Jelatin nedir ?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve donatello tarafından 15 Nisan 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 19 üye.
  1. donatello
    Offline

    donatello Yeni Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2007
    Mesajlar:
    108
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar aşağıdaki tabloya baktığımızda jelatin in protein değerinin epeyce yüksek olduğunu görüyoruz. Acaba jelatinin ne olduğunu bilen varmı ? nereden temin edilir ve nedir bu jelatin? şimdiden çok teşekkür ederim.

    Diğer besinler

    Besin Ölçü Protein KarbH. Yağ Kolest. Kalori


    Jelatin gr 86 - 0,1 - 335

    Kakao gr 17 48,3 24 - 299

    Maya (kuru) gr 36,9 39 1,6 - 282

    Maya (Yaş) gr 12 11 0,4 - 86

    Sirke gr - 6 - - 12

    Tahin gr 17 21,2 53,8 - 595

    Turşu (Salatalık) gr 0,6 2 0,2 - 10

    Zeytin (Siyah) gr 1,8 1,1 21 - 207

    Zeytin (Yeşil) gr 1,5 2,8 13,5 - 144
     
  2. Karasan
    Offline

    Karasan Özel Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    2.598
    Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Jelatinin protein değeri çok düşüktür, bonibonlarda mesela baktığımızda sığır jelatini ibaresi görürüz, sığırların kıkırdak dokusundan elde edilen bir madde, bonibona yumuşak, lastiksi kıvamını verir.
    Vücut geliştirme için tek faydası eklemler için onarıcı etkisi olmasıdır.
    Bunu okuduğumda şaşırmıştım ama jelatinin eklemleri onarıcı etkisi var, başka bir faydası ise olduğunu hiç sanmıyorum, çünkü içerdiği protein değeri düşük.
     
    SVSTRGMR bunu beğendi.
  3. donatello
    Offline

    donatello Yeni Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2007
    Mesajlar:
    108
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    0
    Teşekkür ederim karasan hocam sağolasın. Bu arada balık unu ve kuru mayanında protein değeri oldukça yüksek sanırım.
     
  4. Karasan
    Offline

    Karasan Özel Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    2.598
    Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Rica ederim, ya bu arada yanlış ifade etmişim, bonibon derken benim aklımda, haribonun yumuşak ayıcıklı şekerleri vardı, şimdi aklıma geldi jelibon!
    Söylediğin diğer ürünlerinde protein değeri düşük, değer ile miktar farklı şeyler.
    Temel amino asitleri içermedikleri için ve biyolojik emilim oranları düşük olduğu için, kağıt üzerinde yüksek protein değeri içermelerinin bir anlamı yok, vücut tarafından doku inşasında kullanılamadıkları için vücut geliştirmeye ve genel sağlığa faydaları yok.
     
    salvadore_xp bunu beğendi.
  5. guardbody
    Offline

    guardbody Özel Üye

    Katılım:
    24 Ağustos 2004
    Mesajlar:
    3.418
    Beğenileri:
    1.600
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    KALİTE TEKNİSYENİ
    Yer:
    MAGNESIA
    balık unu olarak kastedilen şey kurutulumuş balıktan imaldir.bildiğim kadarı ile yuzde 80 üzerinde hayvansal proteın ihtiva eder ve biyolojik değeri soyadan daha yuksektir.
     
    vveedi41 bunu beğendi.
  6. Karasan
    Offline

    Karasan Özel Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    2.598
    Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Balık unu insanlar icin degil ki :) Hayvan yemi olarak kullanılıyor, zaten öyle olmasa muhakkak besin listemizde yerini alırdı ;)
     
  7. guardbody
    Offline

    guardbody Özel Üye

    Katılım:
    24 Ağustos 2004
    Mesajlar:
    3.418
    Beğenileri:
    1.600
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    KALİTE TEKNİSYENİ
    Yer:
    MAGNESIA
    geçtiğimiz yıl bazı yemek çeşitlerine kullanılmak üzere satıldığını biliyorum.hatta serkan aktaş yarışmadan önce uzun süre maddi olanaksızlıklardan dolayı balık ununa yönelmişti.ilaç endustrısındede aynı konu soz konusu.birçok steroıd hayvanlar için üretilmesine ragmen insanlarda kullanıyor.veya dnp.bunlar en aykırıları.
     
    DKN ve vveedi41 bunu beğendi.
  8. MK #7
    Offline

    MK #7 Özel Üye

    Katılım:
    30 Ekim 2004
    Mesajlar:
    2.276
    Beğenileri:
    1.522
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
  9. Karasan
    Offline

    Karasan Özel Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    2.598
    Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Balık unuyla beslendiyse maddi yönden cidden umutsuz durumdaymış, ben inanmıyorum vücut geliştirme yapan bir insanın dietinde düzenli yer alabileceğine, Serkan Aktaş kullanmış ve derece almış, hatta şampiyon olmuş olabilir ancak ne jelatin, nede balık unu dikkate değer protein kaynağı olarak kabul edilebilir.
     
  10. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    Cevap:
    On a commercial scale, gelatin is made from by-products of the meat and leather industry, mainly pork skins, pork and cattle bones, or split cattle hides. Recently, by-products of the fishery industry began to be considered as raw material for gelatin production because they eliminate most of the religious obstacles surrounding gelatin consumption
     
  11. NİKE
    Offline

    NİKE Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    904
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    jelatin genelde pastahanelerde bolca kullanılırdı eskıden ıkı cesıdı vardır sıgır jelatını ve domuz jelatını ..yaprak jelatın ve bunun toz halı olan toz jelatın olmak uzere ıkı formda bulunur pıyasada.bırde bunlar kendı aralarında yogunluklarına gore ayrılırlar.cok guclu jelatın ve normal jelatın dıye mesela bırınden 10 gr kullanacagına oburunden 5 gr kullanırsın.
    proteın oranı %80 lerde .eklemlere muthıs ıyı gelıyor gercekten.omzum sakatlandıgında her gun bır adet vısne suyunun ıcıne 10 gr katıp yemıstım faydasını cok gordum.
    tarifi bır adet vısne suyunun ıcıne 10 gr jelatını katın ıcınde erıyene kadar kaynatın sogutunca vısnelı jole oluyor.afıyetle yıyın.

    saygılar
    kusura bakmayın bıraz baslıktan son paragrafla uzaklastım.
     
    SVSTRGMR, year2004, born2win ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  12. Draqo
    Offline

    Draqo Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesajlar:
    353
    Beğenileri:
    224
    Ödül Puanları:
    0
    Sığır Jelatin ?

    Beslenmeyemi yazsam dedim bilemedim ama buraya yazayım dedim. Çünkü bilgi verme anlamında değil sorma anlamında. Yanlış olduysa affola :)

    Sığır jelatin protein için ek besin olarak kullanılabilirmi ? Annem yazık kadıncağız yemek yetiştiremediği için her gittiği yerde supplement sorur oldu. Yumurta akı tozu diye düşünmüştüm ben hem okuldada öğlen suyla içerim basit diye. Sığır jelatin tozu , soya unu , süt tozu bunlar hakkında bilgisi olan arkadaşlar varmı ? Eklem yerlerine iyi gelmesiyle vs. değilde sadece proteinsel değeriyle ilgileniyorum.
     
  13. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Draqo,

    Konunuzu birleştirdim bu başlıkla, bölünmesin.
     
    Draqo bunu beğendi.
  14. vandeta2006
    Offline

    vandeta2006 Üye

    Katılım:
    2 Kasım 2008
    Mesajlar:
    134
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    İZMİR
    karasan jelatinin protein orannı çok düşük demişsin.şu siteye bi bakar mısın ordaki bilgiler yanlış mı dersin?

    http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=470&Itemid=197

    kısaca yazılanları özetliyim jelatinle ilgili;Jelatin, hayvanların kemiklerindeki, bağ dokularındaki, bağırsaklarındaki ve organlarındaki kolajenlerin kısmi hidrolize edilmesi ile üretilir. Bu hammaddeler, kesimhanelerden ve entegre tesislerden, en üst düzey hijyenik şartlarda ve insan tüketimine uygun koşullarda toplanmaktadır.

    Jelatin içinde, temel aminoasitlerin hemen hemen tamamı yer almaktadır: Glisin (%27), prolin (%16), hidroksiprolin (%14), glutamik asit (%12), alanin (%11), arginin (%8), aspartik asit (%6) ve diğerleri (%6). Elzem amino asitlerden sadece triptofan jelatinde bulunmamaktadır.
     
  15. shownodese
    Offline

    shownodese Üye

    Katılım:
    3 Ocak 2008
    Mesajlar:
    966
    Beğenileri:
    253
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    gayrimenkul danışmanı
    Yer:
    kocaeli
    jelatinin yağ yakıcılarda bulunduğunu duydum doğrumudur
     
  16. Malebolgia
    Offline

    Malebolgia Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    209
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Istanbul
    Jelatin konusunu bende merak ediyorum. vandeta'nın gönderdiği linki okudum, fiyatıda gayet uygun gibi. ama emilimle ilgili soru işaretleri var kafamda. sizce tümüyle değersiz bir ürün mü bizim açımızdan?

    Birde merak ettiğim birşey var..: )
    Acaba protein tozunu süt (veya su) ve jelatin ile karıştırsak soğuttuğumuzda jöle elde eder miyiz?
    Tadı nasıl olur acaba.
     
  17. Sedif
    Offline

    Sedif Yeni Üye

    Katılım:
    12 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    197
    Beğenileri:
    65
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    N/A
    Yer:
    C:/Windows
    Sitede yazdığına göre jelatin hiç de gereksiz bir besin değilmiş.

    Konuyu bir güncelliyelim bakalım ne tür yorumlar gelecek.
     
  18. Dogu
    Offline

    Dogu Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2005
    Mesajlar:
    70
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    zaten çok severdim şimdi aşık oldum günde bir paket dr.otker yerim artık =)
     
  19. Malebolgia
    Offline

    Malebolgia Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2008
    Mesajlar:
    355
    Beğenileri:
    209
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Istanbul
    Dr. Oetker Jeller ile karıştırmayın, onlarda protein neredeyse yok denecek kadar az.


    [​IMG]
     
    Sedif bunu beğendi.
  20. Dogu
    Offline

    Dogu Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2005
    Mesajlar:
    70
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    burda bahsi gecen jelatin benim dediğim tatlı olan jelatin değilmi ? burda bahsedilen nedir ?
     

Sayfayı Paylaş