ben hocaya sordum 400 X 5 set yapılırken mesela 200 metre en yüksek hızda( atıyorum 10km/s) kalan 200 metreyi de düşük tempolu hızda(6-7 km/s) koşacaksın Interval Cardio budur dedi bana hoca...
yani 200metre(10km/s) + 200 metre(6-7 km/s) = 400 metre... bu şekilde 5 tane yapınca oluyor o zaman di mi?
evet, interval idmanın esprisi ise sürekli değişen hızlarla kardio çalışması yapmaktır. bir futbol sahasını, metrelere böldüğünüzde 30-40 metre arayla hızınızı bir arttirip bir azaltırsınız. Takım oyununa dayalı sporlarda önemi çok büyüktür.
ayrıca bu şekilde çalışarak kalbinizi rezonans durumundan çıkarırsınız. Rezonans durumunun kalp krizine kadar büyük oranda riskleri vardır. Hep aynı ritimde hareket etmenin kalbinizin güçlenip kuvvetlenmesinde , sprint ve dusuk yogunluklu kardionun harmanlanmıs hali interval kardionun yakınından bile geçmediğimi belirtelim.
bu gun spor salonlarında tercih edilmemesinin sebebi, spor salonu mudavimlerinin büyük bir çogunlugunun yeterli hırs ve vücutlarının çok sağlıklı durumda olmamasıdır. Aşırı yağlanma, kondüsyon zayıflığı gibi nedenlere dayanır. Kaldıki salona yeni gelen birisine, daha yolda yürümeye dahi üşenen birisine siz gidip interval training öneremessiniz. Önerirsenizde o adam o anda spordan soğur. Spor bana göre değilmiş der.
Adından anlaşılacaği gibi, bu çalışmaları belirli kondüsyon seviyesini yakalamış ve kas kütlesi elde etmiş kişiler için uygundur.
Hocalarada bu konuda hak veriyorum ancak kaldıki, spor salonlarında ne bilgilendirici ifadeler, nede kardio konusunda bir yardım var. Klasik nabız muhabbeti devam ediyor. bir adam hem koşarken hemde nabzını mı ölçebilir.
Örneğini verdik, bu gun hiç bir atletin nabız ölçtüğüne inanmam. Kaldıki sprint çalışmaları atletleri kendine örnek alan bir sporcunun, dusuk yogunlu calısan bir sporcuya göre, 10 kat daha fazla fayda sağladığı gerekli testlerle ispatlanmıştır.
Çeşitli ispatlanmış ve testleri ile beraber yapılmış deneyler mevcuttur.
Bu arada spor salonuna gelenlerin yüzde80 oranında sigara kullandıgını, ileri yaşta spora baslayanların ise vücutlarında buyuk tahribat ile spor salonuna geldiklerinide göz ardı etmemeliyiz. Bir kişinin koştugu bir hızda, bayır yukarı 16 derece eğimde çok rahat bir biçimde yürüyebiliyorsam bu işte bir terslik oldugunu belirtmek istiyorum. 7 km hızda koşanlar var ve birde kosu bandında elleri serbet bayır yukarı yürüyenler.
Ayrıca genç sporcular içinde HİİT çalışmaları gerekir. 16-17 yasında zıpkın gibi cocukların, yavas bir tempoda koştugu dusunebilirmi?
Bu arada bilimsel kaynakları teker teker eklemeye baslayacağım forumumuzun, çeşitli makaleler bölümüne.
Spor yanında birde, tasarım işiyle uğraştıgım için çok az zaman bulabiliyorum. Lütfen beni mazur görün.