bukatto
Üye
bal genelde toplandığı çiçeğin özelliğini taşır. bitkilerin kokuları, tatları, aromatik ve tedavi edici özellikleri bala geçer. arılar kovanlarından her çıkışte 5-6 km. uzağa uçup 40 dk. lık bir sürede ortalama 1200 çiçek ziyaret edip midesine 40 mg. bal özü (nektar) toplar. toplanan nektara mide enzimleride karıştırılıp %65 oranında olan suyun bir kısmı uçurularak ortalama %20 su ihtiva eden bal meydana gelir.
bir gram (bir damla) balın üretimi için arıların 120.000 çiçeği ziyaret etmeleri gerekir. gerçek bal bu şekilde meydana gelir. ve üretim maliyetide yüksek olur. gerçek bal, piyasadaki ballarla rekabet edemiyor. böylece arıcı, saf bal üretmekten vazgeçtiği gibi tüketicide, gerçek balla karışık balları ayıt edemiyor ve çoğu zaman bal diye, şeker şurubuna ve glikoza, değerinin çok üzerinde paralar ödüyor.
hakiki balı anlamak için;
*tentürdiyot içerisine 1 çay kaşığı koyduğumuzda dağılmazsa,
*kibrit çöpünün başı balın içine batırılıp, çakılınca yanarsa,
*kopya kalemin ucu balın içine daldırılıp çıkarıldığında, halen yazmaya devam ediyor ve rengi değişmiyorsa,
*bir küçük kaşık bal kaynatılıp soğutulduktan sonra, önceki haline dönüyorsa HAKİKİ BAL' dır.
bal sız yapamam diyenler için yazdım bu yazıyı. bal üretiminin büyük çoğunluğundaki hileyi bildiğim için ve birazda sevmediğim için üzüm pekmezini tercih ederim genellikle. besleyici değeri daha fazla ve daha yararlı
Türkiye Gazetesinden alıntıdır.
bir gram (bir damla) balın üretimi için arıların 120.000 çiçeği ziyaret etmeleri gerekir. gerçek bal bu şekilde meydana gelir. ve üretim maliyetide yüksek olur. gerçek bal, piyasadaki ballarla rekabet edemiyor. böylece arıcı, saf bal üretmekten vazgeçtiği gibi tüketicide, gerçek balla karışık balları ayıt edemiyor ve çoğu zaman bal diye, şeker şurubuna ve glikoza, değerinin çok üzerinde paralar ödüyor.
hakiki balı anlamak için;
*tentürdiyot içerisine 1 çay kaşığı koyduğumuzda dağılmazsa,
*kibrit çöpünün başı balın içine batırılıp, çakılınca yanarsa,
*kopya kalemin ucu balın içine daldırılıp çıkarıldığında, halen yazmaya devam ediyor ve rengi değişmiyorsa,
*bir küçük kaşık bal kaynatılıp soğutulduktan sonra, önceki haline dönüyorsa HAKİKİ BAL' dır.
bal sız yapamam diyenler için yazdım bu yazıyı. bal üretiminin büyük çoğunluğundaki hileyi bildiğim için ve birazda sevmediğim için üzüm pekmezini tercih ederim genellikle. besleyici değeri daha fazla ve daha yararlı

Türkiye Gazetesinden alıntıdır.