Nette böyle bir şey buldum.
Whey konstantresi dediğin whey hammadesi ise bulamazsın çünkü saf whey i sentezleyemeyiz sentezlenebilmesi için işlemlerden geçmesi gerekir ve bu yüzden labaratuvarlar ve firmaları var.
Kefir, lor, peynir vb. whey değil casein`dir.
Ayrıca bu protein tozlarında bile bir sürü çeşit var düz whey değil ki.Ayrıca yine nette şöyle bir yazı buldum:
Piyasada satilan protein tozlarini siniflandiralim :
1- Soy protein
2- Milk & Egg protein (Yumurta ve Süt proteini)
3- Whey protein (Consantreted)
4- Whey protein (Isolated)
1 - Soy protein :
Adindan da anlasilacagi gibi soya bitkisinden üretilmis yüksek oranda bitkisel protein içeren ürünlerdir. Not : Bitkisel proteinlerin biyolojik degerleri hayvansal proteinler kadar yüksek degildir. Vücut bitkisel proteinleri, hayvansal olanlarina göre daha zor sindirir. Bu nedenlerle fazla tercih edilmezler.
2- Milk & Egg Protein :
Yüksek oranda yumurta ve süt proteinleri ihtiva ederler. Bu proteinlerin biyolojik degerleri yüksektir. Yumurta ve süt tüketmeyi sevmiyorsaniz iyi olabilir ama daha iyileri var. Okumaya devam edin.
3- Whey Protein (Consantrated)
Evet, yavas yavas agir toplara gelmeye basladik. Peynirin mayalanmasi esnasinda peynir alti suyu diye tabir edilen bir atik ortaya çikar. Satilan çikolatalar ve bazi hazir gidalarin içeriklerine baktiginiz zaman peynir alti suyu ibaresini görebilirsiniz. Pek çok alanda kullanilan bu malzeme, whey protein tozlarinin ham maddesidir. Çesitli isleme teknikleri ile %90 oranlarinda protein içeren whey protein tozlari ortaya çikar. Biyolojik degerleri çok yüksek olan bu ürünlerin protein zincirleri yumurta proteini veya sütteki kazain proteinine göre daha kisadir.
Not : Kisa zincirli proteinler çok daha hizli sindirilir ve kana karisirlar.
Ayrica vücudun kendi üretemedigi kesinlikle disaridan almamiz gereken temel bazi amino asitler whey proteinlerde yüksek oranda bulunmaktadir. Ayrica suya veya yagsiz süte çok rahat karisir, kullanimi diger protein tozlarina göre daha rahattir.
4- Whey Protein (Isolated)
Bu guruba girenler biyolojik degerleri en yüksek olan ürünlerdir. Isolated whey proteinler consantrated olanlarina göre daha çok filitrelenmis ve islenmis ürünlerdir. Protein molekülleri aralarindaki baglar daha kisa dolayisi ile sindirimi çok daha hizli ve kolaydir. Fakat protein kalitesi olarak consantreted olanlarina göre pek bir farki yoktur. Isolated whey proteinlerin en önemli özellikleri 10 dakika gibi çok kisa bir sürede sindirilmeleri ve özellikle egzersizden hemen sonra alinirsa daha fazla anabolik etki göstermeleridir. Bu özelliklerinden dolayi pek çok sporcu Isolated whey proteinlerini tercih eder.
Buraya kadar anlattiklarimi dikkatle okuduysaniz artik ne tip bir protein tozu almaniz gerektigi konusunda bir fikir sahibi olmussunuzdur. Marka olarak seçim sizlere kalmistir. Bu sayfada her hangi bir ticari kurumun reklamini yapmak istemiyorum. Ama sizlere tavsiyem daha az katki maddesi içeren, rengi ve kokusu fazla olmayan ürünleri tercih etmeniz seklindedir.
not:Bunların alıntı olduğundan bahsediyorum kendi yazım değil die kimse muhabbet yapmasın