Google'da aratarak yaklaşık kalori ihtiyacını hesabı yapan sitelere ulaşabilirsin. besinler.com'da birçok yiyeceğin besin değerlerini bulabilirsin. en ideali tabi ki yediğin herşeyi tartarak kalori hesaplamak fakat uğraşamam dersen göz kararı yöntemi de iş görür. O boy ve kiloda güç artışı için günlük 3500 kalori, 180 gr protein başlangıç noktası olabilir. Bu şekilde beslendikten 2 hafta sonra kilona bakarsın, eğer 1 kilo kadar artış varsa herşey yolunda demektir. 1 kilodan yüksek artış olduysa yağlanıyorsun demektir,kalori miktarını azaltırsun biraz. Eğer kilo artışı olmadıysa yeterli gelmiyor demektir, kaloriyi biraz yükseltirsin. Bu şekilde birkaç haftada ne kadar yemen gerektiği ortaya çıkacaktır. Eğer ingilizcen varsa fitday.com sitesi kalori hesaplamakta çok yardımcıdır.
Antrenmana gelirsek güç artışı için starting strength öneririm, ben de şu anda o programdayım ve temel hareketlerde hızlı güç artışı görüyorum.
1. gün:
Squat 3*5
Bench Press 3*5
Deadlift 1*5
2. gün
Squat 3*5
Overhead Press 3*5
Barbell Row 3*5 (normalde bunun yerine power clean öneriliyor ama hareketi yapmayı düzgün öğretecek birini bulamadım,kendim öğrenmeye çalışırken de sakatlanıyordum, böyle durumlarda barbell row öneriliyor).
Haftada 3 gün yapılıyor, ilk hafta 1-2-1, sonra 2-1-2 şeklinde devam ediyor. Her antrenman bir öncekinden ağır giriliyor. Set araları uzun,3-5 dak. olabilir. Bu program hacime değil güce odaklı ancak güçte saplandığın platoyu kırabilirsen daha sonraki hacim artışı için de gerekli altyapın oluşmuş olur. Bu programı güç artışı bitene veya çok yavaşlayana kadar yapıp sonra hacim odaklı herhangi bir vücut geliştirme programına geçebilirsin veya fazla yağları atmaya odaklanabilirsin. Bu sadece bir fikir tabi, internetten birçok hazır program bulabilirsin. Bunlardan şu ana kadar yaptıklarına benzemeyen bir tanesini seç, belli ki vücudun değişikliğe ihtiyacı var.
Tribulus yeterince incelenmiş bir destek değil. Yayınlanmış, insanlar üzerinde yapılmış yeterli bilimsel araştırma yok. Hakkındaki bilgilerin çoğunluğu kullanıcılardan veya satıcılardan geliyor. Kullananların bir kısmı faydasını gördüğünü iddia ediyor bir kısmı hiçbir işe yaramadığını söylüyor. Yeterince araştırılmamış desteklerin yan etkileri de yeterince araştırılmamış demektir, tavsiye etmem o yüzden. Bu arada tekrar ediyorum, herhangi bir hormon eksikliğin çok çok büyük ihtimalle yok o yüzden hormonlarında değişiklik yapacak herhangi bir yönteme başvurma. Bu yöntemlere sadece profesyoneller genetik sınırlarına geldiklerinde başvururlar. Şu anda o noktadan çok uzaksın.
Eğer hormon yetersizliğinden şüpheleniyorsan bir laboratuvara gidip tahlil yaptır. Şüphen doğruysa gerekli tıbbi tedaviyi alırsın. Bunlar salonlarda kulaktan dolma bilgilerle girişilecek işler değil, işin ucunda Fight Club'daki Brad Pitt'e benzemeye çalışırken koca memeli Bob'a dönmek var, testis küçülmesi var, var oğlu var.