Merhaba arkadaşlar,
Sizlerle tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.. Fedex'le, Ups'le 100-120 dolar aralığının üzerinde olan her ürününüz takılır.. 100 dolar olmasına rağmende isteseler takarlar fakat günde 5000-6000 paket geldiği için sadece kıymeti yüksek ve ağırlığı fazla olanları muayne için ayırıyorlar.
Takıldığı an malı çekmek isterseniz, 150 ytl ordino ücreti, 1 gün için 75 ytl (mal ardiyede bekledikçe artıyor 75-85-95 gibi) ardiye ücreti ödersiniz. Maalesef gümrük görevlileri takıldığı zaman supplementları ilaç benzeri olarak gördükleri için geçirme şansınız da %10 civarında.. Hadi geçirdiniz diyelim yani kargonuzu zati eşya (kişisel eşya) statüsünde kabul ettiler ödemeler bunlarla sınırlı değil.. %10 gümrük vergisi ve ve 33 ytl de damga vergisi ödüyorsunuz..
Kargonuz takılırsa ve şansınızı denemek isterseniz, öncelikle ordino ücretini yatırıp ve gümrük görevlisiyle geçip geçmeyeceğini konuşun, olmaz derse ordino ücretini geri iade alabilirsiniz (iade edip etmeyeceklerinin teyidini alın, bana edebileceklerini söylediler)
100 dolarlık bir siparişinize çıkacak en az masraf 275 ytl, yani gerçekten bu masrafa değeceğini düşünüyorsanız gidin, yoksa direk siparişi unutun..
Air Mail yani PTT üzerinden gelen kargolardaysa durum farklı ve lehimize...
Pttde ordino, ardiye ücreti vs. yok ve fedex,ups gibi şirketlere göre kat be kat daha fazla paket olduğu için 100-120 dolar kıymeti olan küçük kargoların geçme şansı %90'a yakın..
Eğer paketiniz ptt'de de takılırsa, gümrük görevlisinin kabul etmesi şartıyla (ki görevlinin o anki ruh halinden tutunda, karakterine bağlı =) ) sadece damga ve gümrük vergilerini ödeyip malınızı çekebilirsiniz..
Yani kargonuzu air mail ya da usps ile isteyin.. usps amerikanın pttsi

fakat tracking number olayı var, ve kargonuzun kaybolma şansı çok düşük..
Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım.. Tecrübeli arkadaşlar düzeltme-ekleme yaparsa sevinirim..
Bu arada bence bu konu aşırı uzamış, yönetimdeki arkadaşlar doğru bilgi veren cevapları bir başlığa taşırlarsa, yeni katılan arkadaşlar kolaylıkla bilgi sahibi olabilirler..