bugun salonda biri ile konuştum. adam bench press te çok iyi 120 kiloyu hiç yardımsız yapıyor 6 tekrar. adamla muhabbetim de vardı. başka bir gün triceps çalılırken gördüm. lying triceps extension u 25 + 25 + bar ile yardımsız 8 tekrar yapabiliyor. benim için imkansız, ben 20 + 20 + bar da en fazla 4 tane. adam 30 + 30 + bar da yapabiliyormuş ama çok ağır girmiyorum bilerek dedi eklemler için. neyse bugun baktım ilk antrenmanı biceps. z-bar curl. 17.5 + 17.5+bar ile 6 tekrar anca çıkarıyor, belden büküyor, tam nizami değil bir de hızlı indiriyor. ben ise 25 + 25 + bar ı 8 tekrar tam nizami kaldırırken 3sn indirirken4sn şeklinde yapabiliyorum. bu örnek aslında bench press teki zayıflığı açıklıyor gibi: triceps sorunu. onun tricepsler bicepse göre çok ileri benim de tam tersi. bench için triceps devreye girdiği için ben geri kalıyorum. masteer demişti kolları haftada 2 kez girin.
benim program şu şekilde:
pzt: triceps + biceps
salı: bacak
çarşamba: omuz
perşembe: off (masatenisi 2-3 saat)
cuma: sırt + kanat
cumartesi: göğüs
pazar: high intensity interval kardiyo (yarım saat, değişken tempolu)
haftada 2-3 gün mide ve bunlara ek olarak bir gün de interval kardiyo (genelde sırttan sonra) veya omuz dan sonra bisiklet
ilk göze çarpan boş gün hiç yok. aslında bir tam gün boş olmalı ama bilemiyorum nasıl yapsam.
masteer kolları 1 hafta 1 kere 1 hafta 2 kere girin demişti. şimdi 5 günlük programa bunu nasıl monte edeyim?
- hiç monte etme overtraining olursun, adam gibi triceps çalış, 3 hareket yeter doğru düzgün yap gelişir, yeter ki doğru hareketleri seç mi diyorsunuz
- madem bicepsler iyi onlar 1 kalsın haftada, tricepsleri haftada 2 ye çıkar mı diyorsunuz,
- bicepsler yine 1kalsın ama tricepsi 1 hafta 1 gün 1 hafta 2 gün mü gir diyorsunuz
- hem biceps hem triceps ekle mi dersiniz ama o zaman program komple değişecek, bicepsi ve tricepsi neyin arkasına koyayım? küçük kas sonuçta kolay overtrain olur.
- hiç dinlenmiyorsun 7 gün dolu, kardiyoyu azalt ve antrenmanların sonuna koy haftada 1 tane mutlaka boş gün olsun, adam gibi dinlenmeden olmaz mı diyorsunuz, yoksa mesela perşembe günki masatenisi veya pazar günki kardiyo çok etkilemez m diyorsunuz
not: 6 güne çıkarmayı düşünmüyorum. ayrıca bacak tek gün girmek istiyorum çünki ağır bir program var ve hakkını vererek squat + deadlift giriyorum. o güne başka bir kas düşünmüyorum pek. mesela göğüs + biceps ve omuz + triceps gibi düşünüyorum ama salondaki hoca dedi programı öyle bir oturt ki iki kol arasında 2 günden fazla olsun mesela pzt triceps + bicepsten sonra çarşamba omuz + triceps kesinlikle olmaz dedi haklı gibi. araya 3 gün koymak gerekecek bir şekilde. bulmaca gibi oldu.
bir de triceps için önereceğiniz orjinal bir program ne olabilir? mesela biceps için 5x5 denemiştim ama triceps için denemedim hiç en fazla süperset denedim bicepsle kombine.
şu anki programda lying triceps extension + kickback + bench dips var. 3 hareketi kesinlikle geçmiyorum, tekrarlar 4 3 3 şeklinde. setler de piramit olarak 12 den başalayıp 8 e kadar bazen 6 ya kadar indiriyorum. daha evvelki programda close grip + dambıll alna triceps + dips triceps vardı.
bu arada boy 1.76 kilo 81 kollar 44