Negatif Kalorili Yiyecekler

Sebzeler : Enginar,Kuşkonmaz,yeşil fasulye,lahana,yeşil biber,bamya ...
Meyveler :Elma,Kayısı,Mandalina,Portakal,Çilek,İncir...

Ayrıca Levrek,Ton balığı,Karides,.... gibi deniz ürünleri negatif kalorili yiyecekler sınıfında gözüküyor.

Yukarıdaki liste ise uzayıp gidiyor.

Yani bunların verdikleri enerji miktarından daha fazlası sindirilmesi için harcanıyor.

Özellikle meyvelerin sabah tüketilmesinin faydalı olduğu söyleniyor.

Örnek olarak diyelim ki 1 elma yedik. Ortalama 1 elmanın kalori miktarı 70-80 civarındadır. Ancak sindirilebilmesi için harcanılan enerji
100 kalori civarındadır.

Daha detaylı bilgisi olan arkadaşların bu konu ile ilgili bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim. :?:
 
Bahadir dedi:
Örnek olarak diyelim ki 1 elma yedik. Ortalama 1 elmanın kalori miktarı 70-80 civarındadır. Ancak sindirilebilmesi için harcanılan enerji
100 kalori civarındadır.

Budur hocam olay başka bir açıklaması yok. Elmayı bilmiyordum ama çoğu bitki böyledir, kendisi 15 kaloridir ama vücut onu sindirmek için 65 kalori harcar, midedeki termal ısının artması vs... böylece -50 kalori almış olursunuz. Yani hem o öğünden yararlı besinler almış olursunuz, kendinizi tok hissedersiniz(ama pekte doyamazsınız ayrı) ve bütün bunları yaparkende kalori kaybetmiş olursunuz.
 
emrah dedi:
ozaman baska da ben kılo alcam dıye ugrascam onlar benı zayıflatcaz olmaz kavga cıkar valla dograrım hepsını

Despo doğru söylüyor valla keyfin yerinde senin bu aralar :D
 
emrah dedi:
NIYE GOZE COKMU BATIYOM sadece foruma katkım olsun normal halm bu benımm

Niye yanlış anlıyorsun, kötü anlamda demedimki? Hem benim dediğim çok mesaj atman değil mesajları yazma şeklin keyfin yerinde gibi.
 
Bu arada benim bulduğum liste:

Sebzeler: kuşkonmaz, şeker pancarı kökü, brokoli, lahana, havuç, karnıbahar, kereviz, hindiba, kırmızı biber, salatalık, bahçe teresi, sarmısak, yeşil fasülye, marul, soğan, turp, ıspanak, şalgam, kabak

Meyveler: elma, yaban mersini, kavun, kızılcık, greyfurt, limon, mango, portakal, papaya, şeftali, ananas, ahududu, çilek, domates(?), mandalina
 
Kuskonmaz ile ispanak benim favorilerim - Sacta ispanak böregi :p , kuskonmazin bir sosu var burda yff :)
 
elma olayı pek mantıklı gelmdei bana yani gunde 10 tane elma yedigimiz zaman 1000 cal. mi yakımış olacagız :) ve sadece aldıgımız 700-800 cal. karsılıgında ,bu olayı biraz daha acarsak şu sonucada varabiliriz gunde 100 elma yiyen ve spor yapmayan bir kişi toplamda 7000-8000 cal. almış olacaktır,ama elmaların sindirimi sırasında 10*100=1000 cal. harcamıs olacagından cok hızlı bir sekilde kilo vermeye baslayacaktır. acıkcası ben gunde yaklasık 8000 cal. alan bir kişinin bu sekilde zayıflayacagına pek aklım ermiyor ;)
 
genel kabul gören durum şu:

besinlerden gelen kalorilerin

proteinlerde yaklaşık %30una,
karbonhidratlarda yaklaşık % 10una,
yağlarda yaklaşık %3üne

denk gelen tutarda kalori sindirim için harcanır...genelde,negatif kalorili besinler olarak YEŞİL sebzeler nitelendirilmekte...meyvalarda negatif kalori durumu söz konusu değil...sadece yukarıda verdiğim genel kural geçerli...yani yaklaşık %8-10 civarı bir kalori harcanması...örneğin,1 elma 100 kalori ise, kabataslak bunun %10una denk gelen tutarda kalori sindirim için harcanmakta( çünkü elma çoğunlukla karbonhidrat içeren bir besin)...yani 10 kalori....
 
sarc4stic dedi:
Bu arada benim bulduğum liste:

Sebzeler: kuşkonmaz, şeker pancarı kökü, brokoli, lahana, havuç, karnıbahar, kereviz, hindiba, kırmızı biber, salatalık, bahçe teresi, sarmısak, yeşil fasülye, marul, soğan, turp, ıspanak, şalgam, kabak

Meyveler: elma, yaban mersini, kavun, kızılcık, greyfurt, limon, mango, portakal, papaya, şeftali, ananas, ahududu, çilek, domates(?), mandalina
sarc4stic bu işte bi yanlışlık var ben kendi diyetimden biliyorum havuç yasaklılar arasında diyet yaparken havuç yasak nedeni ise fazla kalori barındırması
 
Ayrıca

Uzun zamandan beri havuç "glisemik indeksi yüksek" diye kara listeye alınmıştı.
Glisemik indeks bir besin çeşidindeki 50 gram karbonhidratın kan şekerini yükseltme ölçüsüdür.
Havucun glisemik indeksi 85 olup, çok yüksektir.
Ancak havuçtaki karbonhidrat miktarı yüzde 4.8'dir.
Yani havuçtan 50 gram karbonhidrat almak için 1 kilogram havuç yemek gerekir!
Normal porsiyon olan 200 gram yendiğinde oldukça az karbonhidrat alınır ve bunun glisemik yükü de çok değildir

Bu yüzden HAVUÇ tan kormayın. Yiyiverin gitsin :badgrin:
 
Erimek isteyenlerin akşam yemeği

o zaman bu tarz besinler erimek isteyen şahısların akşam yemeğinde kullanması gereken besinler akşam saat 6.30 da koskoca bir tabak yağsiz salata yiyen kişi hem metabolizması hızlanacak hemde vücut kalori yakmaya devam edicek böyle bir şey mumkunmu bazı akşamlar et (protein öğünü) yerine salataya ve bitkilere ağarlık verilebilirmi ?
 
EyeSeeYou dedi:
genel kabul gören durum şu:

besinlerden gelen kalorilerin

proteinlerde yaklaşık %30una,
karbonhidratlarda yaklaşık % 10una,
yağlarda yaklaşık %3üne

denk gelen tutarda kalori sindirim için harcanır...genelde,negatif kalorili besinler olarak YEŞİL sebzeler nitelendirilmekte...meyvalarda negatif kalori durumu söz konusu değil...sadece yukarıda verdiğim genel kural geçerli...yani yaklaşık %8-10 civarı bir kalori harcanması...örneğin,1 elma 100 kalori ise, kabataslak bunun %10una denk gelen tutarda kalori sindirim için harcanmakta( çünkü elma çoğunlukla karbonhidrat içeren bir besin)...yani 10 kalori....

Bu yiyeceklerin termik etkisi olmuyormu hocam? ama sebzelerde neden böyle negatif onu anlayamadım?
 
her yiyeceğin az ya da çok bir termik etkisi var ama bu abartılacak kadar yükseklerde de değil...negatif kalori mantığı, kalorisi oldukça düşük ve sindirimleri uzun süren besinlerin, verdikleri kaloriden daha fazlasının sindirim için harcanıyor olması....
 
Back
Yukarı