Civa Meseli!
Ton konserveleri "
Orkinos"dan yapılır ve
Uskumru familyasının bir üyesidir. Çok değerli bir balıktır ve asıl yaşam alanları okyanuslar'dır. (Pasifik, Hint, Atlantik). Bazı üreticiler ambalajın üzerine "
tuna" yazarlar, tuna demek Orkinos demektir. Dardanel, Superfresh, Pınar gibi tanınmış markalar
(Migros Dardanel'e yaptırır) bu balıkları "
Dolphin Safe" sertifikasına sahip büyük av firmalarından temin ederler. Temin edilen bu balıklar yurtiçine girerken civa gibi ağır metaller içeriyor mu diye de ayrıca
"Sağlık Bakanlığı" tarafından da denetlenirler. Civa çıkan balıklar (Orkinos'da da çıkar) ton üretiminde kesinlikle kullanılmaz ve fabrikalara alınmaz. Sadece civa değil bir çok ağır metal var, bunlara karşı da test edilirler.
Ayçiçek yağı Meseli!
Normal ton balıkları konserve yapılırken bildiğimiz
basit ayçiçek yağı kullanılır ve bu bir
sorundur. Özellikle kilo ve kalp problemi olanlar için... O açıdan
light (suda) olan konserveleri tercih etmenizi öneririm. Ayçiçek yağlı konserveleri her ne kadar süzseniz veya yıkasanız da et bir defa o yağa doyacaktır ve ayçiçek yağının asidik yapısı maalesef ton'un leziz tadında bazı değişikliklere neden olacaktır! Peki neden ayçiçek yağı kullanılıyor? Çünkü en ucuz alternatif! Ve bir diğer önemli nokta ayçiçek yağı Omega-6'dır, Balık ise Omega-3'tür ancak Omega-6, daha yararlı olan Omega-3'e baskın çıkar. Bizim için önemli olan Omega-3'tür.
Bu arada hem ayçiçek yağlı olsun hem de suda (light) olsun her iki konserve çeşidinde de tuz (sodyum) oranının çok yüksek olduğunu bilmelisiniz. Bu tuz oranı konservelere katılmadan kapaklarının kapatılması mümkün değil ancak başka yediğimiz-içtiğimiz şeylerden de tuz aldığımız için günlük tuz limitleri rahatlıkla aşılabilir.
Sadece Civa'mı?
Hayır! Civa'dan başka balığın derisinde ikinci bir toksik madde dioxin vardır! Evde balık yapacak olanlar pişirmeden önce derisini soyarak dioxin'den kurtulabilirler. (Derisini yemeyin!)
Peki konserve Sağlıklı mı?
En kritik soru budur! Konserve yüksek ısıda pişirilen ve daha sonra yağ/tuz işlemine maruz bırakılan bir et ürüdür. A vitamininin %97'si, B1 vitamininin % 97’si, B 6 vitamininin % 59’u kaybolur! Ağız tadınıza uygunsa yağsız ton balıklarını tercih edin. En azından Omega-6'dan kurtulursunuz!
Sağlıcakla kalın.
Kaynaklar :
Orkinos
Dr.Murat KINIKOĞLU (Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı)
.
. Genişletmek için tıkla...