Jelatin nedir ?

donatello

Yeni Üye
Arkadaşlar aşağıdaki tabloya baktığımızda jelatin in protein değerinin epeyce yüksek olduğunu görüyoruz. Acaba jelatinin ne olduğunu bilen varmı ? nereden temin edilir ve nedir bu jelatin? şimdiden çok teşekkür ederim.

Diğer besinler

Besin Ölçü Protein KarbH. Yağ Kolest. Kalori


Jelatin gr 86 - 0,1 - 335

Kakao gr 17 48,3 24 - 299

Maya (kuru) gr 36,9 39 1,6 - 282

Maya (Yaş) gr 12 11 0,4 - 86

Sirke gr - 6 - - 12

Tahin gr 17 21,2 53,8 - 595

Turşu (Salatalık) gr 0,6 2 0,2 - 10

Zeytin (Siyah) gr 1,8 1,1 21 - 207

Zeytin (Yeşil) gr 1,5 2,8 13,5 - 144
 
Jelatinin protein değeri çok düşüktür, bonibonlarda mesela baktığımızda sığır jelatini ibaresi görürüz, sığırların kıkırdak dokusundan elde edilen bir madde, bonibona yumuşak, lastiksi kıvamını verir.
Vücut geliştirme için tek faydası eklemler için onarıcı etkisi olmasıdır.
Bunu okuduğumda şaşırmıştım ama jelatinin eklemleri onarıcı etkisi var, başka bir faydası ise olduğunu hiç sanmıyorum, çünkü içerdiği protein değeri düşük.
 
Teşekkür ederim karasan hocam sağolasın. Bu arada balık unu ve kuru mayanında protein değeri oldukça yüksek sanırım.
 
donatello dedi:
Teşekkür ederim karasan hocam sağolasın. Bu arada balık unu ve kuru mayanında protein değeri oldukça yüksek sanırım.

Rica ederim, ya bu arada yanlış ifade etmişim, bonibon derken benim aklımda, haribonun yumuşak ayıcıklı şekerleri vardı, şimdi aklıma geldi jelibon!
Söylediğin diğer ürünlerinde protein değeri düşük, değer ile miktar farklı şeyler.
Temel amino asitleri içermedikleri için ve biyolojik emilim oranları düşük olduğu için, kağıt üzerinde yüksek protein değeri içermelerinin bir anlamı yok, vücut tarafından doku inşasında kullanılamadıkları için vücut geliştirmeye ve genel sağlığa faydaları yok.
 
balık unu olarak kastedilen şey kurutulumuş balıktan imaldir.bildiğim kadarı ile yuzde 80 üzerinde hayvansal proteın ihtiva eder ve biyolojik değeri soyadan daha yuksektir.
 
guardbody dedi:
balık unu olarak kastedilen şey kurutulumuş balıktan imaldir.bildiğim kadarı ile yuzde 80 üzerinde hayvansal proteın ihtiva eder ve biyolojik değeri soyadan daha yuksektir.
Balık unu insanlar icin degil ki :) Hayvan yemi olarak kullanılıyor, zaten öyle olmasa muhakkak besin listemizde yerini alırdı ;)
 
Karasan dedi:
guardbody dedi:
balık unu olarak kastedilen şey kurutulumuş balıktan imaldir.bildiğim kadarı ile yuzde 80 üzerinde hayvansal proteın ihtiva eder ve biyolojik değeri soyadan daha yuksektir.
Balık unu insanlar icin degil ki :) Hayvan yemi olarak kullanılıyor, zaten öyle olmasa muhakkak besin listemizde yerini alırdı ;)
geçtiğimiz yıl bazı yemek çeşitlerine kullanılmak üzere satıldığını biliyorum.hatta serkan aktaş yarışmadan önce uzun süre maddi olanaksızlıklardan dolayı balık ununa yönelmişti.ilaç endustrısındede aynı konu soz konusu.birçok steroıd hayvanlar için üretilmesine ragmen insanlarda kullanıyor.veya dnp.bunlar en aykırıları.
 
guardbody dedi:
Karasan dedi:
guardbody dedi:
balık unu olarak kastedilen şey kurutulumuş balıktan imaldir.bildiğim kadarı ile yuzde 80 üzerinde hayvansal proteın ihtiva eder ve biyolojik değeri soyadan daha yuksektir.
Balık unu insanlar icin degil ki :) Hayvan yemi olarak kullanılıyor, zaten öyle olmasa muhakkak besin listemizde yerini alırdı ;)
geçtiğimiz yıl bazı yemek çeşitlerine kullanılmak üzere satıldığını biliyorum.hatta serkan aktaş yarışmadan önce uzun süre maddi olanaksızlıklardan dolayı balık ununa yönelmişti.ilaç endustrısındede aynı konu soz konusu.birçok steroıd hayvanlar için üretilmesine ragmen insanlarda kullanıyor.veya dnp.bunlar en aykırıları.
Balık unuyla beslendiyse maddi yönden cidden umutsuz durumdaymış, ben inanmıyorum vücut geliştirme yapan bir insanın dietinde düzenli yer alabileceğine, Serkan Aktaş kullanmış ve derece almış, hatta şampiyon olmuş olabilir ancak ne jelatin, nede balık unu dikkate değer protein kaynağı olarak kabul edilebilir.
 
Arkadaslar ürünü Yeni Aldim Ama Içindeki Gelain Maddesinin Domuzdan Elde Edildigi Söylendi Bana V Bu çok Moralimi Bozdu Bu Konuda Yeterli Bilgisi Olan Var Mi?

Cevap:
On a commercial scale, gelatin is made from by-products of the meat and leather industry, mainly pork skins, pork and cattle bones, or split cattle hides. Recently, by-products of the fishery industry began to be considered as raw material for gelatin production because they eliminate most of the religious obstacles surrounding gelatin consumption
 
jelatin genelde pastahanelerde bolca kullanılırdı eskıden ıkı cesıdı vardır sıgır jelatını ve domuz jelatını ..yaprak jelatın ve bunun toz halı olan toz jelatın olmak uzere ıkı formda bulunur pıyasada.bırde bunlar kendı aralarında yogunluklarına gore ayrılırlar.cok guclu jelatın ve normal jelatın dıye mesela bırınden 10 gr kullanacagına oburunden 5 gr kullanırsın.
proteın oranı %80 lerde .eklemlere muthıs ıyı gelıyor gercekten.omzum sakatlandıgında her gun bır adet vısne suyunun ıcıne 10 gr katıp yemıstım faydasını cok gordum.
tarifi bır adet vısne suyunun ıcıne 10 gr jelatını katın ıcınde erıyene kadar kaynatın sogutunca vısnelı jole oluyor.afıyetle yıyın.

saygılar
kusura bakmayın bıraz baslıktan son paragrafla uzaklastım.
 
Sığır Jelatin ?

Beslenmeyemi yazsam dedim bilemedim ama buraya yazayım dedim. Çünkü bilgi verme anlamında değil sorma anlamında. Yanlış olduysa affola :)

Sığır jelatin protein için ek besin olarak kullanılabilirmi ? Annem yazık kadıncağız yemek yetiştiremediği için her gittiği yerde supplement sorur oldu. Yumurta akı tozu diye düşünmüştüm ben hem okuldada öğlen suyla içerim basit diye. Sığır jelatin tozu , soya unu , süt tozu bunlar hakkında bilgisi olan arkadaşlar varmı ? Eklem yerlerine iyi gelmesiyle vs. değilde sadece proteinsel değeriyle ilgileniyorum.
 
karasan jelatinin protein orannı çok düşük demişsin.şu siteye bi bakar mısın ordaki bilgiler yanlış mı dersin?

http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=470&Itemid=197

kısaca yazılanları özetliyim jelatinle ilgili;Jelatin, hayvanların kemiklerindeki, bağ dokularındaki, bağırsaklarındaki ve organlarındaki kolajenlerin kısmi hidrolize edilmesi ile üretilir. Bu hammaddeler, kesimhanelerden ve entegre tesislerden, en üst düzey hijyenik şartlarda ve insan tüketimine uygun koşullarda toplanmaktadır.

Jelatin içinde, temel aminoasitlerin hemen hemen tamamı yer almaktadır: Glisin (%27), prolin (%16), hidroksiprolin (%14), glutamik asit (%12), alanin (%11), arginin (%8), aspartik asit (%6) ve diğerleri (%6). Elzem amino asitlerden sadece triptofan jelatinde bulunmamaktadır.
 
jelatinin yağ yakıcılarda bulunduğunu duydum doğrumudur
 
Jelatin konusunu bende merak ediyorum. vandeta'nın gönderdiği linki okudum, fiyatıda gayet uygun gibi. ama emilimle ilgili soru işaretleri var kafamda. sizce tümüyle değersiz bir ürün mü bizim açımızdan?

Birde merak ettiğim birşey var..: )
Acaba protein tozunu süt (veya su) ve jelatin ile karıştırsak soğuttuğumuzda jöle elde eder miyiz?
Tadı nasıl olur acaba.
 
karasan jelatinin protein orannı çok düşük demişsin.şu siteye bi bakar mısın ordaki bilgiler yanlış mı dersin?

http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=470&Itemid=197

kısaca yazılanları özetliyim jelatinle ilgili;Jelatin, hayvanların kemiklerindeki, bağ dokularındaki, bağırsaklarındaki ve organlarındaki kolajenlerin kısmi hidrolize edilmesi ile üretilir. Bu hammaddeler, kesimhanelerden ve entegre tesislerden, en üst düzey hijyenik şartlarda ve insan tüketimine uygun koşullarda toplanmaktadır.

Jelatin içinde, temel aminoasitlerin hemen hemen tamamı yer almaktadır: Glisin (%27), prolin (%16), hidroksiprolin (%14), glutamik asit (%12), alanin (%11), arginin (%8), aspartik asit (%6) ve diğerleri (%6). Elzem amino asitlerden sadece triptofan jelatinde bulunmamaktadır.
Sitede yazdığına göre jelatin hiç de gereksiz bir besin değilmiş.

Konuyu bir güncelliyelim bakalım ne tür yorumlar gelecek.
 
Back
Yukarı