Tahıl İntoleransı

ELVNSNR

Üye
Arkadaşlar merhaba. forumu uzun zamandır takip ediyorum fakat henüz yeni kayıt oldum :)
Eylül ayı için kısmetse bikini kategorisinde yarışmaya hazırlanmaya başladım. uzun yıllardır sektörün içerisindeyim fakat beslenmeye bukadar ayrıntılı girmemiştim. tek farkında olduğum yogun antrenman dönemlerinde kilo aldıgımdı. geçen hafta bağırsak tıkanıklığı ve yoğun ödem ile hastanelik oldum.Tahıl intoleransından dolayı su olarak kilo alıyormusum yeni anladım. Sonuç: tahıl ve türevlerini sindiremiyorum ve maalesef doktorlar bu konuda umursamaz ve sporculara kesınlıkle destek olmuyorlar. "Karbonhidrat almam lazım bunun bir yolu yok mu?" dediğimde, Doktorun bana söylediği "girmiceksin ozaman yarışmaya fln boş işler bunlar" oldu :) . şimdi benim sebzeden aldığım karbonhidrat (hacim yapmama gerek yok ama) kas kaybımı önlemek için yeterli olur mu ? , yoksa ketojenik'e mi geçmeliyim fikrinizi merakettim :(

Sanırım bu durumda BCAA desteği gerekli olabilir. Meyve ya da bol lifli kuru erik tarzı karbo kaynaklarına yönelebilirsin. Lif oranının yüksek olması yüzünden kuru eriği örnek verdim

Bu durumda hekimin önerisi yarışmaya filan girmeyeceksin değil, sizi bir diyetisyene yönlendirmek olmalıydı.
Diyetisyene gittiğinizde diyet planınız oluşturulur, alternatifler belirtilirdi. Her diyetisyen sporcu alanında yeterince bilgili değil ancak bir hekimden daha fazla beslenme bilgisi olduğundan hekimin önerisi bu şekilde olmalıydı.
Sizin sorunuz ile ilgili ise, tahıl intoleransı olarak bahsettiğiniz çölyak hastalığı, gluten enteropatisi midir? Tanı aldınız mı?
Sadece sebzeler ile yeterli karbonhidratı alabilirsiniz. Örneğin vejetaryen türlerinden ravistler ya da veganlar gereksinmelerinin büyük çoğunu bu şekilde karşılarlar.
Eğer bahsettiğiniz tahıl intoleransı çölyak ise, pirinç gibi iyi bir karbonhidrat kaynağını tüketebilirsiniz.

Önce net olarak rahatsızlığın ne olduğunu öğrenmelisin tahıl intoleransı çok genel ayrıca tıbbi bir terim değil. Net olarak öğrendikten sonra gerisi kolay, vücudun neye hazımsızlığı varsa onu içeren besinleri tüketmeyeceğiz. Arkadaşın dediği gibi çölyak hastalığı ise gluten içermeyen karbonhidrat kaynaklarını tüketebilirsin. Karabuğday(buğday dendiğine bakmayın Türkçe'si öyle bildiğimiz buğdayla alakası yok) önerebilirim bu konuda hem mikro besin değerleri olarak çok zengindir ve protein oranıda bir karbonhidrat kaynağına göre gayet yüksektir.

Son düzenleme:
Hepsini denedim , karabuğday, beyaz pirinç, esmer pirinç,kinoa,chia,yulaf hepsini ayrı ayrı lapa olarak tükettim ve sonuc aynı. Tanı da şu ; bağırsak tembelliği ve gluten alerjisi varmıs oyüzden tahıl ve türevlerini tüketemiyorum 2 gunde direk 5 kılo alıyorum şaka gibi Bırakınca da direk ödemi atıyorum.

Tahıl intoleransı dediklerine göre karbonhidrat kaynağı olarak Greçka (Karabuğday, Buckwheat) deneyebilirsin. Kendisi her ne kadar tahıla benzese de tahıl değil..

Sent from my ZUK Z1 using Tapatalk

Hepsini denedim , karabuğday, beyaz pirinç, esmer pirinç,kinoa,chia,yulaf hepsini ayrı ayrı lapa olarak tükettim ve sonuc aynı. Tanı da şu ; bağırsak tembelliği ve gluten alerjisi varmıs oyüzden tahıl ve türevlerini tüketemiyorum 2 gunde direk 5 kılo alıyorum şaka gibi Bırakınca da direk ödemi atıyorum.
Kuru baklagilleri denedin mi? Bağırsak tembelliği varsa posayı artırmalısın. Bunun için en iyi seçenek en fazla posa içeren kuru baklagil grubu. Gluten açısından da sıkıntı oluşturmuyor. Protein değeri de oldukça yüksek.
Ayrıca probiyotiklerden faydalanmak ve bağırsak mikrobiyotasını daha sağlıklı hale getirmek için yoğurt ve kefir tüketebilirsin.
Gluten içermediği için çölyak hastalarına önerdiğimiz amarant'da tüketebileceğin iyi karbonhidrat ve protein kaynaklarından biri.

Genel cerrahi, Gastroenterolojiye yönlendireceğine bana safra kesesi ameliyatından fln bahsetti,yönlendirme almadan da gidemiyorum o bölüme. Başka bir doktora daha gitmeyi deneyeceğim :)Doktorlara da güvenemiyorum artık sakatlık için gittiğim ortopedı doktoru (kendisi 150 kılo) "ben zaten diyorum spor sağlığa zararlı diye ama anlatamıyorum" demişti Sporcuları sevmiyorlar sanırım :rolleyes:Oyüzden kendim deneme yanılma yöntemiyle ve araştırarak bilgi edinmeye çalışıyorum

Bir de patates var patatesi denedin mi ?. Ayrıca doktorların hepsi aynı değil aralarında sporla ilgilenenler de var az da olsa. Bu durum sadece onlara özel de değil ülkemize has bir şey sanırım doktorlara genelleme yapmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Bir de patates var patatesi denedin mi ?. Ayrıca doktorların hepsi aynı değil aralarında sporla ilgilenenler de var az da olsa. Bu durum sadece onlara özel de değil ülkemize has bir şey sanırım doktorlara genelleme yapmaya gerek yok diye düşünüyorum.
Denedim son çare doktora gittim o da "boş işlerle uğraşıyorsun" dedi sağolsun :) Haklısınız mutlaka sporla ilgilenen doktorlarımız vardır da ; ülkemize has birşey olduğunu düşünüyorum ben de . Genellemeden ziyade karşılaştığım tıp doktorlarının bizlere karşı önyargılı olduğunu gördüm bunu demek istemiştim

Back
Yukarı