????!!!...
bazı noktalar:
-insan ısı düştükce "ısısını korumak "için daha fazla "enerji konverte "eder ,yani daha fazla enerji harcar, kısaca yaşamak için...bu nedenle ,soğuk ortamda "ısı korunumu sözkonus olduğundan" daha fazla enerji harcanır...hatta ,bu konuyla ilgili "abd de " çalışan beyaz yakalıların vakitleri limitli olduğundan,buzhane -spor salonlarında yaptıkları 20-30 dakikalık kısa çalışmalar 1 saatlik normal tempoda yapılan çalışmalar eştir...
unutulmaması gereken : " 1 kalori 1 gr suyu 1 derece celcius ısıtımını sağlayan enerji miktarı...100 kgs lik bir insanın vücudunda 70.000 gr su olduğu düşünülürse , her - 1 derece celcius da ne kadar enerji gerektiğini hesaplarsınız...)))
kışın neden daha fazla yendiğinin sorusunun cevabı da bunda yatar ,zaten...
-terleme ise ,vücutta oluşan ısının su yolu ile dışarı atılması...tabi ki terleme ,yani vücudu soğutma anında da enerji kaybı olur,ancak minimaldir...aldatıcı olan "su kaybından "dolayı kilo vermedir...enerji kaybettiğinizden dolayı vermezsiniz...
yazın, ısı kaybı söz konusu olmadığından "daha az enerji ihtiyacı "neticesi daha hafif gıdalar tercih edilir...) daha ziyade sıvı alımı ihtiyacı oluşur ve bu sıvıdan alınmaya gayret edilir...zira, direkt sıvıdan alınan "suyun "absorbsiyonu, besinlerden konverte edilen su dan daha hızlıdır...(normal şartlarda ,örneğin 20-25 derece ısılarda, terleme ve aşırı soğuk olmadığı durumlarda insan vücudnun su ihtiyacı 2/3 oranında yiyeceklerden, 1/3 ü su içerek karşılanır...