baris
Özel Üye
EyeSeeYou dedi:aynı egsersize ait setler arasında dinlenme süresine dair kesin bir kural yok...genel kabul gören görüşe göre, güç arttırmaya yönelik çalışmalarda (çok yüksek ağırlık-1-6 tekrar) en az 2 dk, 5 dk.ya kadar çıkabilir...temel sebep enerji(ATP) seviyesinin eski durumuna yaklaşması için zaman sağlamak...kas kütlesi arttırımına yönelik çalışmalarda (optimum ağırlık-6-12 tekrar) maximum 2 dk...temel sebep, kasların gelişimi için gereken uyarımı aksatmamak, diğer bir ifadeyle kasları soğutmamak...kas dayanıklılığı arttırımına yönelik çalışmalarda (hafif ağırlık- 12 ve üzeri tekrar) maximum 1 dk...temel sebep, kasların oksijen kullanım kapasitelerini arttırıcı aerobik etkiyi sağlayabilmek...
görüleceği üzere, kas kütlesi arttırımı ve kas dayanıklılığı arttırımı çalışmaları için kesin bir rakam yok, sadece maximumlar var...bunun nedeni, set arası dinlenme süresinin genetik yapı, antreman tecrübesi, çalıştırılan kasın yapısı vs vs gibi faktörlerle etkileşim içinde olması...zira amaç, ilgili kası hedefe uygun şekilde yeterince uyarabilmek...bu uyarımın miktarı ve süresi ise, belirttiğim faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişebiliyor...bundan dolayı da, setler arası dinlenme süresine herkes için geçerli kesin bir rakam verilemiyor...
+1, kesinlikle katılıyorum...eyeseeyou senınde fikrini almak istiyorum,benim üşüncem drop setler(3-4 eksiltmeli),dev setler arasıda bu süre en az 2 dakıka olamlıdır..