın söylediği gibi sakatlıklara ve güç kaybına yol açabilir. idman öncesi dinamik esneme yapmak önerilir.
dinamik esneme de anlayacağınız gibi yürüme-hafif tempo koşu, bisiklet ve benim favorim eliptik ile olur. ip atlama da aynı görevi görecektir.
deadliftte kusacak gibi olma gibi bir sorunun kaynağı da ancak idmana dolu mideyle gitmek olabilir diye düşünüyorum (eğer o gün hasta değilseniz). bir de deadlift ne kadar olsa yine öne eğilme ve doğrulmanın olduğu bir harekettir bu da mide bulantısına sebebiyet veriyor olabilir.
sorunun kaynağını bulana kadar hyper extension yapabilirsiniz belki. neticede deadlift kadar güç ve teknik gerektiren bir hareket olmadığından hem belinizi atlamamış olursunuz hem de mide bulantısıyla baş etmiş olursunuz.