10 sn çok saçma o kadarda değil 10 sn düşünecek olursak. bench press i örnek verelim, bench press ilk set e giriyorsun, set bitiyor, zaten bench sehpasından kalkmadan 10 saniye dolmuş oluyor. 4 den 8 tekrar yapdığını düşünürsek, barı bırakmadan harekete devam etmiş gibi birşey oluyorsun.bunun plaka değişdirme olayıda var hep aynı ağarlıkla girmiyorsundur herhalde zaten benchden kalkıp plaka takmak 15 saniye süpermanmisin nesin anlamadım. hareketten alacağın verim çok çok düşük diyorum.
ben press hareketlerinde 2 dakika kadar dinleniyorum. temel hareketler de dahil. yanlız izole hareketlerin bazılarında 1 dakika, bazılarında ise 30 saniye bekleyip de öyle giriyorum. örnek verecek olursak, bir bench press de 2 dakika, bir enseye çekişde 1 dakika ve bir lateral raise da 30 saniye kadar bekleyip öyle giriyorum. ama bu dinlenmede önemli olan vücudu yavaş yavaş tanımayı öğrenmek. kaçlı tekrarlarda, kaç dakika dinlendiğinizde vücudunuzun nasıl tepki verdiği önemli olandır. lateral raise da mesela 10 tekrardan eksiltmeli sistemde hem yükdek ağırlık hemde dinlenme süresinin azlığıyla beraber 10-10-9-8 tekrar aralığı en güzel etkiyi veriyor. tabiiki vücut alışdıkdan sonra değişdirmek set ve tekrarları şart ama dinlenme süresi nasıl verim alıyorsanız öyle götürmek ideali. bu kişinin hacim veya definasyon isteğine bağlı olarak değişir. konuyu fazla dağıttım off topic olmadan bu kadar yeter.
Aynen katılıyorum.Çalışılan bölgeye ve hareketin özelliğine göre süre ayarlanmalı.