Kas Demek Güç Demekmidir?

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve tunahan480 tarafından 15 Ekim 2005 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 12 üye.
  1. bomberman

bomberman Üye

Beğenileri:
    89
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Berlin
    yanlislikla iki kere saygilar yazmisim. ama ziyani yok hemen bi sey ekliyim
    bak mesela ben buraya üye oldugumdan bu yana hemen hemen her yazdigim cevapta saygilar ekledim yazinin sonuna... artik bir cevaba iki tane saygilar ekleyebilecek kapasiyete gelmisim demek ki gelisiyorum :)

andromedia, Azi ve muho444 bunu beğendi.
  2. Karasan

Karasan Özel Üye

Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Guc ve kuvvet ayri iki kavram.
    Strength, Power diye ayriliyor ingilizcedede.
    ve acikcasi acilimlari uzerine fazla kafa yormadim.
    ama suna dikkat edebiliriz.
    Insanin gucunun kilosuna orantasi.
    Mesela insanin parmagi uzerinde amuda kalkabilmesi demek, bir parmagin ulastigi akil almaz gucu gosteriyor, zira kimin olursa olsun bir parmagin uzerine dogrudan 60 kilo yuk bindirip birde bunu dengelemesini isterseniz, o parmak guzelce iceri göçer, çünkü parmağın etrafında ona o dayanikliligi verecek kas dokusu yok.
    Yük direkt ekleme biniyor, demekki bu adamlar kas dayanakliliginin cok otesinde bir noktaya ulasmislar.
    Ayni sekilde, adelelerden zirh olusturmus bir vucut gelistirmeci, gergedan derisinin otesinde bir kas yogunluguna ulasamaz.
    Bu adamlar, chi denen yogunlasmis enerjiyi kullanmanin yolunu buluyorlar, ki benim inancima gore bunun sagladigi guc kas gucunun cok daha otesinde.

Bomberman senin bahsini ettigin tekvandocu, ciliz adam ornegi, sinir sistemi adaptasyonuyla ilgili.
    Sinir sistemini kullanma verimliligi denen bir sey var.
    Bu verimlilik ne kadar yuksek ise, ayni kas yapisina sahip iki adamdan, sinir sistemi verimliligi daha yuksek olan guc/kuvvet avantajina sahip olur.
    Olum kalim durumlarinda insanlara geldigi soylenen akil almaz guc, iste, sinir sisteminin bir an icin limitlerini kenara birakarak maksimum guc kullanimina izin vermesi sayesinde olusur.
    Oyle bir durumda, siradan bir kadinin aranin arkasini kaldirdigi durumlardan bahsedilir.
    ki bu normal sartlarda imkansiz bile degil, ütopik bir durumdur.
    ama sinir sistemi o an icin siddetli bir uyarilma ile, normalde yuzde 30'luk kullanimini bir anda yuzde seksene cikarmistir, ki bu da akil almaz isler yapmaya fazlasiyla yeter.
    Seyyit onbasinin, canakkalede yazdigi destanda bundan farkli degildir, 276 kiloluk top mermisini o anda sirtlayip merdivenleri cikmasi ve namluya yerlestirmesi, deger ve inanc sistemi cok guclu insanlarin, olum kalim durumlarinda sinir sistemlerini ister istemez harekete gecirmeleriyle ilgilidir.
    Mike Mentzer'in yuksek siddet calismasinin merkezine, akli koymasi bu nedenleydi.
    Adamin verdigi ornek sudur, normalde 7-8 tekrar yapabilecegin bir bacak hareketine basla, ve yani basinda kafana silah dayamis bir adam hayal et, 7 tekrardan itibaren, eger bir tekrar daha yapamazsan, seni oldurecegini, hayatinin bu tekrari yapmana bagli oldugunu hayal et, demektedir, ve genellikle 3-4 tekrar fazladan yapilir.
    Zihnin vucut ustundeki etkisi iste budur, sinir sisteminin limitlerini azaltarak, sahip olunan muazzam enerjiyi ortaya cikarmak.
    Peki neden normalde bu muazzam enerji her an kullanimimizda degildir?
    Bir koruma mekanizmasi olarak, zira sinir sistemi cok cabuk yorulan bir mekanizmadir, kimyasallarinin etkisi buyuktur.
    Kas sistemi cok cabuk toparlanir ama sinir sisteminin kendini toparlamasi daha uzun surer.
    Zaten bu yuzden yuksek siddet prensibi, agir kilo,dusuk set prensipleri herkese gore degildir.
    Bazi insanlar cok agir idmanlardan sonra sinir sistemi harabiyetine ugrarlar ve uzun sure toparlanamazlar.
    Neyse cok uzadi...

hhakkann ve andromedia bunu beğendi.
  3. bomberman

bomberman Üye

Beğenileri:
    89
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Berlin
    dostum bazi konularda haklasin... psikolojinin önemi büyük. zaten sana sunu söyleyim. bir strongman in kas yapisina gücüne sahip olsan bile onun yaptigi hareketlerin aynisini yapamayabilirsin. cünkü bir strongman cok güclü olmasina ragmen kendi sinirlarini asmayi biliyor. sadece kas ile alakali degil... deneyim ve disiplin. adam kendini adeta kafasina birisi silah dayamiscasina zorlamayida biliyor. bunuda unutma...

diyelim kolunun kopacagini bilsende 1 tonu kaldirmaya calisiyorsun... zihnini gelistirdin buna dayanabiliyorsun ama kol nasil dayanacak kol zayif.
    zihnini kullaninca kollarin dayanikli mi oluyor. 1 tona dayanabiliyor mu? yani demek istedigim her sey zihinde bitmiyor. sen kendini zorlayabilirsin.
    kafanda bir silah varmis gibi düsünebilirsin. ama sonunda sakatlanirsin. ama beynini kullanarak vücudunu güclendirebiliyorsan bu büyüden baska bir sey degildir bence.

chi falan olayi uydurmasyon demiyorum... zira benim nelere inandigimi söylesem surda bütün forum burda bana oturma organlariyla güler. lakin forumda parapsikolijiye giren konular hakkinda konusmak yersiz olur diye düsünüyorum. ama chi konusu hakkinda yine shaolinlerle ilgili bende bir belgesel izlemistim. dedigin gibi 60 kiloluk bi adam kendinden 30-40 kilo agir olan bir karate ustasinin kiramayacagi kalinlikta tahtayi kirmistir. bunu yavas cekimle izleyince isin gercegi ortaya cikmis. normal karateci darbeyi yaparken kolu yavasca hizlaniyor ve belirli bir süre sonra son hizina ulasiyor. ama shaolin tahtaye darbeyi yaparken kolu yavasca hizlanmiyor bekliyor bekliyor hareketsizce bir kac saniye boyunca ve darbeyi yaparken kolu hizlanmadan bir anda son hiza ulasiyor. yani bir nevi patlama gibi. bu yüzden darbenin etkisi büyük oluyor. bu chi olayi icin iyi bir örnek. shaolinler hiz olayindada cok iyi. yine tv de izlemistim adam 1-2 metreden igneyi firlatarak cami delebiliyorlar. cünkü igneyi cok hizli firlatabiliyorlar. bir anda bütün gücünü kullanarak.

her neyse! gel seninle bir orta yol bulalim. kassiz bi sekilde chi yi kullanarak bazi seyleri yapmak, kasli olupta chi yi kullanmamaktan farksiz.
    strongmanler chi yi kullanirsa akil almaz kilolar kaldirirlar haksiz miyim???
    veya shaolinler agirlik calismaya baslasa??? :) eminim bu konuda bana hak verirsin.

Saygilar.

4. Astor

Astor Üye

Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Ben de bu tartışmaya ucundan gireyim bari ;)
    Şimdi o bahsettiğiniz shaolin rahiplerinin yaptığı idmanı zaten anlatmışsınız.Adamlar parmaklarıyla yüzlerce kez kum torbası tokatlıyor ardından su tokatlıyor ve içi yüzlerce parça paslı ufak vida çivi somun tarzı böle hırdavatlarla dolu bir kutuda bu parçaları yoğuruyorlar.KEmiklerinde inanılmaz bi kalsiyum birikintisi oluyor.Ben kısa bir müddet full contact öğrenimi gördüğümden bazı şeyler duyup gördüm.MEsela low kick denen hareketi çalışırken partnerinle o başta senin kavalı kendi kavalıyla habire tekmeler bunun amacı kaval kemiklerinde kalsiyum birikmesini sağlamaktır.Tıpkı mermer , su ,kum torbası tokatlamak gibi.O paslı demir parçalarını yoğurdukça adamın elindeki deri gergedan derisi dediğiniz şekilde oluyor.Şimdi burada bi mühendis olarak olayı farklı açıdan irdeliyorum :)
    Şimdi o hergün sırtına 10 ton sopa yiyen shaolin rahibi 1 tonun altına girer ama strongestman bu idmanları yapmazsa giremez.Nİye diye soracaksınız.KEmikler sertleştikçe mukavemeti artar daha büyük kuvvete mukaveme gösterebilir.Ama tabiki kaldırmak ayrı şey kuvvete dayanıklılık farklı şey.Şimdi o dedğimiz rahipler 1 tonun altına girerde 1 tonu kaldıramaz bu da ayrı mesele.(1 ton derken misal veriyorum zaten kimse 1 ton kaldıramaz :) )
    Sonuç olarak bu shaolin rahipi bir bb ciyi bilek güreşinde yenemez ama daha yüksek kuvvete vücut yapısı sayesinde dayanıklılık gösterebilir.YAni kastan ziyade kas kemik sinir sistemi koımbinasyonu.

Shaolin rahipleri kung fu yapar.PArmaklarını neden öle geliştiriyor diye sorarsan.BU adam sana parmaklarıyla girişirse senin ciğerini deşer :) BU kadar açıktır yani .

5. bomberman

bomberman Üye

Beğenileri:
    89
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Berlin
    astor... bir ton lafi benden cikti.. zaten halter kaldirir gibi tamamen yerden kesip yukari kaldirmaktan bahsetmedim. bir tonluk arabayi yanindan kaldirarak ters cevirmekten bahsetmistim.

6. Karasan

Karasan Özel Üye

Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Olayin ana fikri, sokakta bir strongman gorunce bulasmamak gerektigini herkes bilir ama basi kabak, yalin ayak, siska adamlardan da yeri gelince cekinmek gerekiyor agalar.
    Ya birde bu Hintli Yogiler nasil bagdas kurup ucuyorlar, onu cok merak ediyorum.
    Adamlar ucuyor, sakasi yok bunun :))

7. Astor

Astor Üye

Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    hehe. ciddi değilsin dimi. Benim bildiğim Ayı Yogi var. o uçamıyor

8. Karasan

Karasan Özel Üye

Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Bu yogiler baska yogi :lol:
    walla ya, yoga ustalarina yogi deniyor.

9. bomberman

bomberman Üye

Beğenileri:
    89
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Berlin
    yogiler ucmuyor zipliyor :) onlari bende biliyorum. simdi dedigim gibi parapsikolojiye girersek forumun formati alt üst olur. ben sahsen ninjalarin görünmez olabildigini düsünüyorum karasan :) ama bu görünmezlik optik olarak degil ruhsal olarak. artik kim yapiyor nasil yapiyor bilmiyorum bunu bulmak icin yillarimi verdim ama bulamadim. bir ninja palyaco kostümüyle igne atsan yere düsmeyecek bir plajda yaz günü dolasabilir ama onu görmezsin :) harbi diyorum böyle bi seyin oldugunada inaniyorum. bazilari bunun ruh haliyle ilgili oldugunu söylüyor. cok sakin olabilirsen ruhun ve hatta nefes alisin düsüncelerin her seyin sakin olursa farkedilmezmissin. insanlar seni görürlermis ama seni fark etmezlermis. bakiyorlar görüyorlar ama varligindan habersizler. hani bazen bi seye bakarsin veya ararsin dakikalarca ama bulamazsin. sonra bakarsin gözünün önünde duruyormus aradigin sey. nasil görmedim dersin. bu tür ruhsal görünmezligin mümkün oldugunu düsünüyorum. bunu kim nasil yapiyor bilemem... bir cok kisiden duydum internet üzerinden. bunun hayat enerjisiyle alakali oldugunda duydum yani senin dedigin chi. cok enerjikse hayat enerjin herkes seni fark ediyormus. hatta bir yere gizlensen bile varligini hissettirebiliyormussun. ayni sekilde enerjini bastirarak baskalarinin varligini hissetmesini engelliyormussun. bazen birine bakarsin arkadan (yanlis anlamasin kimse :) hemen izlendigini fark eder bunun gibi bi sey. veya bir köpek bazen görünümün cok dostca bile olsa niyetin kötüyse niyetini anlar bunun gibi bir sey. bu sey ufak cocuklar icinde gecerli özellikle bebekler. neyse karisik konular bunlar girmekte istemiyorum bu konulara sonucta burasi bir body forumu.

10. Astor

Astor Üye

Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Abi ben bu tip şeylere çok meraklıyımdır.Modlardan ricam bu konuyu konu dışına taşısınlar. VE bilgili arkadaşlar bizlen bilgilerini paylaşsın.YAda bizi bilgi kaynaklarına yönlendirsin.Beni daha dorusu.Çünkü ben de meraklıyım.Bİ de ninjalar hakkında bişey sormak istiyorum.Bu adamlar samurailere karşılık olarak mı varlar.Ben ninjaları böle şerefsiz adamlar olarak tanıyorum.ELinde toz vardır adamın suratına atar.Kılıcına zehir sürer.UZaktan bıçak atar , yıldız gibi zamazingolardan atar.Velhasıl samurailr ne kadar şerefliyse bunnar o derece şerefsiz oluyolarmış :) acep bu doğrumu

11. sarc4stic

sarc4stic Özel Üye

Beğenileri:
    2.261
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Satış Temsilcisi
    Yer:
    Istanbul
    Bu kadar off-topic yeter, istiyorsanız bu konu hakkında konu dışında yeni bir başlık açabilirsiniz ;)

12. comane

comane Üye

Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    güvenlik
    Yer:
    ist
    arkadaşlar kendinizi niye kasıyorsunuz kas vucudun hareket etmesi için gereklidir kası iyi olad diğerlerine göre daha iyi olacak tabi ben yenildigim bir arkadaşı badiye başladıktan sonra yendim bilek güreşinde teknikle falan alakası yoktur karşındaki bu konuda senden iyi ise seni yener yani salondaki hocam 150kg yi kaldırırken benim 100kg kaldırmam gibi bencte iyi olan semeresini alır .

13. Karasan

Karasan Özel Üye

Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    "kası iyi olan" ne demek arkadas?
    Hayatinda body yapmamis olan, gayet sıska olan,ama bilek güreşinde akıl almaz derecede iyi olan sayısız adam var.
    Kendi başından geçen deneyimle biz ders verir gibi konuşman komiğime gitti.
    Bizim kastigimiz bir sey yok, ama seni su cumlelerini anlamak icin kendimi bayagi bir kastim, bir sey anlamadim...

14. flash

flash Üye

Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Matbaaci
    Yer:
    Kirklareli
    :lol: :D :lol: :lol: :lol:

15. Karasan

Karasan Özel Üye

Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0

16. mert--

mert-- Üye

Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    bence kas güç demek değildir çünkü benim dambullar 20 şer kilo kolum 38buçuk civarı bir ay ara vermiştim sakatlıktan dolayı yirmi kiloyla devam edemedim çalışmaya 15 ten başlayıp yavaş yavaş tekrar yirmiye çıktım yani bir ayda kolum kas kaybetmedi ama güç kaybetti burdan da kasla alakası olmadığı ortaya çıkıyor tabi ki olaya başka açılardan da bakılabilir.

17. extensor

extensor Yeni Üye

Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    üstat onunla ne alakası var şimdi ya 1 ay sonra kolunu ölçtünmü belki 38 e falan düşmüştür düşmesede bıraktığın için kaldıramazsın tabiki bu her işte böyledir çok iyi bir futbolcu 1 sene futbol oynamasın sakatlansın sakatlıktan sonra hemen eski formuna ulaşıversin 1 idmanda olcak işmi yani

18. extensor

extensor Yeni Üye

Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    ayrıca bu spora ilk başladığındada 20 lik dumpbell lerlemi başladın yavaş yavaş arttırdın dimi yavaş yavaş güçlendin ve kaslandın yani ikiside doğru orantılı

19. tunahan480

tunahan480 Üye

Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    matematik öğretmeni
    Yer:
    istanbul
    kas demek güç demek midir?

bu konuyu açan kişi benim. bu blek gureşi çok farklı bir olay ve boyu uzun olanlar daha avantajsız fizikikurallarla ispatlanmış. kendısınden daha guclu oldugum kısılerı yenemıyorum ve benımle alat edıyolar sen de fos adamsın dıye. aslında bazendıyorum çakıyım sunun suratına bıtane fosu gostereyım ama olmuyor. evet haklısındıyorum ne deyım offfffffffoffffffffffff...

20. Atlas

Atlas Üye

Beğenileri:
    33
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Evet tabiiki kas güç demektir, ama kasın boyutu her zaman gücü yansıtmayabilir. Zira vücut geliştirmede kasın büyümesi büyük ölçüde (tamamen değil) kastaki sarkoplazmik sıvının genişlemesinden kaynaklanır. Halter, powerlifting gibi sporlarda ise tam tersi olarak kası oluşturan fiberlerin sayısı artar ve böylece kasın kasıldığında uyguladığı güç artmış olur. Bunun yanında merkezi sinir sisteminin kaslara yolladığı sinyallerin verimliliği gibi faktörler de vardır. Yani kaslar arasındaki koordinasyon, buda antremanla gelişir.
    Konuyu http://en.wikipedia.org/wiki/Hypertrophy adresinde anlatmış (İngilizce)

Sayfayı Paylaş