Yumurtanın yapısındaki proteinler, vücudun yapamadığı ve dışarıdan alınması gereken (eksojen) amino asitlerin tümünü yeterli ve dengeli oranlarda içerir. Eksojen amino asitlerin günlük diyetlerde eksikliği, azlığı ya da fazlalığı dengenin bozulmasına ve sakıncalı durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Yumurta tüketildiğinde yapısındaki proteinin % 93.7’si değerlendirilirken bu oran sütte % 84.5, balıkta % 76, sığır etinde ise % 74.3 tür. Bu nedenle yumurta satın alınabildiğimiz en ucuz ve en kaliteli proteini içerir. Özellikle çocukların büyüme ve gelişmesinde vazgeçilmez gıdalardandır.
Yanığı olan hastalara günde iki yumurta yedirildiğinde, yanıklarının hızla iyileştiği görülmüştür (Köksal, 1994-b)
Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir. Yenilen yumurtanın hemen tamamı bağırsaklarda emilir. Yumurta sarısında bulunan yağ çok iyi bir emülsiyon oluşturduğundan sindirimi çok kolaydır. Yumurtanın sindirilme yeteneği büyük ölçüde pişirilme tarzına bağlıdır.
Yenen her yumurta, sağlıklı kişilerde, kan kolesterolünde geçici olarak 3-4 mg/dl'lik bir artışa sebep olsa da, sindirimden hemen sonra normale dönmektedir. Kolesterole hassas kişilerde bile bu artış tek başına koronik kalb hastalığına sebep olacak seviyede değildir.
--- Mesaj birleştirildi, 5 Ocak 2015 ---
Anladım hocam ilk defa sizden böyle birşey duyduğum için merak ettim o yüzden açıklamasını istedim bi art niyetim yok öğrenmeye çalışıyorum sadece.
Genişletmek için tıkla...