Peynir çeşitleri nelerdir, A’dan Z’ye Peynir Rehberi

Konusu 'Geri Dönüşüm Kutusu' forumundadır ve KralKim tarafından 3 Mart 2016 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. KralKim
    Offline

    KralKim Üye

    Katılım:
    23 Şubat 2016
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Peynir çeşitleri nelerdir, A’dan Z’ye Peynir Rehberi
    [​IMG]

    Bu makalemizde yerli ve yabancı olmak üzere pek çok peynir çeşitinden ve yararlarından bahsettik…

    “Peynir” De!

    Bir süredir tartışmaların odağında olan peynir, yapılan son araştırmalarla birlikte adını temize çıkardı. Sağlığını olumlu yönde etkileyen bu besin için sofralara dönüş zamanı. Yüzlerce çeşidi olan peyniri daha yakından tanımaya ne dersin? Kemerini bağla ve lezzet turunun tadını çıkar.

    Yüksek kalorili. Çok miktarda yağ ve sodyum içeriyor. Yine de her yıl yaklaşık 15 kilogram peyniri mideye indiriyoruz çünkü çok lezzetli.

    Bu süt ürünü besin, tam anlamıyla sağlık timsali değil ama -buraya büyük bir AMA koyuyoruz- bilim, peynir yedikten sonra oluşan vicdan azabını azaltacağa benziyor: Araştırmalar, peynir tükettiğinde vücudun tarafından üretilen bir yağ asidi olan bütiratın kolon kanserini engellediğini, hastalık kaynaklı enflamasyonu azalttığını ve obeziteyi engellediğini keşfetti. Bütirat, her ne kadar genellikle eski peynir çeşitlerinde bulunsa da, diğer çeşitlerin de pek çok faydası olduğu muhakkak. Doktor yollarını aşındırmak istemiyorsan, peynirle aranı düzeltsen iyi edersin. Bak işte bunun “ama”sı yok!

    Dünya Peynirleri
    Bu gördüğün yedi çeşit peynirin biri farklı bir sağlık problemine iyi geliyor. Sana iyi gelecek seçenekleri belirle.

    PMS şikâyetlerini azalt

    PARMESAN

    Bir araştırmada, kadınların yüzde 25’i şiddetli regl ağrısını çektiğini söylemiş (diğerlerinin de bu dönemde kilo aldıklarını tahmin ediyoruz).

    Günlük 1.000 mg kalsiyum tükettiğinde, yorgunluk, yeme krizi ve ruhsal durumundaki ani değişimlerin önüne geçebilirsin. Bu noktada çok az peynir Parmesan kadar faydalı olabiliyor. Tek bir porsiyonla PMS kaynaklı sıkıntıların önüne geçebilirsin.

    [​IMG]

    Zayıfla

    YARIM YAĞLI MOZZARELLA

    Pizzanın olmazsa olmazı mozzarella, diğer pek çok peynire oranla 1/3 daha az kaloriye sahip (porsiyon başı 108 kalori). İçeriğindeki. 10 gr civarındaki proteinle açlık hissini bastırıyor ve yağ yakmana yardımcı olacak kalsiyum ihtiyacının 1/3’ünü karşılıyor.

    [​IMG]

    Diyabeti Engelle

    GRAVYER

    İnek sütünden yapılan bu peynir, diğer eski peynirlere oranla çok daha fazla bütirat içeriyor. Bu da onu önceki sayfada sıraladığımız yararların kaynağı olan peynir hâline getiriyor. Araştırma, bütiratın tüketildikten sonra kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcı olduğunu ve uzun vadede tip-2 diyabet riskini azalttığını söylüyor. Ülkemizde de Kars gravyeri olarak bilinen çok leziz bir seçenek mevcut.

    [​IMG]

    Kalbini koru

    FETA

    2015 yılında yapılan bir araştırma, günde yaklaşık 60 gr feta tüketenlerin kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin yüzde 20, felç olma ihtimallerininse yüzde 41 oranında daha düşük olduğunu keşfetti. Doğu Akdeniz’e özgü olan bu peynir türü, damar tıkanıklığına neden olan doymuş yağları diğer yumuşak peynirlere göre 1/3 oranında daha az içeriyor.

    [​IMG]
    Kaslarını geliştir

    YARIM YAĞLI RICOTTA

    Sütten peynir yapılırken protein kaynağı olan peynir altı suyunun çoğu atılır. Ricotta ise tam aksine peynir altı suyu ile yapıldığı için protein bakımından oldukça zengin. 125 gr ricottada 14 gr protein ve kas gelişimine yardımcı aminoasit olan lösin bulunuyor. Bizdeki lor peyniri ile hemen hemen aynı özelliklere sahip.

    [​IMG]

    Şişkinliği önle

    İSVİÇRE PEYNİRİ

    Süt ürünleri karnının bir volkan gibi şişmesine mi neden oluyor? Endişelenme, bu peynirin öyle bir etkisi yok. Çünkü İsviçre peyniri gibi sert peynirler hazırlanırken içeriğindeki laktozun büyük bir kısmı çıkarılıyor. Sonuç: Porsiyon başı bir gramdan az laktoz. (Bir porsiyon süt ise yaklaşık 12 gr laktoz içeriyor.)

    [​IMG]

    Gülüşünü koru

    ÇEDAR

    İşte sana dişlerini sevindirecek bir bilgi: Bir araştırma, çedarın dişleri çürüklerden koruduğunu keşfetti. Araştırmacılar, peynirin ağız içindeki asidi azalttığına, böylece diş minesinin aşınmasına engel olduğuna, tükürük oranını arttırarak bakteri ve plak oluşumunu azalttığına inanıyor. Yemekten veya ara öğünden sonra yiyeceğin 30 gr çedar, ağzında asit oluşumunu yüzde 30’a kadar engelliyor.

    [​IMG]

    Kabukları Atma

    Peynirin dış kısmındaki sert ve koruyucu tabaka mutfağında yeniden hayat bulabilir. New York Murray’s Cheese Bar’dan Rachel Freier, sana bunları kullanarak yemeklerini lezzetlendirmenin üç yöntemini sunuyor:

    Ekle Parmesan veya Grana Padano gibi peynirlerin dış kısımlarını marinara sosu veya minestrone çorbasına ekle. Bu şekilde daha yoğun bir tat elde edebilirsin. Yemeden önce kabukları çıkarmayı unutma.

    Kes Fransız raclette peynirinin dış kısmını kibrit çöpü büyüklüğünde parçalar hâlinde kes. Daha sonra tavaya koyarak ortayla kısık arasında bir ateşte çıtır çıtır olana kadar bekle. Salatana ekleyerek ye.

    Rendele Kalan rokfor kabuklarını dilimle ve peynirli makarna ya da kiş yaparken kullan.

    Türk mutfağında peynir
    Peynirin tarihte oldukça eski dönemlere tanıklık ettiğini biliyor muydun? İlk peynirin Orta Asya göçebe Türkleri tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. (Peynire olan düşkünlüğümüzün başka bir açıklaması olamazdı zaten.) İlk teori, yiyecek saklama amacıyla kullanılan hayvan derilerine süt konulmasıyla ilk peynirin elde edildiğini iddia ederken; ikinci teori, hayvan midesinde bekletilen sütün değişimi üzerine kasıtlı olarak maya eklenmiş olabileceğini söylüyor. Bu tartışma devam ederken biz, beslenmemizde oldukça önemli bir yere sahip olan bu besine daha yakından bakalım.

    Besin Öğeleri

    Gerçekçi olalım: “Peynir her derde deva” gibi bir durum söz konusu değil ama kaliteli protein, yağ, vitamin ve mineral bakımın oldukça zengin bir besin. Sütteki besin değerlerinin neredeyse tamamını barındıran peynir, konsantre biryiyecek olduğundan süte oranla bu değerleri daha yüksek oranda içeriyor. Peynirde bulunan proteinlerin besin değeri, bitkisel kökenli proteinlerden daha yüksek. Dengeli bir beslenme için günde yaklaşık 70 gr protein al ve bunun 35-40 gramının hayvansal kaynaklı olmasına özen göster.

    Peynir,yüksek kaliteli besin öğeleri içermekle kalmıyor, içeriğindeki maya sayesinde diğerbesinlerinsindiriminede ya rd ı mcı oluyor. Ayrıca zayıflayan dokuların güçlenmesine, karaciğer hücrelerinin onarılmasına ve yenilenmesine katkı sağlıyor. 100 gr yumuşak peynir (beyaz peynirgibi) yetişkinlerde günlük protein ihtiyacının yüzde 35-45’ini karşılarken, sert peynir (kaşar gibi) yüzde 50-60’ını karşılıyor. Uzmanlara göre günde 30 gr, yılda ise 11 kg peynir tüketmen, dengeli bir beslenme için yeterli.

    “Peynircenneti” diyebileceğimiz ülkemizde her biri farklı lezzetler barındıran, değişik yöntemlerle hazırlanan tam 193 çeşit (evet 193!) peynir üretiliyor. Biz dakikalar içinde afiyetle midemize indiriyoruz ama yapım süreci oldukça zahmetli. İşte en çok tükettiğin peynirler hakkında bazı ilginç bilgiler:

    TULUM PEYNİRİ

    Türkiye’de en çok tüketilen peynirlerden. Erzincan tulumunu yapmak için, koyun sütünün ısıtılıp mayalandıktan sonra oluşan pıhtısı, bez torbada sudan ayrışması için üç gün bekletiliyor. Da ha son ra pıhtı parçalanarak tuz ile karıştırılıyor ve 18 saat havayla temasa bırakılıyor. Peynirde istenen aromanın oluşması için bu işlem birkaç kez tekrarlanıyor ve hava almayacak şekilde tulum ya da bidonda 120 gün bekletiliyor. İzmir tulumunda ise süt pastörize edildikten sonra mayalama sıcaklığına kadar soğutuluyor. Bu peynirde kullanılan salamura peynir altı suyundan elde ediliyor.

    [​IMG]

    Ezine peyniri

    En lezzetli beyaz peynirler arasındayeralan Ezine peynirinin en önemli özelliği, üretimde kullanılan sütün belirli bir bölgeden sağlanması. Yapımında Kaz Dağları’nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor. (Harika!) Genellikle yüzde 40 oranında keçi sütü,yüzde 45-55 koyun sütü ve yüzde 15 ineksütü karıştırılarak hazırlanıyor.

    [​IMG]

    VAN OTLU PEYNİRİ

    Hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahip olan otlu peyniri sadece kahvaltıda değil; yemeklerden sonra da tüketebilirsin. Genellikle Doğu Anadolu bölgesi nde, 25 çeşit bitki kullanılarak yapılan otlu peynirin sofralarda farklı bir yeri var. Öyle ki, bu bölgede yaşayanlar otlu peynir olmadan sofraya bile oturmuyor! Peynirin üretiminde çoğunlukla yabani sarımsak, mendo, helis, siyabo, nane ve kekik gibi yabani otlar kullanılıyor. İlkbaharda dağlardan toplanan bitkiler, bir süre salamurada bekletildikten sonra peynire ekleniyor. Otlardaki mineraller hazımsızlık sorununu ortadan kaldırıyor. Sence de mucizevi değil mi?

    [​IMG]

    TRABZON TEL PEYNİRİ

    Doğu Karadeniz yaylalarında beslenen ineklerin sütünden hazırlanan tel ya da “telli” peynir, kaşar peynirine benzeyen, hafifçe sarı renkli, lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında uzayan, az tuzlu bir peynir çeşidi. Mısır ve buğday unundan hazırlanan yemek, çorba ve makarnalara çok yakışıyor. Yöresel lezzetler olanmuhlamavekuymak yapımında da kullanılıyor. (Biliyoruz çok lezzetli ama bir çorba kaşığı muhlamanın 102 kalori olduğunu da unutma!)

    [​IMG]

    ÇÖKELEK PEYNİRİ

    Yöresel peynirlerin başında kuru bir peynir çeşidi olan çökelek geliyor. Çökelek peyniri daha çok kırsal kesimde üretiliyor. Isıtılan yayık ayranına bir miktar yoğurt ilave ediliyor ve torbalara doldurularak katı hâle gelmesi için ağırlık altında yaklaşık bir hafta bekletilerek hazırlanıyor.

    [​IMG]

    LOR PEYNİRİ

    Hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden üretilen bu taze peynirin ömrü çok kısa ve hemen tüketilmesi gerekiyor. Tuzsuz,az yağlı bir peynir olan lor, diyetinde en rahat kullanabileceğin peynir çeşidi. Özellikle Manyas loru, dünyanın en ünlü peynirlerinden “ricotta”nın ciddi bir rakibi. (Gönlümüzün birincisi tabii ki belli.) Kaynamış sütün sirke veya limon ilave edilerek “kestirilmesi” ile elde edilen bu peyniri evde kendin de yapabilirsin. Protein bakımında oldukça zengin olduğunu ekleyelim.

    [​IMG]

    KARS GRAVYERİ

    Protein oranı yüzde 32 seviyelerinde olan bu nefis peynire özellikle son yıllarda yoğun bir talep var. İyi bir Kars gravyerinin kabuğu sert, gözeneklerinin kiraz büyüklüğünde, kesildiğinde renginin koyu sarı olması ve yenildiğinde genziya kacak düzeyde bir tadı bulunması gerekiyor. Tamamen organik olanbu peyniri bulduğun zaman kaçırma.

    [​IMG]

    DİYETTE PEYNİR YENİRMİ?

    Vücudun günlük alması gereken besin değerlerini karşılayan peynir, diyetin olmazsa olmazı. Fakat hangi peyniri yiyeceğin önemli; zira hepsinin kalorisi farklı. Kilo vermeye çalışıyorsan, yüksek kalorili olan tam yağlı peynirler (tulum, kaşar, gravyer gibi) yerine daha az yağlı (lor, süzme peynir, keçi peyniri, az yağlı beyaz peynir gibi) çeşitleri tercih et.

    Kahvaltıda peynir yemiyorsan salatana ekleyerek, çorbanın üzerine rendeleyerek ya da sandviçine koyarak günlük peynir ihtiyacını karşılayabilirsin.

    Kilo vermek gibi bir derdin yoksa bile, tam yağlı peynirlerin uzun vadede kolesterol problemine neden olabileceğini, çok tuzlu olanların ise yüksek oranda sodyum içerdiğini unutma. Bir besinin yararlı olması istediğin kadar yiyebileceğin anlamına gelmiyor. Günlük tavsiye edilen miktarı geçmemeye dikkat et.
     
  2. Hamartin
    Offline

    Hamartin Üye

    Katılım:
    30 Nisan 2008
    Mesajlar:
    345
    Beğenileri:
    190
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Kayseri
    Değerli üyemiz;

    Konunuz kilitlenip kapatılmıştır.
    Konu kilitleme sebepleri;

    - Forum Kurallarına Uymayan İçerik
    Kural Maddesi :
    10- Mesaj Kirliliğine Yol Açmayın :
    10.1. Sabırlı Olun :
    10.1.1 İkinci baskı yapmayınız yani aynı mesajı bir defadan fazla gönderemezsiniz. Üst üste birbiriyle ilişkili birkaç mesaj gönderemezsiniz. Mesajınıza ekleme yapmak için "Edit" butonunu kullanmalısınız.
    10.1.2 Başlığınızı güncel tutmaya çalışmak için “kimse cevap yazmayacak mı?", “güncel!” gibi ifadeler yazmak yasaktır. Lütfen sabırlı olun, başlığınız kurallara uygun olduğu sürece cevap gelecektir.
    10.1.3 Cevap alabilmek için açılan bir başlığın aynısının ya da benzerinin tekrar açılması yasaktır.

    10.2. Başlıklara içi boş mesaj (flood) atmayınız. '' +1, smile, teşekkürler, '' gibi mesajlar diğer üyelerimize bir şey vermek bir yana zaman kaybettirecek, mesaj sayınızı artırmaya çalışıyorsunuz imajı verecek ve en önemlisi mesaj kirliliği yaratacaktır.

    10.3. Başlıklara, başlıkla ve konuşulan konu ile alakası olmayan (offtopic) mesaj/mesajlar atmak yasaktır.

    Açılan başlık : https://www.bodyforumtr.com/threads/dünya-peynirleri-ve-spor-için-faydaları.123563/

    Lütfen 1 dakikanızı ayırarak forum kurallarını okuyunuz. Forum kurallarını okumak için buraya tıklayınız!
    Anlayışınız için teşekkür ederiz.

    Saygılarımızla
    BodyForumTR Ekibi
     
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş