Çölyak; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan gluten proteinine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir emilim bozukluğudur.
Referans: Prof. Dr. Emel Tüfekçi Alphan ve ark. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 2014
Not: Son yapılan çalışmalarda 50-60 g/gün yulafın tolere edilebildiğini ancak kontaminasyon açısından riskli olduğunu göstermiştir.
Çölyak hastalığında glutenin diyetten çıkarılması gerektiğini ve bunun faydalı olduğunu söylüyoruz. Peki normal bireylerde? Glutensiz diyetin ve diyet ürünlerinin önerisi/popülerliği her geçen gün artıyor. Peki çalışmalarda bulunan sonuçlar ve gluten enteropatisi olmayan bireylerde glutenin diyetten çıkarılmasının dezavantajları neler?
Belirtilen Riskler:
*Oligofruktoz ve inülin içermez->Prebiyotik->Faydalı barsak bakterilerinin azalmasına neden olur.
*Karbonhidrat, demir, folat, niasin, çinko ve posadan fakir.
*Gliadin kan basıncı kontrolüne ve immün fonksiyonlara yardımcı olur.
Son kanıtlar, glutensiz diyetin faydalı barsak bakterilerinin azalmasına neden olduğunu göstermektedir. Fekal örneklerdeki Bifidobacterium, Lactobacillus, Clostridium lituseburense ve Faecalibacterium prausnitzii sayısının azaldığı, Enterobacteriaceae and Escherichia coli sayısının arttığı gösterilmiştir.
Referans: De Palma G, et al.
Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects.
Br J Nutr. 2009.
Başka bir kaynak:
Eki Görüntüle 50412
Çölyak veya gluten intoleransı olmayan bireylerde glutenin kendisi dislipideminin tedavisinde etkilidir.
Referans: Jenkins DJA, Am J Clin Nutr 2001;74(1):57-63
Buğdaydaki gliadin hidrolizatın ACE inhibitörü olduğu ve kan basıncını düşürdüğü rapor edilmiştir.
Referans: Thewissen BG et. al.
Inhibition of angiotensin I-converting enzyme by wheat gliadin hydrolysates. Food Chem 2011;127(4):1653-1658
Bunun dışında güncel bir çalışma tahıl ürünlerinin diyetten çıkarılmasının kalp hastalıkları riskini artırdığını belirtiyor(istenirse kaynak paylaşabilirim). Bazı kaynakların güncel bir kongre sunumundan alıntı olduğunu da belirtmek isterim.
Forumda son zamanlarda glutene karşı bir önyargı var. Mesajınızı alıntılayıp bunları paylaşma nedenim bu önyargıyı kırmaya çalışmam. Evet toplumumuzda gluten intoleransı yaygınlaştı ancak bu herkesin gluteni diyetten çıkarması anlamına gelmiyor. Bunları yazarken her öğünde tam tahıllı ekmek, bulgur tüketin demiyorum. Forumda başından beri çeşitliliğe ve diyetin sürdürülebilirliğe dikkat çekmeye çalışıyorum. Özetle; eğer glutene karşı tolerans yoksa yukarda eklediğim yayınlarda bahsedilen glutensiz diyetin riskleri ve faydalarından dolayı diyette gluten içeren besinlere yer vermek gerekiyor.
Genişletmek için tıkla...