HARCANAN KALORİ NASİL HESAPLANİR

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan dark75
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

dark75

Üye
25 yaşında 175cm boyundayım kilo 88 ofis ortaminda calisiyorum yani pek hareket yok haftada 6 gun antrenman yapiorum 1.5 saat agir giriyorum doğru beslenme yapmak için harcadığım kaloriyi bilmem gerekiyor fakan bunu bı turlu yapamadım tecrübeli hocalarımın yardımına ihtiyacım var ben günlük nekadar kalori harcıyorum sorum bu şimdiden Allah razı olsun.

bunu kendi başınıza tam olarak bilemeyebilirsiniz,hesaplayıcılar vs kullanabilirsiniz fakat daha net bir veri için şöyle bir önerim var size.

şuan nasıl besleniyorsanız bu beslenme stilini HİÇ değiştirmeyin.önümüzdeki 1 hafta-10 gün boyunca ne yiyorsanız kalorisini hesaplayıp gün gün kaydedin.birkaç günde bir de sabah aç karnına olabildiğince az giysiyle ve tuvaletinizi yapmış şekilde tartılın.beslenme stilinizi hiç değiştirmeyin dedim çünkü takip yapmaya baslayacağınız için muhtemelen kalori hesaplamanın psikolojik etkisiyle az yemeye çalışacaksınız.amacımız bu değil.

süreç bittikten sonra 10 günün kalori olarak ortalamasını alın,buna X diyelim ve verilen/alınan kiloya bakın.
eğer yerinizde saydıysanız kabataslak bir şekilde şunu söyleyebiliriz: ortalama kalori alımınız bazal metabolizma hızınız + günlük aktivite seviyenizle aynı.
eğer kilo aldıysanız aldığınız kilonun kalori değerini 10'a bölüp X'den çıkarın,gene kabataslak bazal metabolizma hızınız + günlük aktivite seviyenize yakın olan değeri bulmuş olursunuz.
eğer kilo verdiyseniz verdiğiniz kilonun kalori değerini 10'a bölüp X'e ekleyin,gene kabataslak bazal metabolizma hızınız + günlük aktivite seviyenize yakın olan değeri bulmuş olursunuz.

bu süreçte ne kadar sık tartılırsanız ve ne kadar düzgün kalori takibi yaparsanız alacağınız değerler gerçeğe o kadar yakın olacaktır.hiçbir zaman direk tam değeri bulursunuz demiyorum,bazı faktörler bunu engelleyebilir ama bana göre hepimizin uygulayabileceği en net ve sağlıklı yöntem budur.

sonuç olarak elde ettiğiniz X~ değeri sizin yerinizde saymanız için gereken kalori miktarı olacak.ağırlık idmanları ve kardiyoya başladığınızda X~ kadar kalori alsanız da günlük harcadığınız kalori miktarı öncekinden fazla olacağı için kilo vereceksiniz.süreç başladıktan sonra kilo veriminiz yavaşlayana hatta durana kadar kaloriyi azaltmayın,mümkünse önce yaktığınız miktarı artırmaya bakın.artıramadığınız noktada da aldığınız kaloriyi 250-300 kadar azaltın.bu şekilde olabilecek en uzun süre platoya takılmadan kilo verimine devam edebilirsiniz,kilo verimi yavaş olacağı için ve sporla birlikte vereceğiniz için de gayet ideal olacaktır.

Back
Yukarı