Kas büyümesi ve kuvvetlenme ilişkisi

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve Emre Abcak tarafından 13 Aralık 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 10 üye.
  1. Emre Abcak
    Offline

    Emre Abcak Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2018
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaşlar benim sorum kas hacmi büyüdükçe kuvvet neden artmaz ?
    1,5 yıldır vg yapıyorum kas hacmim baya arttı ama çok kuvvet artışım olmadı bunun nedeni 4×10 tarzı çalıştığımız için mi oluyor eğer öyleyse biz tabiri caiz ise şişme olmuyor muyuz bunu bana güzel açıklayacak biri yokmu lütfen?
     
  2. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    İkisinin kazanım mekanikleri birbirinden farklı. O yüzden güç odaklı çalışan daha yavaş hacim, hacim odaklı çalışan da daha yavaş güç kazanıyor. Bir çok yerde artık standart bro tipi 3x12/4x10 tarzı yerine ana hareketlere güç odaklı, yardımcı hareketlere hacim odaklı tavsiyeler okumaya başladım. Bunu @zeo64 başka bir konuda güzel açıklamıştı ama şimdi bulamayabilirim. Bu sisteme de powerbuilding deniyor. Misal göğüs için ana hareketin bench pressi 3x5 ağır girip üstüne cable crossover ı 3x12 hafif giriyorsun. Bu sayede hem tendonlar çalışmadan faydalanıyor hemde pump amaçlı çalışma da yaptığın için kaslara daha fazla kan dolayısı ile besin gidiyor. Yanlış açıklamış olabilirim, düzeltmelere açığım.
     
    Dracarys17 ve Lie bunu beğendi.
  3. Emre Abcak
    Offline

    Emre Abcak Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2018
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    Başka bunu bana açıklayacak birileri var mı?
     
  4. Despa
    Offline

    Despa Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2018
    Mesajlar:
    261
    Beğenileri:
    136
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Fransa
    Öncelikle,
    Vücut geliştirme amacıyla ağırlık çalışması yapan bir kişiye "Şişmesin, bu kadar mı ağırlık kaldırıyorsun ?" demek ne kadar saçmaysa, güç için çalışan kişiye "Bu ne sende kas yok, bak adam daha az ağırlıkla daha çok tekrar yapıyor daha fazla KAS'ı var" demekte o kadar saçmadır.

    Burada kilit nokta amaçtır. Birine doğru gidiyorsan diğerinden uzaklaşacaksın. ulaire'nin bahsettiği şu :

    Güç idmanlarında özellikle temel egzersizlerde genelde 5-6 tekrar ve altı kullanılır. Vücut geliştirme çalışmalarında özellikle izole hareketlerde de yüksek tekrarlar kullanılır. Bu ikisinin birleşimine de powerbuilding deniyor.
    bench pressi 3x5 >> Güç odaklı
    cable crossover ı 3x12 >> Vücut Geliştirme Odaklı

    Ancak bu sistemin şöyle bir yanı olduğunu düşünüyorum : Evet güç konusunda 1 tık daha iyi yere geleceksiniz ancak V.G konusunda 1 tık gerileyeceksiniz. Bence bu tip çalışmalar ne maksimum güç nede maksimum kas vadediyor ikisinin arasında bir yerde olduğunu düşünüyorum.
    --- Mesaj birleştirildi, 13 Aralık 2018 ---
    Şimdi bazı zeki arkadaşlar çıkıp "Ağırlık artırırsan kas kütlende artar" deyip düz mantık yaklaşacak olaya. Güç ve kas kütlesi birbiriyle bağlantılı olsa da %100 birbirlerini etkileyen şeyler değil. Bunu diyecek arkadaşlara 1 tekrar 5 set antrenman yapmalarını öneriyorum 2-3 ay sonra kas kütlelerine bir göz atsınlar bakalım.(En az 2-3 senelik tecrübeli arkadaşlardan bahsediyorum yeni başlayan değil)
    --- Mesaj birleştirildi, 13 Aralık 2018 ---
    Bu arada konu içeriğinde KOL ile ilgili bir şey yok fark ettin mi ? Bence madalya vermek gerek.
     
  5. Pısırıkkatil
    Offline

    Pısırıkkatil Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2018
    Mesajlar:
    320
    Beğenileri:
    76
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Dostum.guc ve kas bir biri ile baglantilidir.adam gidipte 10 kg ile gogus press basipda kocaman göğüsleri olamaz
    Kas kazandığıni nerden bilmektesin mesela biliyorsundur ki cok tekrar yapmak ornegin 20 tekrar kasda daha fazla glikojen birikmesini saglar.1gr glikojende 2.5 gr su tutar.bak kendimden ornek teşkil edeyim.lat pulld da 110 kg 6tekrar cekmeye basladim sirtim 8 cm artti.ve parcali mesela.unutma guc ile kas esit olmasada kardestir.
     
  6. Emre Abcak
    Offline

    Emre Abcak Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2018
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    Peki bennim demek istediğim antrmanda bence o oluşan olay ağırlık artması kasın adaptasyonu olduğunu düşünüyorum biz bu kas hacmini normal hayatımızda ne gibi artısı olur ki
    --- Mesaj birleştirildi, 14 Aralık 2018 ---
    Mesela kuvveten kastım spora başlamadan önce arkadaşlarım arasında sakalasarak güreş falan yapıyoruz eski halimde nasilsam hemen hemen o haldeyim şuanda güç kuvvet konusunda umarım anlatabilmisimdir
     
    Son düzenleme: 14 Aralık 2018
  7. Pısırıkkatil
    Offline

    Pısırıkkatil Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2018
    Mesajlar:
    320
    Beğenileri:
    76
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Evet kaslar belli bir sure sonra o agirliga adapte olmakta bu yuzden agirlik arttirmak yd tekrari arttirmak daha mantikli olacaktir.su var ki kaslar 3 ana prensip ile buyur.
    1.metobolik stres
    2.kas hasari
    3.progrosive overload.(mekanik yukleme)
    1 ve 3 bir biri ile zittir biri artar iken digeri duser.
    Kas hacminin hayatimiza tek faydasi kizlarin cok fazla demesi erkeklerin sen balonsun vursam ölursun gibi laflar soyleyip kendi egolarini sisirmek icin seni ezmesi gibi durumlara yarar.
    Dediğim gibi eger ağırlik artiyorsa kasin buyuyordur.bu bir gercek ve super set vs gibi seyler ile bir yere kadar gidilir.tanidigim butun hayvani abiler hep agirligi gomerdi.oyle drop,super set vs yapmazdi.
     
  8. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    Kas hacminin günlük hayata hiçbir faydası yok o yüzden güç çalışması yapın, temel hareketlerden özellikle squat, deadlift, overhead press üçlüsüne önem vermek lazım. Günlük hayatta yaptığımız hareketlerin bar ile olan versiyonları çünkü :) Kızlar beğensin diye yapanlara da bu resim gelsin :)[​IMG]

    Moto G (4) cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    Güç aşkı bunu beğendi.
  9. Fortuna Favet Fortibus
    Offline

    Fortuna Favet Fortibus Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2017
    Mesajlar:
    19
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İnşaat Y. Mühendisi
    Yer:
    İzmir
    Merhaba. Kas hacmi arttıkça kuvvet yada güç elbette artar. Ancak bu lineer bir artış değildir ve doğal sınırı vardır. Güç, birim zamanda iş yapabilme kapasitesi yani vücudun tamamını ilgilendiren üretebileceğiniz enerji ile alakalı bir konudur. Kas yoğunluğu ise, şöyle düşünün, kastan bir kesit aldığınızda, o kesitteki lif yoğunluğuna ilgili bir ölçüdür. Burada önemli olan iki nokta;

    1-) Kas Yoğunluğu elde ettiğiniz kas çeşidi nedir? : 2 tip kas vardır. Beyaz ve kırmızı. Beyaz kas lifleri hızlı kasılan ve bize patlayıcı kuvvet sağlayan kas lifidir. Kırmızı kas lifi ise dayanıklılık ve uzun süreli performans sağlayan kas lifi çeşididir. Antrenman programınız kas lifinizin çeşidini etkilemektedir. Az tekrar ile yapılan yüksek ağırlıklı çalışmaların beyaz kas lifini arttır, çok tekrarlı hafif kilolarla yapılan çalışmalar ise kırmızı kas lifi sayısını arttır.

    2-) Vücudun enerji üretme kapasitesi ve genetik yetenek : Oldukça yoğun kaslara sahip olsanız dahi, her vücudun doğal bir enerji üretme, kaslarına kasılmasını emretme ve o noktaya yeterince kan pompalama kapasitesi vardır. Burada ki sınırlar geliştirilebilse dahi sınırları genetiğiniz ile birebir alakalıdır. Burada sizin elinizde olan kas yoğunluğunuzu, patlama yeteneği yüksek olan, çabuk yorulan beyaz kas grubuylamı, yoksa üretebileceği enerjiyi zamana yayabilen, zor yorulan kırmızı kas grubuylamı teşkil ettiğiniz ile alakalıdır. Örneğin bir uzun mesafe koşucusu yani maraton ile uğraşan sporcularda kırmızı kas lifi çeşidi daha yoğunluktadır. Çünkü kırmızı kaslar, ortaya çıkaracağı enerjiyi yorulmadan zamana yayan ancak patlayıcı gücü az olan kas grubudur.

    Konuyu özetlemek gerekirse dışarıdan müdahale edilmediği sürece her vücudun bir enerji üretme, belirli bir miktardaki kas miktarı kasılmasını sağlama ve besleme yeteneği vardır. Bu elbettegeliştirilebilir. Ama üst sınırın üstündeki hacimli bir kas size ancak estetik yada görsellik kazandıracak, güç artışı o noktadan sonra artmayacaktır.

    Peki doğal sınırlar içinde siz ne yapabilirsiniz? Ağır kilo az tekrar ile patlayıcı beyaz kas grubunuzu geliştirebilir veya az kilo çok tekrar ile yorulmayan fakat patlayıcı anlık gücü daha sınırlı kırmızı kas grubunuzu geliştirebilirsiniz. Umarım sıkıcı olmadan size bir fikir verebilmişimdir. Kolaylıklar dilerim.
     
    Son düzenleme: 14 Aralık 2018
    Despa bunu beğendi.
  10. Güç aşkı
    Offline

    Güç aşkı Üye

    Katılım:
    20 Ağustos 2018
    Mesajlar:
    505
    Beğenileri:
    165
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaşlar squat deadlift gibi temel hareketleri yapmadan güç artar mı ? Ben daha çok bicepste triceps de az tekrar çok ağırlık yapıyorum da. Boşuna mı uğraşıyorum güç artışı için ?
     
  11. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    Artar tabi ama o iki hareketin şöyle bir artısı var. Sadece kasları değil, sinir sistemini de etkiliyor. Vücut ağırlığa alışıyor bir anlamda. Güç deyince biraz açıklamak lazım aslında. Fonksiyonel güç mü, genel güç mü. Genel anlamda güçlü olmak için yapmak lazım bence yada olimpik liftleri yapmak lazım. Fonksiyonel güç dersen hangi konuda güçlenmek istediğine bağlı. Misal en basit tutuş için dahi farklı amaca yönelik güç çalışmaları (kavrama, tutunma, sıkma vs gibi) var.

    Moto G (4) cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  12. Emre Abcak
    Offline

    Emre Abcak Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2018
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    Yani ben Barbell curl ,military press ,Triceps Dips,Squat, Deadlift,Bench press ile 5×3 şeklinde kuvvet güç kazanabilirmiyim ?
    (Tabikide yüksek RM olarak )
     
  13. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    1rm nin %70-85 aralığında ve patlayıcı bir şekilde çalışarak tabi kazanırsın. Kol hareketleri sanırım yüksek tekrar öneriliyordu. Sadece bu hareketler değil herhangi bir hareketle güç kazanırsın yeter ki doğru planlama yap. Bu tarz bir çalışmaya başlayacaksan 5/3/1 tavsiye ederim. 5x5 senin için zorlayıcı olabilir.
     
  14. Despa
    Offline

    Despa Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2018
    Mesajlar:
    261
    Beğenileri:
    136
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Fransa
    İster 5 tekrar yap ister daha altı, Stronglifts programının ağırlık artırımı ve başlangıç ağırlığı prensiplerini öneririm :
    https://support.stronglifts.com/article/11-starting-weights
    Bence ne olursa olsun, yeni güç çalışmasına başlayan kişinin asıl ağırlıklarıyla çalışmaya başlamasının yanlış olduğunu düşünüyorum özellikle 1 tekrar yaparken.
    Güç çalışmasına yeni başlayanların bazı hareketlerde formu berbat olabiliyor, bu durum özellikle 3-1 tekrarda büyük sıkıntı çıkarabilir. O yüzden formunu kontrol edecek işi bilen birinin olması iyi olur, buraya video atıp üyelerin yorumlamasını da isteyebilirsin.

    Bazı hareketler 1RM'ye yaklaştıkça kötü form kabul etmemeye başlarlar(asıl ağırlıklar ile çalışırken) buna özellikle konuşulanlar arasında DİPS(Özellikle omuz sakatlıkları),SQUAT,DEADLİFT... örnek verebiliriz.
    --- Mesaj birleştirildi, 14 Aralık 2018 ---
    @zeo64 hocam sende bir el at, konu allak bullak oldu gibi :D
     
    Son düzenleme: 14 Aralık 2018
  15. Emre Abcak
    Offline

    Emre Abcak Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2018
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    Kardeşim ben mesela on kol antrmanini güç odakli yapmak istiyorum mesela Barbell curl alternatif curl ve hammer curl olarak 5 set Max 5 tekrar olarak yapmak istiyorum bu düzenin bana güç olarak katkısı olurmu kollarıma ,mesela hipertrofi olarak Barbell curl ile 30 kilo ile 8 tekrar cikartabiliyorum şimdi ise 40 ile 5 tekrar yapacağım bu şekilde
    --- Mesaj birleştirildi, 14 Aralık 2018 ---
    Hocam Önkol için sadece kuvvet programı olur mu yani Barbell curl alternatif curl ve hammer curl dan oluşan 5×5 olarak benim kollarıma güç kuvvet kazandırır mi yani bu sistemi ben her haftanın 1 günü uygulamak istiyorum sizce mantıklımı binevi split kuvvet Antremani yapmak istiyorum diyelim ama sadece kollarıma
     
    Son düzenleme: 14 Aralık 2018
  16. ftck
    Offline

    ftck Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2018
    Mesajlar:
    397
    Beğenileri:
    172
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Emir İnalbay her bölgeye az hareket, çok set ve çok tekrarla giriyor. Bunun ağırlık kaldırma kapasitesinide artırdığını söylüyor. Kendisi ağırlıkları doldurup alel acele az tekrar yapıp çıkmıyor. Doğru ağırlık, bol set ve bol tekrarla kasa mükemmel bir tahribat veriyor. Bunyüzden lakabı "tahribat reis" olmuştur. Sonrasında çok dengeli ve zengin bir diyetle o kası besliyor.

    Hareketin formunun en önemli şey olduğunu atlayıp harcımız olmayan ağırlıkların altında debeleniyoruz. Sen hareketi ne kadar konsantre yaparsan o kadar fazla fibrili devreye sokarsın. Ağırlık konusuna fazla takılma bence. Emir İnalbay bu konuda iyi bir rehber olabilir.
     
  17. Pısırıkkatil
    Offline

    Pısırıkkatil Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2018
    Mesajlar:
    320
    Beğenileri:
    76
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Kardesim curl ile guc kazanamazsin.eger on kol da guc ister isen agirlikli chin up yap 5 tekrar 3 tekrar seklinde vs vs.
    --- Mesaj birleştirildi, 15 Aralık 2018 ---
    Emir ilacli bir insan.bu sporda agir kg kaldirmak her seydir(hareketi çalmadan!!!)
    Oyle yok max hasar yok 50 set yok su bu hikaye.o adam o hasari iyilestirir ama sen ben iyilestiremeyiz.o yuzden en dogrusu optimal idman yapmak ve dogru calismaktir.
     
  18. Ömer Alken
    Offline

    Ömer Alken Üye

    Katılım:
    21 Kasım 2014
    Mesajlar:
    405
    Beğenileri:
    170
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Emir İnalbay’ın sistemini ben de severim.Temel hareketlerde(bench-squat vs.)çok fazla set ve tekrar yapmak harekete tam manasıyla adepte olmayı sağlıyor.Kas hafızası yönünden hareketi artık ezberlemiş oluyor vücut.Bu arada da 10-12 set bench pressi iyileştiremeyeceğini düşünen arkadaşlar ilaç almadıklarından şikayet edeceklerime beslenme ve anternman sistemlerini gözden geçirsinler.
     
  19. cgtyeg
    Offline

    cgtyeg Üye

    Katılım:
    6 Ağustos 2016
    Mesajlar:
    44
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    18
    Kesin bir dille konuşmak ta istemem ama kişinin güç kazanıp, onun yanında hacim alması veya güç kazanıp hacim alamaması genetikle ilgilidir. Yani, 1 tekrar yaptığında kas kütlesi artmaz ama güç artar denmesi veya 1-3 tekrar arası sinir sistemini geliştirir denmesi saçmalık. 1 tekrar yada 3 tekrar da yapsan güçte artar, eğer şanslıysan hacim de alırsın. Bu kişiden kişiye değişir. Genetik vurgusu yapmayı sevmem ama gerçek ki bir süreden sonra yol yine genetiğe çıkıyor.
     
  20. Pısırıkkatil
    Offline

    Pısırıkkatil Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2018
    Mesajlar:
    320
    Beğenileri:
    76
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Eğer lafin bana ise ben 10-12 seti iyilestirmez demedim.ben 30 set 50 set vs için dedm iyilesmez diye.
     
    Despa bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş