Merhaba
https://www.freedieting.com/tools/calorie_calculator.htm sitesinden bilgilerinize göre ( haftanın 5 günü yüksek yoğunluklu antreman yaptığınızı düşünerek ) maintenance (aynı kiloyu sürdürebilmeniz) için almanız gereken kalori 2000. Diyelim ki 500 kalori kıstınız , bu haftada 0,5 kilo vermeniz için kısmanız gereken kalori . Bunu kaynaklarda şöyle açıklamışlar . 1 lbs yağ 3500 kalori. Günde 500 kal kısarak , haftada 3500 kalori kısmış oluyoruz bu da hafta 0,45 kg yağ yakmak demek . Yani siz bu antreman yoğunluğu ile 1450-1500 kalori alırsanız yağ yakacak ve haftada 0,45 kg yağ yakıp kilo vermiş olacaksınız.
1200 civarı kaloriler, sizin için extreme fat loss kategorisine giriyor ve bence sağlıksız. Özellikle yeterli proteini alamıyorsanız. Kas kaybetmek her ne kadar çok kolay olmasa da yüksek yoğunluklu düzenli antremanlarda vücutta karbonhidrat yok ise ; vücutta bulunan proteinlerden enerji alınır ( kaslardan ) . Ayrıca özellikle bayanlarda tüm vücut hormonlar tarafından kontrol edilmektedir. Hormon salınımı için sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Yağ yemeden yağ yakmak imkansızdır. Vücut öyle bir mekanizmadır ki vücutta ne yoksa onu korumaya alır. Eğer aldığınız kalori yetersiz ve yağ da almıyorsanız , vücut hiç yağ almadığı için hormonal düzenlemede kullanacağı yağları korumaya alır ve başka kaynakları enerjiye dönüştürür . ( ilk olarak karbonhidrat , daha sonra protein ).
Size ayrıca şöyle yardımcı olayım . Mesela 54 kiloya düşmek istiyorsunuz . 1500 kolori alacağınızı varsayalım . Kilo başına 1,5 gr protein aldığınızı varsayarsak , 81 kg protein yapar ve bu da 81*4 = 324 kal , almanız gereken yağ da olmak istediğiniz kilo çarpı 1,1 ile hesaplarsak 60 gr yağ - 540 kal'i de yağdan alacaksınız bu durumda 540+324 =864 - 1500-864 = 636 kalori kalıyor. Bu kaloriyi de karbonhidrattan almalısınız. 636/4 =159 gr . Siz bu kadar yemeseniz bile en azından 130-140 gr arasında kalmanız gerekiyor. Ancak ben karbonhidrat seviyorum diyorsanız eğer, yukarıda uzun uzun anlattığım sistem ile kilo verebilirsiniz. eğer karbonhidrat yemesem de olur diyorsanız, yukarda bahsettiğim protein ve yağ değerlerini aldıktan sonra, biraz karbonhidratta tüketerek rahatlıkla kilo verebilirsiniz.
Ancak az yiyeceğim diye de çok az yerseniz, vücut onu da sevmiyor, ki ek olarak egzersiz ve idmanlarınızda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Belirtmeyi atladığım bir şey var lif alımı. Aldığınız karbonhidratın bir kısmı da liflerden gelmeli . 1000 kalori için 14 gr lif derler. Yukarıda verdiğim değerlere lifli yiyeceklerden gelen karbı da ekleyip , diğer kaynaklardan alacağınız karbı bu ölçüde azaltmalısınız .
Biraz uzun yazdım , ama en özet şekilde yazmaya çalıştım . Umarım işinize yarar .