şimdi şöyle bir örnek vermek istiyorum,
markete gittiniz, bir kutu biber salçası aldınız, üzerinde içerik olarak, "biber, tuz, yağ" yazar. bunu alıp da yazın sıcak havada dışarda tutarsanız, 2 gün sonra üzerinde küf oluşmaya başlar, kokar, bozulur.
güneydoğunun emektar kadınları da evde salça yapar, içine "biber, tuz, yağ" koyar. malzeme aynı. ama evde yapılan salçayı yazın sıcağında dışarda tutarsanız, 1 sene kalsa da bozulmaz.
farkı şu. fabrikada yapılan hazır salça için kullanılan biber, tek tek elden geçmediğinden, kurtlu ezik biberler de makinaya girer. yeterince temizlenmeden. sonra o salça, makinalarda kurutulur. oysa ev salçası yapan hanım, biberi özenle temizler, sapını çöpünü ayırır, ve o salçayı güneşte kurutur. güneşte kuruyan salça, 1 sene kalsa da bozulmaz. asırlardır onun bozulmadan nasıl saklanması gerektiği, tecrübeyle öğrenilmiştir.
evde salça yapmayı bilmeyen, üşenen hanım, gider marketten salça alır. hem pahalıya alır, hem çabuk bozulur, hem de lezzeti yoktur. hazır salçadan 3 kaşık koyacağına, ev salçası 1 kaşık koyarsan, daha kıvamı zengin, daha lezzetli olur ,demek ki hazır salça masraflı oluyor. hem de daha lezzetsiz.
şimdi salçayı toza nasıl bağlayacaksın diye kendi kendime soruyorum

protein tozunun zararlı olduğuna dair elimde hiçbir kanıt yok. sadece hissediyorum. içinde katkı olduğu için... ayrıca, protein tozu, yemek yapacak vakti olmayanlar için pratik, hazır bir kaynak olduğunu ve bu amaçla üretilip tüketildiğini düşünüyorum. teknik olarak, bir peynir altı suyu tozunun bu kadar pahalı olmasını aklım almıyor, kabullenmiyor. pratik besin kaynağı üretmek için, vakti olmayan insanları oyalamanın, ve bunun için de hammadenin kıymetinin çok çok üzerinde bir fiyatla satılarak, olağan üstü bi buluşmuş gibi sunulduğunu düşünüyorum.
peki bizim türkler peynir altı suyunu toza çevirecek teknolojiye sahip değil mi ki biz bunu amerikadan yükse fiyatla alıyoruz?
elbette sahibiz. türk üretici, lor yapmış, peynir yapmış, çökelek yapmış, bunun lezzetle tüketilmesi için de değişik tarfiler yaratmış.
ama amerikalı üşendiği için, işin en kolay yolunu seçmiş, olay bu.