Yağlandıran karbonhidrat mı ? Kalori fazlası mı ?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve elite35 tarafından 18 Kasım 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 14 üye.
  1. elite35
    Offline

    elite35 Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    949
    Beğenileri:
    516
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İzmir
    Şu konuya tam açıklık getirilmemiş.
    Tamam kalori fazlası yağa dönüşür bunu biliyoruz fakat bir de şöyle düşünelim.
    Adam antrenmandan sonra kalori açığını karbonhidratla değil de proteinle sağlıyor. Sonuçta vücut enerji açığını proteinden de karşılayabiliyor. Burada proteinin 2 işlevi olmuş olacak. Hem kasları beslemek, hem enerji açığını kapatmak. Ayrıca insülini yükseltme seviyesi de çok düşük.
    Kalori açığını proteinden karşılamak nasıl bi fikirdir sizce ?
    Örneğin definasyon diyetlerinde de sürekli karbonhidrattan kesiliyor. Demek ki burada karbonhidratların daha kolay yağa dönüşebileceğini çıkartıyoruz sonuç olarak.
    Doğru mudur ? Asıl olay nedir burada ?
     
  2. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Konuya tam açıklık getirilmiş aslında, kalori fazlası yağa dönüşür. İnsülin pikleri yağ depolamasını arttırır ancak şeker hastası olmayanların kafayı takacakları kadar değil. Gün sonunda karbonhidratlarının tamamını basit şekerlerden almış birisiyle bileşik şekerden almış birisinin vücut kompozisyonunda ciddi farklılık meydana gelmez. Zayıflarken karbonhidrattan kesilmesinin vücut kompozisyonundan ziyade diyete uyum açısından faydası var, protein ve yağlar karbonhidratlardan daha çok tok tutar.

    Bir de yiyeceklerin termik etkisi konusu var ama o da kalori fazlasına geliyor. Karbonhidratların termik efekti daha düşüktür o yüzden eşit miktarda kalori almış iki kişiyi düşünürsek proteini daha yüksek alan yediği besinleri sindirirken karbonhidratı daha yüksek alandan daha fazla kalori yakar yani daha az kalori fazlası vermiş olur. Fakat sonuçta birisi 300 ise birisi 250 kalori fazlası vermiş olur. Bu durumda 50 kalorilik fazladan bir şeyler yediği zaman ancak kalori fazlaları eşitlenmiş olacak. Demek istediğim eşit kalori miktarı eşit kalori fazlası anlamına gelmiyor. Ama bunlar da gidip de 1000 kalorilik proteinle 1000 kalorilik karbonhidrat falan yer değiştirmediği sürece pratik hayatta pek takılacak konular değil, ancak minimal farklar yaratırlar.

    Kısaca, ikinci paragrafı tamamen unutabiliriz. Pratikte kalori fazlası=yağ.
     
    thekinger, snpdgg, Lorethlorien ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  3. M3CSL
    Offline

    M3CSL Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2010
    Mesajlar:
    78
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    Şöyle br durum yok değilmi aklımı kurcalar hep
    Gunluk protein ihtiyacımızı aldık fakat karb yada yağ almadık(mümkün değil biliyorum)vucut gunluk enerjı ıhtıyacını proteınden karsıladı
    Bu durumda kas gelişimine olumsuz etkisi olurmu, yani proteının verdıgı enerjıyı kullanırken kas recovery sıne zarar vermıs olurmuyuz, bu tarz bı yazı gormustum gecmıste sankı sormak ıstedım.
    Yoksa proteın hem enerjısını verır hemde kas yapımına devam eder. (ben boyle bılıyorum). yanı atp zaten ortaya cıkıyor parcanıncada amınoasıtler hucrede kullanılıyor.
     
  4. Bekci
    Offline

    Bekci Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.354
    Beğenileri:
    6.189
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    EU
    Ben olaya baska bir yönden yaklasmak istiyorum,epeydir kafami kurcalayan fakat henüz buna aciklayici bir cevap bulamadigim bir sey.
    Günlük ihtiyacimizdan fazla kalori bize yag olarak geri geliyor,Bunda hem fikiriz,diger taraftan ani insülin yükselmelerinin yada gün icinde SIk ca insülin yükselemsinin yag depolamaya yardimci olduguda bir gercek,ayni acidan bakarak kalori asimi yapilmadigi sürece,günlük kalori asimi olmadigi sürece yagda depolamayiz diyoruz.
    Simdi benim gibi pis bogaz bir siskomorf düsünün,glikojen depolari her daim neredeyse dolu,normal bir gündeyiz o günki kalori hitiyacimi henüz doldurmadigim bir anda bir tablet cukulatayi lüpletiyorum 100 gr civari:)
    Günlük kalori ihtiyacimi henüz doldurmadim fakat glikojen depolarim dolu
    insülin yükseldi,kandaki sekeri kaslara ve karacigerde depolayamayan insülin bunu ne yapacak?
    Burda bir celiski olusuyor,bir taraftan günlük kalori ihtiyacimizi doldurmadigimiz sürece ne yersek yiyelim yag olmaz diyoruz fakat diger taraftanda yukarda bahsettigim gibi ani insülin yükselemlerine bagli olarak kandaki Seker oranini düsürebilmek icin günlük kalori ihtiyacimiz dolmamis olsa bile vücut bunu o an kullanamadigi icin yag olarak depolamak zorunda,.
    Yani arada ince bir cizgi var ve ben bunu henüz cözemedim.
     
    Enes6094, columbu, Lorethlorien ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  5. gazo0202
    Offline

    gazo0202 Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2014
    Mesajlar:
    312
    Beğenileri:
    194
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Onu bunu bilemem ama ben mezomorfun kraliyim endomorfa yakınım 1 gr şekerli birsey yesem günde 1 gr kilo veremiyorum :) şunu da ekleyeyim dışarıdan insülin alan bir arkadaşım var normal bir insanın 2 katı gelişti belirli bir sürede :) insülin çok karmaşık bir şey :D

    Bu arada bir hata yapıyorsunuz bir gün proteinli beslendik ya da antremandan sonra protein aldık diye vücut proteini enerjiye çevirmez :D çok hoşuma gitti bu mantık :D bekçi abi senden alıntı yaptım ama son paragrafim sana değil :)
     
    Son düzenleme: 19 Kasım 2014
    Bekci bunu beğendi.
  6. elite35
    Offline

    elite35 Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    949
    Beğenileri:
    516
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İzmir
    Bekci çok iyi bir konuya değindin aslında benim de kafamı kurcalıyordu bu zaten. Şöyle ki bize sürekli kompleks karbonhidratlar tüketin, insülini zıplatmayın deniyor. Ee tamam yaptık. Mesela 2500 kaloride yağlanmayan iki birey düşünelim. Biri hiç insülini dalgalandırmadı. Aynı kaloriyi tutturmuş diğeri her şeyi yedi. Insülin tavan gezdi. Ee bu adam da aşmadı kaloriyi ? Nasıl olacak bu iş neden biz acı çekiyoruz insülini zıplatmamak için ? :)
     
  7. evolution57
    Offline

    evolution57 Üye

    Katılım:
    7 Mart 2010
    Mesajlar:
    254
    Beğenileri:
    147
    Ödül Puanları:
    53
    Aslinda doxux bunun cevabını vermiş yukarıda. Gün sonunda karb ihtiyacini basit ya da komplex olarak tüketen iki birey arasinda keskin bir fark gozleyemezsin diyerek.
    Bence kendinizi deneyin bir gün. Ben cheat meal gunlerimde bunu uyguluyorum. Ornegin o gun 2000kcal lik burger menu yiyeceğim. Ve normalde 3000kcal tuketmem gerekiyor. Kalan 1000 kcal normal şekilde alıyorum. Bir sonraki gün kilomda ani bir artış hiç meydana gelmedi. Bunu cuttingde de uyguluyordum. Ayni sekilde bir sonraki gün kilo kaybı da goruyordum.
    Bence besinlerin kalitesi kilo vermekle alakali olmaktan ziyade kas yapmakta daha fazla önem taşıyor. Yani karblari basit sekerden alan birisi ile komplex lerden alan birisi arasinda kg vermede belki cok buyuk değişiklik gozleyemeyecegiz fakat konu kas kutlesi olunca işler değişiyor bence.
     
    Lorethlorien bunu beğendi.
  8. elite35
    Offline

    elite35 Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    949
    Beğenileri:
    516
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İzmir
    Ben ortalama bir değer alıyorum aslında. Yani sizin vereceğiniz değerlere göre tabi ki diyet yapmayacağım :) Sadece fikir sahibi olmak için.
    Bir de şöyle bir konu var zaten onu yazmıştım tekrar yazayım. Dediğiniz gibi ve doxux'un da dediği gibi önemli olan kalori miktarı ise, bu kompleks karbonhidratlarla beslenenlerin insülini tavan yapmıyor.
    Alt değerlerde seyrediyor. E bir de şu durum var, insülin en anabolik hormon. Yani basit karbonhidratlarla beslenen adamın insülini yüksek seyredecek. Kas hacminde kompleks karb. alanlara nazaran daha fazla kas kütlesi yapması mümkün olmuyor mu ? Düz mantığa göre... ( Gerçi pek düz değil ama :) )
     
  9. Bekci
    Offline

    Bekci Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.354
    Beğenileri:
    6.189
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    EU
    Sonuç olarak gün içinde alınan toplam kalori önemliysede,bir öğünde alınan 1000 kaloriyi yulaftan almakla çukulatadan almak aynı olmasa gerek.Bu aşamada besinlerin glisemix indexleri devreye girerek önem kazanıyor.Bir öğünde alınan 1000 kalorilik yulaf vücuda salınımının yavaş olmasısebebiyle,vücudun o kaloriyi kullanabıilmesi için daha fazla süre oluyor çünki kandaki şeker oranı çok aşırı seviyelere çıkmadığı için vücut için bir tehlike oluşturmuyor ve vücut bu besinin tamamını kullanmaya yöneliyor.Diğer taraftan çukulatadan almış olduğumuz 1000 kalorinin glisemix indexinin yüksekliğinden kaynaklı kanda kısa sürede şeker oranı tehlikeli sınırlara ulaşıcak, bu aşamadada insülin devreye girerek kandaki şekeri vücudun ihtiyacı olan bölgelerine taşıyıcak fakat vücudun bukadar kısa bir sürede 1000 kalorilik bir enerjiyi kullanamayacağı içinde yükselen insülin bu fazlalığı yağ olarak depolamak zorunda kalıcaktır.Burda insülini kötülememek gerekir, insülin tamamen görevini yapmaktadır,bu durumda insülinin yükselmemesi demek bizim şeker hastası olduğumuz anlamını taşır,Kandaki şeker oranının yükselmesi demek insülin in görevini yapmadığı taktirde kanımızın zehirlenmesi anlamına gelirki buda ölümcüldür(Şeker hastalığı,diyabet)
     
    thekinger, Taarruz, columbu ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  10. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Selam Bekci :)
    Dediğin doğru ama bunun önem kazanacak bir fark yaratması için ancak bütün karbonhidrat ihtiyacını yulaftan alan birisiyle bütün karbonhidrat ihtiyacını çikolatadan alan birisini kıyaslamak lazım. Dediğin senaryoda ciddi fark olacaktır orası doğru ancak aklı başında hiçbir insan da oturup bütün gün çikolata yemeyecektir. Genellikle olan şu oluyor, insanlar gene bileşik şekerlerden karbonhidrat alıp arada kaçamak yapabiliyorlar. Örneğin bütün gün yulaf yiyen insanla %90 yulaf yiyip yanında %10 da basit şeker yiyeni kıyaslarsak önemli bir fark bulamayız. Hele ki spor yapan insanlar olarak proteini ortalama insandan fazla aldığımızı düşünürsek bu karbonhidratlar çoğu zaman tek başlarına değil bol proteinle de alınacağından bu durum kağıt üzerinde görülen glisemik indeks farkını da bizim gibi insanlar için birbirine epey yaklaştırır.
    Şimdi kaçayım iş çok, sonra gene uğrarım buralara. Foruma dönmene sevindim :)
     
    columbu, Bekci ve elite35 bunu beğendi.
  11. Savino89
    Offline

    Savino89 Üye

    Katılım:
    11 Ekim 2014
    Mesajlar:
    518
    Beğenileri:
    212
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Aslında konu beni anlatıyor :D kompleks karbolar pek tüketmyiorum ve daha çok karboyu basit şekerden alıyorum açıkçası beslenmem kötü vg'nin temelinin beslenme olduğunu biliyorum ama ben günlük gerekli proteini aldıktan sonra açıkçası gerisine fazla dikkat etmiyorum ve gelişimimde bir eksik bulmuyorum. Tek sıkıntı vücuttaki yağ artışı oluyor ama şuan için fazla değil zamanı gelince eritiriz :cool:
     
  12. Bekci
    Offline

    Bekci Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.354
    Beğenileri:
    6.189
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    EU
    Sağolasın üstad ım,sizlerle yeniden görüşmek güzel:)
    Bu konuda benim kafam karmakarışık seninde vaktinin olduğu bir ara bu konuyu iyice bir aydınlığa kavuşturalım.
     
  13. Wimc
    Offline

    Wimc Üye

    Katılım:
    6 Eylül 2014
    Mesajlar:
    57
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    @doxux yağ yakımında 2.200 kcal karb ile beslenen birey ile 2.200 kcal keto uygulayan bir bireyin arasındaki fark yüksek olmaz mı? Bulkta kalori önemli fakat yağ yakımında insulin de işin içine girmiyor mu?
     
  14. M3CSL
    Offline

    M3CSL Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2010
    Mesajlar:
    78
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    2side önemli, toplam kalorı alımıda onemlı, glısemık ındeksı dusuk beslenmekte..
    Kişinin yapısına ınsulın drencıne baglı birazda, ornegın bende en ufak beyaz ekmek unlu gıdalar gobek yaparken arkadaşlarımda yapmıyor,genetik faktörlerde var işin içinde..
    Hee hangısı daha onemlı dersenız bence glısemık ındeksı dusuk beslenmek biraz daha önemli, zaten zor sindirilen bir besin aldığınız zaman 600 cal aldınız dıyelım bırı 4 saat dıgerı 6 saat tok tutucak, otomatıkman glısemık ındeksı dusuk olanda toplam kalorı alımıda daha dusuk oluyor (birinde 2 ogun dıgerınde 3 ogun mantıken) yanı aslında bagımsız seyler degıl:)
     
  15. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Olur, ama bunun sebebi çok ciddi şekilde farklı iki beslenme düzenini kıyaslıyor olmamız. Bir defa en büyük farkı besinlerin termik etkisi yaratacaktır. Karbonhidratın termik etkisi %15-20, yağların %2-3, proteinlerin ise %30 kadar. Diyelim ki bu diyette 1000 kalorilik karbonhidrat yerini 1000 kalorilik yağa bırakırsa 2200 kalorilik ketoya girmiş kişinin yediklerini işlemek için kullandığı enerji diğerinden 120-180 civarı daha az olacaktır. Tersine protein miktarını arttırırsa da bu kez ketoya girmeyenden daha fazla enerji yakacaktır (hesaplamaya üşendim bunu). İki durumda da günlük enerji ihtiyacı, haliyle verdiği kalori açığı ve yaktığı yağ miktarı değişir.
    İnsüliin azalması da bu etkiye eklenecektir elbette ama ne kadar etki edecek, iki diyetin arasındaki kilo farkının sonucunun ne kadarı termik etkiye ne kadarı insüline bağlı olur bilmiyorum açıkçası. Bunu araştırmış birileri varsa da öğrenmek isterim.
    Glisemik yükü yüksek ve düşük iki diyetin çok net karşılaştırıldığı bir çalışma var şurada: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16177201 Glisemik indeksi düşük diyetle beslenenler gerçekten de biraz daha çok kilo vermişler ancak fark çok çok az. 3 ayda yarım kilo kadar daha çok vermişler. Başka benzer çalışmalar da var ama dizaynı en güzel olan benim bildiğim bu. Ancak glisemik indeksin düşünüldüğü kadar önemli olmadığını ortaya koyan çok sayıda araştırma var. O yüzden kalori miktarına odaklanmak daha doğru bence.

    Bu tabi ki "bütün gün basit karbonhidrat alın, bir şey olmaz, aslan gibi adamsınız" anlamına gelmiyor.Sadece daha uzun süreli tokluk sağladıkları için gene bileşik karbonhidratlar tercih edilmeli ama arada fırından mis gibi sıcak pide alıp yemekten bir şey olmaz, dediğim o. Ayrıca glisemik indeksi yüksek bir şeyler de yesek yanında bol sebze, salata yiyerek toplam mide içeriğinin glisemik indeksini düşürebiliriz.
     
    snpdgg, evolution57, escapist92 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  16. M3CSL
    Offline

    M3CSL Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2010
    Mesajlar:
    78
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    Doxux sana bu konuda o kadar katılamıyorum maalesef,vucut hafızaya alacagı ıcın uzun vadede glısemık ındeksı yuksek beslenenlerde belki çok fark görünmeyebilir(hiç sanmıyorum:)
    Ama g.i düşük beslenipte sonra yüksek beslenip vucudun tepki gösterip çok yağlananda biliyorum,
    Onun ıcın yukarda yazdıgım gıbı g.ı dusuk beslenme daha tok tutacagı ıcın total kalorı alımıda daha dusuk oluyor.
    Selahattin Dönmez bu konuda kendisine çok güvenirim g.indeksten bahseder hep sitesinde..
     
    doxux bunu beğendi.
  17. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Kişisel deneyimler önemli tabi ama düşük gi'den yüksek gi beslenmeye geçen insanla ilgili başka bir çok şeyi bilmek lazım. En başta kalori alımları nasıl oldu? Çünkü düşük glisemik indeksli beslenirken yüksek glisemik indeksli beslenmeye geçmek bana beslenmeye dikkat edilen bir dönemden dikkat edilmeyen bir döneme geçişi gösteriyor olabilir. Durum böyleyse alınan kalori miktarında da artış olmuş olabilir. Mantık hataları arasında en sık düşüleni "post hoc fallacy" yani "bundan sonra, öyleyse bunun yüzünden" hatasıdır. Belki sadece daha az hareket ettikleri içindir, belki kalori miktarını sabit tutmadıkları içindir. Bütün veriler sabitken sadece gi farkı olacak şekilde beslenen insanlarda yapılan çalışmalarda çok ciddi farklılık gözükmüyor çünkü.

    Selahattin Dönmez'e baktım, ne dediğini bilen birisine benziyor. Onun glisemik indeks ve glisemik yükü anlattığı bir yazısını buldum. http://www.sdonmez.com/NewsDetail.php?NewsID=1003 Karşı çıkacağım hiçbir şey yok ama yazısına kalorinin önemini anlatarak başladığını dikkate almak lazım. "Ve en önemli anahtar nokta olarak; az kalori almak epigenetik mekanizmaları bile düzenleyerek genetik olarak şişmanlamaya yatkınlığımız olsa dahi zayıf kalmamızı sağlayabilmektedir." Bundan sonra yediklerimizin glisemik indeksinin zayıf ve sağlıklı kalmaya "destek" olduğunu söylüyor. Tamamen katılıyorum. Öncelikle kalori alımı kontrol altında tutulacak. Ben de glisemik indeksin önemsiz olduğunu iddia etmiyorum. Sadece önem sırasında geriden geliyor. Özellikle bizim gibi bol proteinli beslenen insanlar için glisemik indeksin etkisi diğer insanlardan daha da düşük çünkü protein mide boşalmasını yavaşlatarak glisemik yükü azaltır. Yoksa düşük glisemik indeksli gıdalar genellikle daha besleyicidir, daha uzun süre tok tutar, mikro besin içerikleri daha yoğundur ve ağırlık düşük glisemik indeksli gıdalara verilmelidir, ben öyle yapıyorum. Benim karşı çıktığım şu, glisemik indeksten çok daha önemli olduğu halde glisemik indeks kadar günlük kalori ihtiyacını konuşmuyoruz ve bu durum, konuya hakim olmayan kişilerin kalori miktarının önemini atlamasına yol açıyor. Günde kaç kalori aldığını bilmeyen bir çok insan sadece ekmeği veya tatlıyı, meyveyi kesip kilo vereceğini zannediyor ve veremeyince şaşırıyor.

    Başlıktaki soruya dönecek olursak, yağlandıran kalori fazlasıdır. Glisemik indeks düşük, kalori miktarı yüksekse yağlanırız. Kalori miktarı düşük, glisemik indeks yüksekse çok aç hissederiz, şeker dalgalanmaları sağlığımızı tehdit eder, yetersiz lif aldığımızdan sindirim sorunları yaşarız, büyük ihtimalle yediğimiz uyduruk besinler yüzünden vitamin-mineral eksikliği çekeriz ama yağlanmayız. Bunun eğlenceli bir denemesini yapan bir adam var şurada: http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html Bir beslenme uzmanının kendi üzerinde yaptığı deney bu. 10 hafta boyunca kek, şekerleme, çeşitlilik olsun diye cips falan yiyor ama aldığı kalori miktarını 1800'de tutuyor. 10 hafta sonunda 12 kilo vermiş, LDL'si (kötü kolesterol) 20 düşmüş, HDL'si (iyi kolesterol) 20 artmış, trigliseridi 39 düşmüş, vücut yağ oranı ise %33.4'ten %24.9'a düşmüş olarak diyeti bitiriyor. Bu sadece tek bir deney, tek kişi üzerinde olduğu için buradan bir kanun çıkmaz ve deneyi yapan adam da bunun tehlikeli, kimseye önermeyeceği bir beslenme şekli olduğunu özellikle belirtiyor. Sadece bir ipucu olarak görmek lazım.
     
    thekinger, mehmet2576, snpdgg ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  18. elite35
    Offline

    elite35 Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    949
    Beğenileri:
    516
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İzmir
    Soruma aradığım cevabı bulmaktan öteye gitti bu yazılarınız :) Twinkie diyeti hakkında da araştırma yapmıştım cidden durum bu şekildeyse kalorinin çok daha önemli olduğunu çıkarabiliyorum buradan. Yani kilomuzda oynama yapmak sadece kaloriye bağlı. GI düşük beslenmek sadece düşük kalori alımında bizi uzun süre tok tutacak bir beslenme şekli. Yani dolaylı yoldan kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Direkt olarak GI düşük besinlerden istediğimiz kadar yiyelim nasıl olsa insülini yükseltmiyor yağlanmayız gibi bi durum söz konusu olsaydı, ben bu konuyu açmazdım. Çünkü aylardır GI düşük besleniyorum. Üzerine de düzenli antrenman yapan biriyim. Mantıken burada benim yağ oranım %5-6 falan olması lazımdı :)
     
    Bekci bunu beğendi.
  19. M3CSL
    Offline

    M3CSL Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2010
    Mesajlar:
    78
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    Kalori miktarı düşük, glisemik indeks yüksekse çok aç hissederiz, şeker dalgalanmaları sağlığımızı tehdit eder, yetersiz lif aldığımızdan sindirim sorunları yaşarız, büyük ihtimalle yediğimiz uyduruk besinler yüzünden vitamin-mineral eksikliği çekeriz ama yağlanmayız. Bunun eğlenceli bir denemesini yapan bir adam var şurada: http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html Bir beslenme uzmanının kendi üzerinde yaptığı deney bu. 10 hafta boyunca kek, şekerleme, çeşitlilik olsun diye cips falan yiyor ama aldığı kalori miktarını 1800'de tutuyor. 10 hafta sonunda 12 kilo vermiş, LDL'si (kötü kolesterol) 20 düşmüş, HDL'si (iyi kolesterol) 20 artmış, trigliseridi 39 düşmüş, vücut yağ oranı ise %33.4'ten %24.9'a düşmüş olarak diyeti bitiriyor. Bu sadece tek bir deney, tek kişi üzerinde olduğu için buradan bir kanun çıkmaz ve deneyi yapan adam da bunun tehlikeli, kimseye önermeyeceği bir beslenme şekli olduğunu özellikle belirtiyor. Sadece bir ipucu olarak görmek lazım.

    Bu konuya tamamen katılıyorum, tabi şu durum var g.i yüksek beslenicez vücut tekrar acıkacak ama açlığa dayanıcaz ki total kalori alıımı artmasın, vucuda zararları var sabırda gerektirir ama haklısın.

    Bende bir ara hep proteinle beslenirdim, 3 saatte filan yerdim, muhtemel insülin direncide vardı 3 saatten fazla aç kalınca sersemliyodum, ramazan ayında dayandım oruç tuttum ilk 2 günü ne siz sorun ne ben:) 2 kg filan verdim herhalde sonra alıştı vucut oruçta zorlanmadım,
    sonuçta sürekli yerdim ama temız beslenirdim kilo alımım oldu sonuçta:)
     
    doxux bunu beğendi.
  20. Bekci
    Offline

    Bekci Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.354
    Beğenileri:
    6.189
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    EU
    Çok güzel şeyler yazılmış,öyleki konuya nerden nasıl gireceğimi şaşırdım,yazılanların hepsine katılıyorum şimdi yazıcaklarım sadece yazılanlara bir ekleme olabilir umarım toparlayabilirim.
    Yağlanıp yağlanmamakta etken kalori miktarı bu kesin.Ben şimdi olaya farklı bir açıdan bakarak kafaları biraz karıştırıcam.Hem kas gelişiminde hemde kilo alımında insülinin etkisi tartışılmaz,yerinde ve zamanında tetiklediğimiz insülin ile kas gelişimimize fayda sağlıyoruz,diğer yandan aşırı insülin dalgalanmaları yağlanmayı kolaylaştırıyor.
    Burda insülinin görevini yapıyor,yüksek yada düşük glisemix index ile beslenmede önemli olankalori miktarından çok glikojen depolarımızın durumu daha çok önem taşıyor.
    İnsülinin birinci görevi kandaki glükozu kaslara ve karaciğere taşıyarak orda hücre içersine depolamak,fakat yüksek glisemix le beslendiğimizde bir problem ortaya çıkıyor oda bu depoların çok çabuk dolması,karaciğer ve kaslarda yeterli depolama alanı kalmadığı halde halen kanda glikoz bulunuyorsa insülin bu sefer ikinci görevini yaparak bu fazla glikoz u yağ hücrelerine depoluyor,ve bunu yaparkende ben daha bugünki kalorimi almadım bunu yağ yapmıyim demez ve yağ olarak depolar.
    Yaa Bekci bukadar yazdında nedemek istiyorsun derseniz
    Gi yüksek yada düşük beslensenizde sonuçta etken kalori miktarıdır.
    Fakat yüksek gi li besin alırken bunun miktarıda önem taşıyor,
    2000 kaloriyle diyet yapan birisi,normal 500 kalorilik bir öğününü yer,üstünede 500 kalorilik bir baklava yerse günün geri kalanında kalan 1000 kaloriyi yemese bile o andaki kandaki glikoz oranı çok aşırı yükseldiği için o gün sadece 1000 kaloride alsak başka hiç birşey yemesekte bu yediğimizin ihtiyaç fazlası kesinlikle yağ olarak depolanıcaktır.insülin günlük kaloriye bakmaz,kandaki anlık glikoz oranına bakar bu yüksekse ve kullanıcak depolucak biyer bulamazsa yağ olarak depolar.
    Fakat yine aynı 2000 kaloriyle beslenen birisi bunu gün içersine yayarak sadece tatlı cips baklava v.s gibi besinlerden alarak gün içersinde azar azar alırsa kesinlikle yağ depolamayacaktır çünki azar azar alınan bu besinleri insülin kaslarda veyahut karaciğerde depolamak için mutlaka yer bulucaktır.bozulan @doxux un dediği gibi sadece sağlığı olucaktır.
     
    doxux, Taarruz, Created By Loss ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.

Sayfayı Paylaş