Yeni başlayanlar nasıl çalışmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan FleXoR
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Anladığım kadarıyla butterlfy örneğinde kullandığınız kilo doğru olanı.

Aslında tekrarların miktarının çok önemi yok.

Kuvvet için maks. 6 tekrar
Hacim için 8-12
Dayanıklılık için 12 üstü gibi sınırlara riayet edildiği sürece ha 1 tekrar fazla ha 1 tekrar eksik çok önemli değil.

Önemli olan bu aralıklardaki tekrar sayılarından herhangi birini ancak setin son tekrarını nizami yapabilecek miktardaki kilolarla çalışarak tamamlamak.

Anladığım kadarıyla butterlfy örneğinde kullandığınız kilo doğru olanı.

Aslında tekrarların miktarının çok önemi yok.

Kuvvet için maks. 6 tekrar
Hacim için 8-12
Dayanıklılık için 12 üstü gibi sınırlara riayet edildiği sürece ha 1 tekrar fazla ha 1 tekrar eksik çok önemli değil.

Önemli olan bu aralıklardaki tekrar sayılarından herhangi birini ancak setin son tekrarını nizami yapabilecek miktardaki kilolarla çalışarak tamamlamak.
Yorum için teşekkürler.Zaten kilo almaya ve hacim kazanmaya çalışıyorum.
1-2 seti zorlanmadan 3.sette ise son 2-3 tekrarında zorlanarak yapmak doğru olan diyorsunuz o zaman.

daha önce birçok spor yaptım ve şimdi biceps çalışırken hiçbir yanma hissetmiyor gibiyim sadece kolda bi uyşma oluyor barbıl curl 21 hamercurl 3.10 ve consantrsyon yapıyorum ama ağrı sızı yok yüksek ağırlık girmeye çalışıyorum ilk etapta yaptığımla yakıyormuyum acaba yada kuvvetemi gidiyor anlamadım

Selam Wrestler Hocam, sana birkaç sorum olacak. Sıfırdan bir şey istemeyeceğim. Yeri geldiğinde okuyorum. Sadece yorum istiyorum.

1- Vg'de 2.ayıma geçtim. Hocanın bana ilk ayda yazdığı programda 6 göğüs, 2 bacak, 3 pazu, 3 kanat, 3 omuz, 3 arka kol çalışması vardı. Sağ olsunlar buradan bazı arkadaşların uyarısıyla 6 göğüs hareketini 3-4 hareket olarak yaptım. Bacak çalışmasnı da 3'e çıkardım.

Şu an ise şöyle devam etmeyi düşünüyorum.

A çalışması
3-4 hareket göğüs
3 hareket bacak
3 hareket pazu

B çalışması
3 hareket kanat
3 hareket omuz
3 hareket arka kol ( her çalışmada ek olarak mekik ve twist )

Şimdi haftada 4 gün gidiyorum, her kas grubu için 2 çalışma oluyor. Anlamadığım nokta her kas grubu haftada 1 kez çalışmalı diyorsunuz. Bu ifade profesyoneller için mi yoksa ben de mi yapmalıyım? Yoksa 2 kez çalıştırmaya devam mı?

2- Yapım genel itibariyle ektomorf. Boy 172, kilo 66-67. Spora başlamadan sigarayı bıraktım, hala içmiyorum. Haliyle kilom 2-3 kg civarı arttı. Yalnız başkalarına kıyasla değil benim kendi vücuduma oranla göbeğim iyice çıkmaya başladı. Gerekirse bu durumu foğtoğraflarla desteklerim. Bunun nedeni ne olabilir? Yağlı yemek mi? Yapım gereği mi böyle olacak? Yoksa bir şeyleri yanlış mı yapıyorum.

çinçion;

hareketleri doğru formda uyguladığından emin ol. özellikle bicepste egoya yenik düşüp fazla ağırlık kullanılıyor. Bu da hareketlerde hata yapılmasına ve yükün bicepsten çıkıp başka bölgelere taşınmasına sebep olabiliyor.

uzun süredir aynı programı yapıyorsan programını değiştirebilirsin.

kas-zihin bağlantısına odaklan. çalışırken aklın çalıştırdığın bölgede olsun, ağırlıkta değil..

eagle45;

'her kas grubu haftada 1 kez çalışmalı' şeklinde bir cümleyi nerede kurduğumu hatırlamıyorum ama benim şimdiye kadar böyle bir düşüncem olmadığını biliyorum.

böyle bir kural yok. senin seviyen için (bu sporda 2. ayın olduğunu düşünüyorum) haftada yaptığın 4 idman gayet mantıklı.

bizim almak istediğimiz kilo kas halinde olanı.. ektomorfum diye kalitesiz, yağ oranı çok yüksek şeyler yemek doğru değil. kompleks karbonhidrat (esmer ekmekler, bulgur, esmer pirinç, makarna vb), protein ve sağlıklı yağlar tüketmek önemli. önce buna dikkat etmelisin.

hala göbek artıyorsa karbonhidrat miktarını kademeli azaltabilir ve kendini gözlemleyebilirsin.

çinçion;

hareketleri doğru formda uyguladığından emin ol. özellikle bicepste egoya yenik düşüp fazla ağırlık kullanılıyor. Bu da hareketlerde hata yapılmasına ve yükün bicepsten çıkıp başka bölgelere taşınmasına sebep olabiliyor.

uzun süredir aynı programı yapıyorsan programını değiştirebilirsin.

kas-zihin bağlantısına odaklan. çalışırken aklın çalıştırdığın bölgede olsun, ağırlıkta değil..

eagle45;

'her kas grubu haftada 1 kez çalışmalı' şeklinde bir cümleyi nerede kurduğumu hatırlamıyorum ama benim şimdiye kadar böyle bir düşüncem olmadığını biliyorum.

böyle bir kural yok. senin seviyen için (bu sporda 2. ayın olduğunu düşünüyorum) haftada yaptığın 4 idman gayet mantıklı.

bizim almak istediğimiz kilo kas halinde olanı.. ektomorfum diye kalitesiz, yağ oranı çok yüksek şeyler yemek doğru değil. kompleks karbonhidrat (esmer ekmekler, bulgur, esmer pirinç, makarna vb), protein ve sağlıklı yağlar tüketmek önemli. önce buna dikkat etmelisin.

hala göbek artıyorsa karbonhidrat miktarını kademeli azaltabilir ve kendini gözlemleyebilirsin.

Cevabın için teşekkür ederim, ( Butona da bastım. :) )

Biraz yanlış yazmışım sanırım hocam, yeni fark ettim. O ifadeyi siz değil genel eğilim gibi söylemek istedim, yanlış olmuş. Mesela Diez hocanın soru-cevap konusunda her kas grubu haftada 1 kez çalışılmalı ibaresi var. Sanırım bu durum yeni başlayanlar için geçersiz, ben onu anladım. Genel tavsiye haftada 2 kez çalıştırma.

C:Bu spora yeni başlayan biri başarı istiyorsa ilk önce öğrenmesi gereken sabırdır.Kas gelişimi çok yavaş ilerleyen bir süreçtir.Aceleci şahıslar ya bu sporu bırakacaklar ya da yavaş olan bu süreci daha da yavaşlatacaklardır.Her konuda olduğu gibi temel sağlam olmalıdır.Temel hareketler dışındaki hareketler uygulanmamalıdır.Örnek bir çalışma programı şu şekilde olmalıdır: Haftada 3 gün,3 set 8 tekrar
1.gün: Göğüs-Bench press,Flys Triceps-Close grip bench press,Tricep extension
2.gün:Sırt-Enseye barfiks,Lat pulldown Bicep-Barbell curl,Alternate dumbell curl
3.gün:Omuz-Shoulder press,Lateral raises Bacak-Squat,Leg press
Karın çalışmaları hergün yapılabilir.Hareketlerin detaylarını hareketler sayfasında bulabilirsiniz.

S:Hacim yapmak için haftada kaç gün çalışmalıyım?
C:Hacim için en etkili çalışma Yoğunluk Çalışmasıdır(high intensity training).Ağırlık çok, setler az:4*5,5*5,4*6 olabilir.Her kas grubu haftada sadece bir kere çalıştırılmalı.Bir defa olmasının nedeni çalışmanın çok ağır olmasındadır.Her set tükenene kadar olmalı.Hareketlerin büyük bölümü temel egzersizlerden oluşmalıdır.Bench Press,Barbell Curl,Squat,Dips,Dead Lift,Barfiks,Shoulder Press.

S:Ek besinlerin etkisi nedir ve ne zaman kullanmalıyım?
C:Öncelikle ek besinler doping sınıfına girmeyen doğal gıdalardır.Besinlerden protein ve karbonhidratların ayrıştırılmış konsantre şeklidirler.Amaç gerekli protein veya karbonhidrat'ın saf halde alınarak direkt etki yaratmasıdır.Yani zamandan kazanmaktır.Çünkü yediğimiz gıdalardan proteinlerin ayrıştırılması için uzun bir sindirim işlemi gereklidir.Diğer bir amaç ise saf halde alınarak diğer yan makro besinlerin;yağ veya ihtiyaca göre karbonhidrat 'lardan kaçınmaktır.Amino asitler ise proteinlerin ayrıştırılmış şeklidirler.Yani protein tozlarına göre daha çabuk kana karışırlar.Ek besinlerin etkilerine gelince mucize beklemeyin ama çok faydalı olduları bir gerçektir.Kullanma açısından protein tozları veya enerji sağlayıcılar(karbonhidrat türevleri) antrenmandan 1 saat önce,amino asitler yarım saat önce ve antrenmandan hemen sonra olmalıdır.Antrenman arasında az oranda da alınabilir.Amino asitler dışındakiler yatmadan önce veya öğün aralarında kullanılabilir.Amino asitler ise antrenman dışında sabah kalkar kalkmaz kahvaltı öncesinde alınabilir.

merhaba 3 gündür evde kendi imkanlarımla çalısmaya beslenmeme dikkat etmeye protein ağırlıkl besinler yemeye başladım. 2gündür acayip ağrılarım var bugun çalısamayacağımı hissediyorum kollarım kalkmıyor karnım çok fena ağrıyor 1 gün yapmasam sice büyük bir sorun olurmu yoksa boyle calısınca dahamı iyi olur ağrılarla bi yardım edermiisiniz

İyi gunler Spor salonlarına gidecek vaktim olmadığından evde spor yapmaya karar verdim.forumda verilen iki dambil ile evde çalışma programini uygulamayı dusunuyorum. Derdim biraz kilo almak ve kollarim çok zayıf onları sisirmek. Sizce evde spor yaptığım icin herhangi bir protein ve karbonhidrat katkılı ürün kullanmam gerekir mi gerekirse tavsiye edeceğiniz bir ürün var mi(işimden dolayı sağlıksız ve dengesiz besleniyorum) teşekkürler şimdiden ilginize iyi gunler dilerim.

İyi gunler Spor salonlarına gidecek vaktim olmadığından evde spor yapmaya karar verdim.forumda verilen iki dambil ile evde çalışma programini uygulamayı dusunuyorum. Derdim biraz kilo almak ve kollarim çok zayıf onları sisirmek. Sizce evde spor yaptığım icin herhangi bir protein ve karbonhidrat katkılı ürün kullanmam gerekir mi gerekirse tavsiye edeceğiniz bir ürün var mi(işimden dolayı sağlıksız ve dengesiz besleniyorum) teşekkürler şimdiden ilginize iyi gunler dilerim.
öncelikle bu sporda ister evde ister salonda çalışın en önemli şey beslenmedir eğer sağlıksız dengesiz besleniyorsanız maalesef supplement havuzunada düşseniz sonuç hiçte iyi olmaz iş yerinize yemek götürmeye çalışın sağlıklı yiyecekler yiyin eve iki adet ayarlanabilir dumbbell seti alıp düzenli spor yaparsanız istediğiniz görünüme er yada geç kavuşursunuz birde vücut geliştirmeyi sadece kol olarak düşünmeyin bütün kas gruplarına önem verin bu hem sağlık açısından hemde estetik görünüm açısından çok önemli

Son düzenleme:
Herkeze selam. Geçen hafta vücut geliştirme salonuna başladım aklımdaki sorular için nette dolanırken burayı buldum ve üye oldum.yaşım 23 Daha önce hiç vücut çalışmadım bu ilk oluyor ama bana bir program verdiler şöyle; 4x25 mekik , 4x10 omuzda barla , bench press 4x10 , barbell curl 4x10 , triceps push down ,Seated (Cable) Row 4x10 , leng press 4x10 ....

İlk hafta ve için bu program sizce ağır değilmi ? 1 haftadır her yerim ağrıyor sizce zararlı değilmi özellikle bel için . yardım ederseniz sevinirim.

yazdıkların yeni başlayanlar için uygun görünüyor. belki 4 yerine 3 set daha uygun olur.

çok yoruluyorsan ve ağrıların oluyorsa kullandığın kiloları düşür.

Yorumun için teşekkürler , dediğin gibi ağırlıkları düşürmeliyim. ilk gün bench pressde 18 kg demişti dün ise 30 dedi biraz zorlandım ama ham bir vücut için kaslara belki zarar verebilir diye düşünüyorum.

merhaba 16 yaşındayım evde kendi çapımda çalışmak istiyorum göğüs yayı el yayı bükbük ip barfiks alıcaktım 3kg dambıllarım var ancak herkez bunların yerine dambıl seti ve kapı barfiksini önerdi bench sehpası alıcak durumum yok Napıcam yardım

merhaba 16 yaşındayım evde kendi çapımda çalışmak istiyorum göğüs yayı el yayı bükbük ip barfiks alıcaktım 3kg dambıllarım var ancak herkez bunların yerine dambıl seti ve kapı barfiksini önerdi bench sehpası alıcak durumum yok Napıcam yardım

barfiks ile ayarlanabilir dambıl seti alırsan senin için yeterli olur, 3 kg dambıllar yeterli değil, benç sehpası alıcak durum yoksa masa veya tabure tarzı bir alternatif düşünülebilir, hiç biri yoksa çanta, bavul, yastık vs. üst üste konarak benç oluşturulabilir evde.. barfiks olmasa bile ayarlanabilir dambıl seti edinmeye çalış

20kg lik dambıl seti ve barfiks yeterli olucakmı benc sehpası için şu egzersiz topları onlardan almayı düşünüyorum ve ne hareketler yapabilirim

20 kg lık set başlangıç için yeterli olabilir ama devamında takviye illa ki gerekecektir.

plates topu mantıklı bir düşünce ama çözüm değil. yeni başlayan biri sabit bench sehpasında bile egzersizi doğru yapamıyorken bunu toun üstünde yapmakta daha da zorlanacaktır. ama tekniği kavrarsan faydası dokunur.

linkte aradığın cevapları içeren başlıklar mevcut;

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/yeni-baslayanlar-bolumu/bodyforumtr-kullanim-kilavuzu-79035.html

merhabalar hocam öncelikle iyi forumlar . size birkaç sorum vardı . foruma yeni kayıt oldum fakat soracagım yerleri bilemedim . forumdaki konularıda okudum ama kendime göre pek cevaplar çıkartamadım . ben bodybuilding e yabancı degilim . evde 1 bucuk ay agır şekilde sınav mekik barfiks çalıstım . 1 yıl ara verdim sonra 2 ay salona gittim çalıstım . tekrar 1 kaç ay ara verdim sonra tekrar evde çalıstım . 4 kglik dumbell larla ve mekikle tekrar 1 ay çalıstım evde , günlük 5 er set koll gögüs omuz filan çalıstım . vucudumda boş degil . 6 baklavayı çıkardım iyi bir şekilde gügüs kaslarının altındaki çizgi belli oldu bayagı da hacim aldı . yani boş degil . şimdi sorularım sunlar . ben tekrar salona baslayacagım 3 4 ay filan gidecegim bu sefer . protein tozları filan alıp max verim saglamak istiyorum bu süre zarfında . hangi protein tozlarını vitaminleri amino asitleri vs. filan hangilerini kullanmalıyım yada salona baslayınca hemen kullanmaya baslamalı mıyım ? nasıl max verim alıp şişebilirim ?

Bence suplementler ancak gerçekten ihtiyaç varsa kullanılabilir
Önce vücudun desteksiz neler yapabilir onu keşfet
kendini tanı sonra yetmez ise diğer seçenekleri düşünebilirsin
Ek besinlerle ilgili olarak forumda istemeyeceğinkadar konu var
Okuyup bilgilenmeni öneririm

Back
Yukarı