Makarna pişince besin değerleri bu hale geliyormuş :(

ya arkadaşlar 100gr pişmiş makarna çektiği su ila brbr hesap ediliyor
makarnanın besin değeri pişince değişmez bu çapta
bunu düşünmüşmüydünüz hiç?
Makarnayı süzmek akıl karı değil zaten. Suyun miktarını tutturursan pilav gibi suyunu çekene kadar pişirebiliyorsun. Tek sakıncası soğuyunca kalıp olup tencerenin şeklini alması. O zaman da keserek yiyebiliriz. :)

Makarna Pişirdikten Sonra Değerlerin Azalmaması İçin

makarna hakkında konu vardı pişirdiğimiz değerleri azalıyor diye sanırım değerlerinin azalmasının sebebi makarnayı suda pişirdiğimz için ve suyu süzdüğümüz için bazı değerlerin suyla birlikte kaybolduğundan eğer makarnayı az su katarak yaparsak ve o makarnayı o suyla birlikte tüketirsek pişmiş makarnada bir kayıp olmaz

peki arkadaslar bu makarnanın ıcındekı karbonhıdraın ne kadarı sekerden gelıyor örnek dogada 71.8 karbo var 100 gramda bunun 1 gramı sekerden gelıyor kepeklı makarnalarda bu oran kac 3 asasgı 5 yukarı bılenınız varmı acaba ?

ant önceleri öğünlerde makarna - ant sonrası pirinç iyi tercih olur

makarnanın g.i düşüktür pirince göre, kepeklisiyle pek bi farkı yok

Bulgur yiyin bence. Hem daha lezzetli hem de içine koyduğunuz suyu süzmediğinizden herşey yine tencerede kalıyor. :) Benim temel karb kaynağım bulgur ve yulaf uzun süredir. Başka birşey tüketmiyorum pek. Aramıyorum da.

arkadaşlar yapmayın etmeyin :) suya protein karışır mı makarnanın ağırlığı artıyor çünkü su çekiyor 1 tel makarna daki protein k.hidrat ve yağ kalıyor (1 2 gr dışı düşme olmaz bu değerlerde birazda vitaminlerde bi düşüş olur) sadece 1 tel makarna 10 gramken 40 gram oluyor değişen tek şey bu suyunu süzünce gitmiyor yani proteinler felan :)

iyi forumlar

aslında burda ufak bir nüans var gibime geldi.100 gr pişmemiş makarna pişmişine göre çok daha hafiftir bunu göz önünde bulundurmak gerek anlayanlar anladı umarım

O kadar üzülmenize gerek yok. Şimdi 100g makarnada ortalama 70g karbonhidrat varsa siz 1 paket makarnayı tencereye boşalttığınızda 350g karbonhidrat alırsınız, sadece makarna öncekinden çok görünür çünkü su çeker yani makarna pişince besin değerini kaybettiğini sanan arkadaşlar var :D 1 paket makarna 1 günde çok çok rahat gidiyo bende sizde nasıl bilmiyorum ama yani zaten günde 350g karbonhidratta fazla yani çoğu kişi için yenidiğiniz herşeyde var karbonhidrat.thums:

Bulgur yiyin bence. Hem daha lezzetli hem de içine koyduğunuz suyu süzmediğinizden herşey yine tencerede kalıyor. :) Benim temel karb kaynağım bulgur ve yulaf uzun süredir. Başka birşey tüketmiyorum pek. Aramıyorum da.

Makarna'nın da suyunu süzmeden tüketilirse besin değerinde bir kayıp olmaz bence. Ramen tarzı makarnalı ''çorba'' yapılabilir mesela. Üstelik makarnayı süzdükten sonra sudan geçirirseniz lapalaşmasın diye besin değerinde az da olsa bir kayıp olabilir.

Ya da ben şöyle değerlendiriyorum bu besin değeri ''kaybını'':
pişmemiş 100gr makarnada 11g protein varken pişmişde 3.4 g varsa; 7,6g protein makarnanın suyundadır.(buharlaşıp uçmadıysa ki pek ihtimal vermem buna)
bu makarna suyunu dökmek yerine bol sebzeli güzel bir çorba yapabiliriz.

Sizce mantıklı mı bu yaklaşım?

Son düzenleme:
Makarna'nın da suyunu süzmeden tüketilirse besin değerinde bir kayıp olmaz bence. Ramen tarzı makarnalı ''çorba'' yapılabilir mesela. Üstelik makarnayı süzdükten sonra sudan geçirirseniz lapalaşmasın diye besin değerinde az da olsa bir kayıp olabilir.

Ya da ben şöyle değerlendiriyorum bu besin değeri ''kaybını'':
pişmemiş 100gr makarnada 11g protein varken pişmişde 3.4 g varsa; 7,6g protein makarnanın suyundadır.(buharlaşıp uçmadıysa ki pek ihtimal vermem buna)
bu makarna suyunu dökmek yerine bol sebzeli güzel bir çorba yapabiliriz.

Sizce mantıklı mı bu yaklaşım?

Öyle birşey yok, pişmemiş 100 gr makarnada 11 gr protein varsa pişmişinde de en az 10 gr vardır, sadece piştikten sonra ağırlığı değişir örneğin 100 gr makarna olur 400 gr sende bunu tartıp 100 gramını yersen 25 gr makarna yemiş olursun 100 gr değil.

Konuyu açan arkadaş da hatasını sonradan farketmiş zaten, pişmemiş besin değerlerine bakmak yeterli pişmişine bakmanın hiç bir manası yok ve yanlış.

Öyle birşey yok, pişmemiş 100 gr makarnada 11 gr protein varsa pişmişinde de en az 10 gr vardır, sadece piştikten sonra ağırlığı değişir örneğin 100 gr makarna olur 400 gr sende bunu tartıp 100 gramını yersen 25 gr makarna yemiş olursun 100 gr değil.

Konuyu açan arkadaş da hatasını sonradan farketmiş zaten, pişmemiş besin değerlerine bakmak yeterli pişmişine bakmanın hiç bir manası yok ve yanlış.

Tüm sayfaları okumak zor tabi konuyu açan arkadaş mesajını editlese daha faydalı olabilir.

Konuyu hortlattım ama bişey anlamadım ben Pişmemiş 100 GR Makarna pişince ne kadar oluyor ve ne kadar enerji alıyoruz?

Back
Yukarı