Yaklaşık 6-7 aydır spor salonuna gidiyorum ve bu süre içersinde düzenli olarak hiç bacak çalışamadım çünkü leg press,extension,curl fln bacaklarımı çok da fazla çalıştırmıyordu.Bu arada yaşım 16 boyum 1.62 kilom 62,63 öyle bir şey.Basketbol oynadığım için gidiyorum zaten spor salonuna.Geçenlerde internette zıplama hakkında çok iyi bir forum buldum ve günlerce ordaki ingilizce yazıları okudum ve anladımki kısaca bacaklarımın ve bunun yanında da vücudumu kuvvetlendirmem gerekiyorki zıplamam gelişsin ve bundan sonra plyometrics çalışabileyim.Forumda şöyle bir kombinasyon varda 1.5x vücut ağırlı squat,2x bench press,2x deadlift en az olması gerekiyorki plyometricsden iyi gelişmeler alınabilsin.Bu bilgileri öğrendikten sonra da spor salonunda uygulayayım dedim ama spor salonundaki hocalar bana bunları yapmaman gerektiğini, riskleri olduğunu söylediler.Ben de zaten yanlış yapıldığı takdir de hareketlerin sakatlık doğurabilceğini bildiğimi onlara söyledim ama onlar ısrarla bana leg press denen uyduruk alete yöneltmeye çalıştılar.Ben de onlara full squatın ve diğer hareketlerin nasıl yapılacağını, tekniğini falan sordum ama göstermiyceklerini söylediler.Bu arada leg press de kalflarımı kuvvetlendirmek için bir hareket yapıyordum ve çok rahat yaptığımdan artık 30-40 tekrar bile yapabiliyordum yaklaşık 50-60 kiloyla.Yani 4 set 8 tekrar yapsam rahatlıkla 150kg yi sadece kalflarımla bulabilirdim herhalde.Bunu da normal leg press hareketinde düşünsek 200kg yi geçmem çok muhtemel ki, leg pressin squattan daha az çalıştırdığını düşünüyorum.Neyseki dün full squat yapıyordumki hocalardan biri arkamdan laf etti "Bak uyarmama rağmen hala yapıyor gibisinden" o sırada orada çalışan birisine de söyledi ve sonradan o çalışan da benimle konuştu ve bu hareketi yapmamam gerektiğini aksi takdirde beni atıcakları tarzında bir şey ile beni tehdit etti.Şimdi benim size sormak istediğim şey squat bu kadar zararlı bir şey mi?(Çoğu basketbolcu ve body çalışan kimse yapıyor sanıyorum ama benim spor salonumda 2-3 kişi anca yapıyor)Eğer bildiğim gibiyse yani doğru şekilde yapıldığında bir zararı yok ise bunu onlara nasıl kanıtlıyabilirim yada anlamalarını sağlarım?Cevaplarınızı bekliyorum..
Not:Gelişmemi engelleme konusunda pek bir şüphem yok çünkü bu konuda daha önceden bi doktora gitmiştim ve boyumun bundan sonra daha fazla uzamayacağını bana söylemişti.Zaten 1-2 senedir de aynı boydayım.
Not:Gelişmemi engelleme konusunda pek bir şüphem yok çünkü bu konuda daha önceden bi doktora gitmiştim ve boyumun bundan sonra daha fazla uzamayacağını bana söylemişti.Zaten 1-2 senedir de aynı boydayım.