Fatih Hekimoğlu
Üye
Merhabalar. Araştırdığım kadarıyla literatürde 3 vücut tipinden bahsediliyor ve insanlar bu vücut tiplerine belli oranlarda sokularak kategorize ediliyor. Ben bu vücut tiplerinden daha çok endomorph a uygun olduğumu düşünüyorum. Boyum 1.92, kendimi bildim bileli fazla kilolarım vardır ve şuanda 125 kiloyum. Yaptığım BIA ölçümüne göre vücudumda %35 oranında yağ var. Şimdi BMR'ı hesaplamak için internette dolaşan bir kaç kayda değer formül var. Ben bunlardan lean body mass'i hesaba katan formülü kullanıyorum. çünkü bana göre günlük kalori ihtiyacı vücuttaki kas oranını hesaba katmadan doğru şekilde hesaplanamaz. Benim sorum bu noktada başlıyor. Farklı vücut tiplerindeki insanların yağ yakım hızları da farklı oluyor. Örneğin aynı diyeti yapan ve aynı egzersiz programını izleyen iki insanda yağ yakım hızı anlamında büyük faklılıklar olabiliyor. Kimine hakikaten su içse yarıyor, kimi semeriyle birlikte yeyip hiç kilo problemi yaşamıyor. Ancak, hesap tek tip. Dolayısıyla, bizim bu BMR hesabını yaparken vücut tipimize göre bir düzenleme yapmamız gerekmez mi?. Ben internette bununla ilgili bir kaynak bulamadım. Yani örneğin vücut tipimiz endomorpha daha yakın olduğunu hissediyorsak, internetteki Lean body mass kullanan formülden belli bir kaloriyi çıkarmamız gerekmez mi? Bu formül tam olarak hangi vücut tipine göre ayarlanmıştır? Yoksa bu formül vücut tipinden bağımsız değeri veriyor ve yağ yakımı için almamız gereken besin maddeleri oranları mı vücut tipine göre değişiyor? Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.