1990'da 20 yaşımda 1,76 cm boyunda ve 69 kilo civarındaydım, amacım nizami 1.000 snava tek seferde ulaşmaktı, Mart ayında çalışmalara 20 snav ile başladım, hergün sayıyı arttırarak devam ettim, çok net hatırlamıyorum ancak yazdı, Temmuz veya Ağustos, 300 sayısına ulaşmıştım ve bunu 20 kişinin tanıklığında gerçekleştirdim. Daha sonra rekorumu 335'e taşımaya başardım böylece hedeflediğim rakamın 1/3'ünü geçmiş oldum. Daha da yukarılara çıkabilirdim, yaptığım hata ise kasların dinlenmesine olanak vermeden hergün çalışmamdı. Ara vermeden 300-335 snav'a ulaşmam 20-30 dakika arasında bir süreye denk geliyor ve sadece yüzümden dökülen terler yerde küçük çaplı bir göl oluşturuyordu.
300-335 sayılarına ulaşmak sanıldığı gibi kolay birşey değil, ancak snav'ın belli faz noktaları var
" 0-50" Adet
Fazla zorlanmadan herkesin ulaşabileceği rakamdır, programlı çalışarak mümkün.
"50-70" Adet
Yavaş yavaş zorlanmaya başlarsınız, kollarınızda laktik asidin biriktiğini farkedersiniz.
"70-120"
Snav'ın sadece kol ve göğüs kaslarına yüklenmediğini en net şekilde anladığınız bölümdür, süre uzadıkça karın kaslarınız ve bacak kaslarınız titremeye ve sizi taşıyamamaya başlar, kollarınızda ise biraz daha devam edebilecek güç mevcut olduğu hissedilir.
"120-200"
Zorlamanın ve zorlanmanın uç noktalarıdır.
"200+"
Sadece kas gücü ile bu rakamın üzerine çıkmak için mümkün değildir, 300-335 gibi rakamlara kaslardan çok irade gücüyle ve başarma isteği ve inancıyla geldiğimi hatırlıyorum. 200 lerden sonra her defasında bir 10 adet daha çıkarabilir miyim sorusunu sorup duruyorsunuz kendi kendinize. Ta ki hedeflediğiniz rakama 10-15 adet kalana kadar sonra diyorsunuz ki 10 tane kaldı ve yapıveriyorsunuz.
Hergün zorladığım için 300 ü geçtiğim zamanlar ertesi günü 160-170 zor çıkıyordu ancak iki veya üç gün dinlenmeden sonra 300'ün üstünü tekrar zorlayabiliyordum. Her yeni bir gün cehenneme dönüşmüştü benim için ve isteyerek bıraktım. Tecrubelerime dayanarak 150'nin üzeri aşırı zorlamaya sebep olduğu için gereksiz olduğunu söyleyebilirim.
Yaklaşık 2 sene önce 38 yaşında 74 kiloyken yine 100 barajını geçmeyi başardım. Aynı zamanda 2 set 15 barfiks nizami yapar duruma gelmiştim, barfiks ve snav harika iki egzersiz, belimdeki ciddi sorunları dahi düzelmişti, 40 yaşındayım yakında tekrar başlamayı düşünüyorum hedefim bu defa 150.
10.000 rakamını yapan kişinin ben normal olduğuna inanmıyorum çünkü 10.000 sayısına antrenman ile ulaşmak dahi imkansız, nizami çekilen yani yarım yamalak olmayan her snav 3-4 saniye zaman alacaktır, bu 40.000 saniye eder bunun karşılığı ise 10 saatten fazla bir süreye denk gelir. Peki bu adam günde 20 saat mi çalışıyor, ne zaman yemek yiyip uyuyor? Belki de 3-4 saat kendi vücut ağırlığının 2-3 katı ağırlıkla şnav çekiyordur. Steroid de kullanıyor olabilir.