Makarna pişince besin değerleri bu hale geliyormuş :(

Kuskus tüketin arkadaşlar, süzerken hafif sulu bırakırsınız, üzerine de 1 kaşık yoğurt atarsınız, kayar gider boğazınızdan. İçi boş kesme makarna tüketmek çok daha zor. Kuskus hafif çiğneme ile mideye inebiliyor. 1 paket kuskus yaklaşık 1 ortaboy tencere ediyor, 4 tabakta yani 4 öğünde bi paket kuskus yemiş olursunuz. Tabi bu bulk dönemi ve kilo almak isteyenler içindir. Yoksa aşırı kalori ihtiva ediyor. Pişince besin değeri kaybolmaz bu arada. Gramaj ölçümleri değişir sadece, o da içerisine eklenen sudan sebep ...
 
idmana gitmeden makarna ve ton balığı yada lor peyniri karıştırınca güzel oluyor böylece besin değerleri artırılabilir kendi adıma ben öyle yapıyorum...tek başına yağsız tuzsuz salçasız pek yavan oluyor :)
 
Makarna pişince karizmayı çizdirdi :)

İnternette pişmiş halinin besin değerlerini araştırırken arbella'nın sitesinde bu değerleri gördüm.

Makarna besin değerleri (100 gr pişmiş makarna için)

Kalori: 94,5
Karbonhidrat: 20
Protein: 3.4 gr
Yağ: 0.1-0.3 gr
Kolesterol: 0
Lif: 1 gr (Kepekliyse daha fazla)
Sodyum: 0.7 mg
Demir: 0.5 mg
Kalsiyum: 7 mg
Fosfor: 54 mg
Çinko: 0.5 mg
Folik Asit: 12 mikrograma kadar
B1 (Thiamin): 0.02 mg
B2 (Riboflavin):0.04 mg
B3 (Niasin): 0.04 mg

Pişmemiş için karşılaştırmanız açısından filiz makarnanın değerlerini aynen kopyalıyorum.

100 g. pişmemiş makarna için;
Enerji 357 kcal
Protein 11 g.
Karbonhidrat 75 g.
Yağ 1,4 g.
Niasin 6,1 mg.
Demir 3.1 mg.
Tiamln (B1) 0,95 mg.
Ribofain 0,4 mg.
Folk asit 0,22 mg.

Kaynak:http://www.arbellamakarna.com/tr/beslenme.asp

Arkadaşlar burada bir yanlış anlaşılma söz konusu, 100 gr çiğ makarna ile 100 gr pişmiş makarnayı karşılaştırmışsınız ama 100 gr çiğ makarna piştiği zaman 100 gr kalmıyor.
Su çektiği icin makarnanın ağırlığı ciddi anlamda artıyor, dolayısıyla 100 gr çiğ makarna piştiğinde çok daha fazla ağırlığa sahip olacağı için, besin değerlerini böyle karşılaştırmanıza gerek yok. İyi günler
 
makarna pişmiş yada pişmemiş değerleri değişmez sadece vitaminden kayıp olur. oda önemsizdir. makarna pişme suresi arttıkça su çekme miktarı artar.8 dakika pişnce 1 e 2,5-2,8 su çekerken 12 dakika pişince 1 e 3,5-4 su çekmektedir. tencereye konulan kuru ağırlık belli piştikten sonraki ağırlık belli ise basit matematik hesabı ile hassas terazi kullanarak yediğiniz pişmiş makarnadaki karb pro oranlarını hesaplayabilirsiniz.
 
Back
Yukarı