glorious1907
Üye
sonuç olarak paketin üstündeki değeri alıyoruz dimi 

Makarnayı süzmek akıl karı değil zaten. Suyun miktarını tutturursan pilav gibi suyunu çekene kadar pişirebiliyorsun. Tek sakıncası soğuyunca kalıp olup tencerenin şeklini alması. O zaman da keserek yiyebiliriz.ya arkadaşlar 100gr pişmiş makarna çektiği su ila brbr hesap ediliyor
makarnanın besin değeri pişince değişmez bu çapta
bunu düşünmüşmüydünüz hiç?
sonuç olarak paketin üstündeki değeri alıyoruz dimi![]()
Bulgur yiyin bence. Hem daha lezzetli hem de içine koyduğunuz suyu süzmediğinizden herşey yine tencerede kalıyor.Benim temel karb kaynağım bulgur ve yulaf uzun süredir. Başka birşey tüketmiyorum pek. Aramıyorum da.
Makarna'nın da suyunu süzmeden tüketilirse besin değerinde bir kayıp olmaz bence. Ramen tarzı makarnalı ''çorba'' yapılabilir mesela. Üstelik makarnayı süzdükten sonra sudan geçirirseniz lapalaşmasın diye besin değerinde az da olsa bir kayıp olabilir.
Ya da ben şöyle değerlendiriyorum bu besin değeri ''kaybını'':
pişmemiş 100gr makarnada 11g protein varken pişmişde 3.4 g varsa; 7,6g protein makarnanın suyundadır.(buharlaşıp uçmadıysa ki pek ihtimal vermem buna)
bu makarna suyunu dökmek yerine bol sebzeli güzel bir çorba yapabiliriz.
Sizce mantıklı mı bu yaklaşım?
Öyle birşey yok, pişmemiş 100 gr makarnada 11 gr protein varsa pişmişinde de en az 10 gr vardır, sadece piştikten sonra ağırlığı değişir örneğin 100 gr makarna olur 400 gr sende bunu tartıp 100 gramını yersen 25 gr makarna yemiş olursun 100 gr değil.
Konuyu açan arkadaş da hatasını sonradan farketmiş zaten, pişmemiş besin değerlerine bakmak yeterli pişmişine bakmanın hiç bir manası yok ve yanlış.