Kuru cökelek mucize bir besinmi?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Umut-X
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Küçükken yumurtalı çökelek yerdim güzel olurdu. Maydonoz ve domatesle karıştırıp az zeytin yağı dökerseniz de fena olmaz ancak kuru kuru hiç tadı yoktur. Memlekette bulması kolaydıda İstanbul da nereden bulucaz bakalım.
 
annemde yapardı çökeleği,hala memleketten gelir,bende tuzlu die sevmezdim
hatta lor peynirini ilk aldığımda,çökelek bu demiştim
çünkü ikisi de aynı tek farkla lor tuzsus
annem eskiden süt kesilince çökelek yapardı,atmazdı yani o sütü
bonatsinin dediği doğru 5 kilo sütten 1 tabak çökelek çıkardı..
 
bizim memlekette çökeleğin sündürmesini yaparlar.sündürmeden kastımda şudur;
biraz tereyağını teflon tavada erittikten sonra 200-300 gr (isteğe göre değişebilir) çökelek tavaya konulur ve tahta kaşıkla düşük sıcaklıkta ezilmeye başlanır,çökeleğin kaşar gibi eridiğini ve hatta sündüğünü göreceksiniz.500 gr sündürülen çökeleğin içine 1 çay kaşığı karbonat atın kokusunu almasında yardımcı olur ve daha iyi süner.

ben bu spora başlayalı 1 yıl oldu.hemen her gün 200-300 gr çökelek ve 12 bıldırcın yumurtası(haşlanmış-çiğ),5 tavuk yumurtasının beyazını(haşlanmış), haftada en az bir diş sarmısak ( bağırsakları rahatlatmak için doğal antibiotik),günde bir çay bardağı peynir suyu, 2 litre süt, kuru meyve(ler),... liste kabarık:) tüketiyorum.tavsiye ederim.şu anda bb ye ara verdim yaklaşık 3 ay oldu, antremanlıyken kol soğuk 40 cm geliyordu şu anda 39.8 civarında.doğal beslendiğimden dolayı vücudumdaki hacim kaybı çok ama çok yavaş.tüm arkadaşlara doğal beslenmelerini tavsiye ederim.
saygılarımla.
 
ÇÖKELEK NASIL YAPILIR

Yoğurdu bir tencereye koyun. Orta ateşte bir tahta kaşık ile karıştıra karıştıra kaynatın. Kesildiğini göreceksiniz. Bir müddet daha kaynatın. Peynir altı suyu ortaya çıkıp peynirler yüzeyde fokurdamaya başlayınca olmuş demektir. Bir kevgirin üzerine beyaz bir tülbent yayın. Tencereyi kevgirin üzerine dökün. Kevgirin altına bir tencere koyarsanız peynir altı suyunu da sonra yemeklerde kullanabilirsiniz. Çok besleyicidir. Tülbendi kenarlarından toplayın. Bir torba gibi mutfakta suyunun süzüleceği bir yere asın. Tercihen lavabodaki musluğun üstüne asılabilir. Suyu lavaboya süzülür. Birkaç saat sonra çökelek hazırdır.

Lor Peyniri

Yapılır yapılmaz derhal yenilen tuzsuz bir peynirdir. Peynir mandıralarında elde edilen peynir suyundan yapılmaktadır. Sadece peynir suyundan elde edilen lor peyniri biraz esmer ve biraz ekşimsi olur. Peynir suyuna yüzde otuz nisbetinde taze süt katılırsa bu karışımdan elde edilen peynir hem daha beyaz hem daha tatlı ve hem de daha lezzetlidir. Tuzsuz olduğu için üzerine toz şekeri reçel veya bal dökülerek yenildiği gibi çeşitli peynir tatulan peynir helvaları ve tatlı börek imalinde de kullanılır. Lor peyniri yapmak için peynir suyu karavana şeklinde bir kazan veya tencerede durmadan karıştırılmak suretiyle kaynatılır. Su kaynadıkça üzerinde beyaz kümecikler hâlinde peynir parçacıkları toplanmaya başlar. Peynir suyunun yüzeyinde toplanan bu parçacıklar peynir kepçeleriyle toplanarak süzülmek üzere temiz bir salaşpura doldurulur. Kaynatma işi suyun yüzünde artık pıhtılaşma kalmayınca-ya yani peynir suyunda peynir kalmadığına kanaat getirinceye kadar devam eder.
Salaşpurda toplanan peynirlerin suyu tamamen süzüldükten sonra içine temiz yıkanmış bir tülbende serilmşi ve taze söğüt dalından yapılmış sepetlere konularak satılmak üzere piyasaya sevkedilir. Böylece sadece peynir suyundan elde edilen lor peyniri yapılırken bazan kazana tuz da atılır. Böylece tuzlanmış sudan elde edilen lor biraz fazla dayanırsa da pek makbul sayılmaz.
Çok üstün lezzetli ve kaymak gibi beyaz renkli mis gibi süt kokulu lor elde etmek için her 10 kilo peynir suyuna 3 kilo süt katmak lâzımdır. Süt peynir suyu soğukken katılır ve sonra ateşe konarak kaynatılmaya başlanılır. Yukarıda tarif ettiğimiz gibi suyun yüzünde peynir parçacıkları biriktikçe bir kepçeyle alınarak süzülmek üzere temiz bir salaşpura doldurulur ve sonra söğüt dalından yapılmış sepetlerle pazara sevkedilir. Lor peyniri çok dayanmaz çabuk bozulur; bu itibarla hemen yenmesi veya kullanılması lâzımdır. 10 kilo peynir suyundan bir kilo lor peyniri elde edilir. 10 kilo peynir suyunda 25 gram halis tereyağı bulunduğuna göre peynir suyundan elde edilen lor peyniri pek yağsız da sayılmaz. Yapılan denemelerde bir kaşer peyniri imalâthanesinde elde edilen 80 bin kilo peynir suyundan 3600 kilo evet yanlış değil tam üçbin altıyüz kilo krema elde edilmiştir. Demek ki peynir suyunu kaynatmak suretiyle elde ettiğimiz peynir bu kremanın pişmiş olarak elde edilmesinden ibarettir. Böyle yağlıca bir peynirin süratle yenilip kullanılmaması yüzünden bozulup atılması doğru olmayacağından büyük peynir ve bilhassa kaşer imalâthanelerinde peynir suyundan elde edilen peynirler yüzde 3 nisbetinde tuzlanarak ya fıçılara ya da tenekelere basılarak buzhanelere konulmakta ve börek yapılmak üzere fırınlara ve pastahanelere satılmaktadır. Köylerde ise küplere basılarak toprağa gömülmekte ve kış mevsiminde topraktan çıkarılarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte bu peyniri Malatya'nın ünlü çömlek peyniriyle karıştırmamak lâzımdır.

Bu makaleler alıntıdır.
Süt Ürünleri Kalori Yağ Karbonhidrat Protein Tereyağı, tuzsuz 720 kcal 81 g 0 g 1 g Lor Peyniri 404 kcal 28 g 19.1 g 19 g Krema, light 195 kcal 19.3 g 3.7 g 2.7 g Krem Peynir 349 kcal 34.9 g 2.67 g 7.54 g Beyaz Peynir 106 kcal 4.4 g 2.65 g 12.4 g Yumurta, pişmiş 150 kcal 10.61 g 1.12 g 12.58 g Dondurma, Çikolatalı 215 kcal 11 g 28.3 g 3.8 g Dondurma, Vanilyalı 201 kcal 11 g 23.6 g 3.47 g İnek Sütü 66 kcal 3.9 g 4.8 g 3.2 g Keçi Sütü 60 kcal 3.5 g 4.4 g 3.1 g Koyun Sütü 95 kcal 6.0 g 5.1 g 5.4 g Tuzsuz Beyaz Peynir 145 kcal 11 g 3.65 g 9.1 g Peynir Suyu 30 kcal 0.36 g 5.14 g 0.85 g Yoğurt 60 kcal 3.3 g 4.7 g 3.5 g
Çökelek (Taze) (besin değerleri)
Tarih: 03.Ağu.2008
stars_0.gif

Çökelek (Taze) (besin değerleri)

Adı.............: Çökelek (Taze)
Ağırlık gr....: 100
Protein......: 35
Karbonhidrat: 3,2
Yağ…........: 5,6
Kolestrol...: -
Kalori….....: 215
Kalsiyum....:
Demir….......:
A vitamini...:
B1 vitamini.:
B2 vitamini.:
Niasin…......:
C vitamini...:

umarım faydası olur
 
Babannem yapıp verdi bir sürü taze çökelek kocaa kazan sütten sadece 2-3 büyük buz dolabı poşeti kadar çökelek çıkıyor.Çökeleği yemek zor oluyorsa yumurtanın içine koyun lapa gibi yapın çok az yağda pişirin hem yumurta hem çökelek protein patlaması olur tadıda çok güzel olur :D
 
Ailem çok sever hep alır ancak tulumba çökelek lor peynirini hiç yemezdim.Doğal protein tozu diye adlandıracacğım lor peynirini bu günden sonra günde 200 gr yiyeceğim size bir önerim var
Çökelekli gözleme :
Malzeme:Pişmemiş yufka,Yağsız süt,Zeytin yağı,Çökelek,Semiz otu,yumurta
yapılışı:2 yemek kaşığı zeytin yağı 1 çay bardağı süt 1yumurtaı güzelce çırpın. Hazır yufkanın 1 tam parçasını masaya serin ve hazırladığınız karışımı yufkanın üzerine güzelce sürün.Üzerine isteğe bağlı miktarda maydonoz ve semiz otu koyun.100 g çökeleği güzelce yayın.kare oluşcak şekilde köşeleri ortada bileştirin(kare yufkanın katlandıktan sonraki şekli olacak ve kesinlikle katlama yerinde bir açıklık olmayacak.)daha sonra teflon tavada önce katlanmış yerini daha sonra arka kısmını pişirin.
Olabilecek sorular
Karışımı İçine sürün
Tavaya Yağ Dökmeyin

Bir Teşekkürü De Çok Görmeyin :)
 
Bu kuru çökelek i yumurta ile karıstırsak güzel olurmu ? kızartsak ?
 
Çökeleğin bu kadar protein yüklü olmasının sebebi de var tabi , durduk yere olmuyor ya !


Çökelek yapımı normalde de basit zaten evde ekşimiş,taze yoğurdu ateşte kaynatıyosunuz . Yoğurt git gide çöküyor yani suyu gidiyor geriye besin değerleri kalıyor . Zaten ondan çökelek diyorlar.İçine tuz , kekik attığınızda , yediğiniz zaman boğazınızda düğümlenip kalmaz . Hoş bir tadı olur .
 
Çökelek(Ayrıntılı)

Arkadaşlar Çökelek ve hesaplılığından bahsedeceğim.Öncelikle lor peyniri.Çok karıştırılır;ama kesinlikle ve kesinlikle Aynı değillerdir.Lor,Peynir suyundan;çökelek doğal süt ve ayrandan yapılır.
Çökeleğin 2 türlü yapımı vardır.
1.Sütü Isıtmaya başlarsınız Kaynamaya yakın tuz veya sirke atarsınız ve süt kesilir.O üstteki tabakayı alırsınız ve Bez keseye koyup suyunu akıtırsınız.
Sonuç:1L sütten 1 Avuç çökölek Oldu
2.(Bu Kesiinlikle Evde Yapılamaz) Süt mayalanarak Yoğurt Yapılır.Yoğuttan tereyağı yapılabilmek için ismini tam hatırlayamadığım bir deri büyük keseye konulur, O kesede çalkalanrr ve üste yğı çıkar.Yağ alınır ve Altta ayran kalır.O ayran tenvereye doldurulur süt gibi ısıtılmaya başlanır ve kaynamaya yakın kesilir.
bu Kesinlikle Yağsız Çökelektir.
Bunları Pazardaki Teyzelerde görürseniz sora bilirsiniz bu süt çökeleği mi ayran çökeleği mi?Anlayamazlarsa.... Atık çözüm Bulursunuz :)
Hesaplılık:Lor peynirinin 1 kg sine 5-10 lira verirsiniz.1 kg sini yersiniz 100-150 gr protein alırsınız.Çökelekin 1 kg sine 3-5 lira verirsiniz.1 kg siniz yersiniz 500-540 gr protein alırsınız.
Çökeleği yemesi zordur ama çok yararlıdır;özelliklede yağsız çökelek çok protein içerir ve çok az da yağ içerir.
Son olarak önemli 1 Şey ve bir öneri vericem
Süt Çökeleğinin 100 gr da
Protein:54 gr
Yağ:11.2 gr dır
Ancak Ayran çökeleğinde yap oranı çok düşer ve sanırım protein oranında da bir eksiklik olmaz; olsa da öyle ciddi bir kayıp değildir yağ almak yerine 1-2 gr eksik protein almak iyidirthums:.
Birde öneri.
Kepek Ekmeğinde Olmayabilir ama içi yumuşak olan ekmeklerde olur
Ekmeğin içini çıkartın ekmek içlerinin içine çökeleki dökün.Ekmeği elinizde yuvarlayın ve küçük parçalar halinde 2 kere çineyip yutun.Tuzsuz çökelek tüketimi :)
Afiyet olsun
Doğal Protein Tozuna Merhaba


Not:biliyorum çökeleğe taktım
Kesinlikle alıntı değildir
 
Son düzenleme:
DarkZea başlığını buna ekledim..

buarada çökelek bildiğim kadarı ile ortalama bir peynirden pahalıdır..yani 10TL kadar.. ben anadoluda bir şehirdeyim istanbul ,izmir'de vs çok daha kıymetlidir eminim..

ayrıca çökeleğin en güzel sündürmesi olur tabi taze değil biraz beklemiş çölelek olmalı lazım..trabzonluların mıhlaması gibi oluyor ozaman..taze iken yemesi çok kolay değil..

ancak vizontele 1 de kahvehanedekiler gibi yufka ekmeğin arasında çay ile yiyeceksiniz..belkide yanına yeşil soğan :)
 
beyler bunu yaşadınız yerdeki pazarlarda bulabilirsiniz köylü halkı getirir ve çok ucuz hemde besleyicidir.
 
İstanbulda Heryerde var benım bildiğim,En azından Anadolu yakasında ikamet ediyorum,Kahvaltı saraylarında,marketlerde,bakkallarda heryerde var Kilosuda taş çatlasın 4 tl,ben 3 liradan alıyorum kahvaltı sarayından,10 tl falan belki dicem ama gerçekten uçmuş satanlar nerde satılıyorsa enteresan.
 
ya kardesim heryere çökelek diye sorarsanız bulamazsınız tabi birde karacaotlu peynir varmı diye sorun cünkü bazı mandıralar hala çökelek ne bilmiyor.karacaotlu peynir ve çökelek aynı şeydir.
 
Back
Yukarı