Uzun dönemde aynı besinleri tüketmekten sıkılabilirsin. Dünya Sağlık Örgütünün genel önerisi haftada en az 35 çeşit besinin tüketilmesi şeklinde. Eğer besin çeşitliği sağlarsan hem sıkılmadan uzun süre aynı besinleri tüketebilirsin hem de vitamin mineral yetersizliklerini en aza indirmiş olursun. Mesela kırmızı et Fe bakımından zengin iken tavuk eti için aynı şey geçerli değildir. Eğer imkan varsa sadece tavuk eti yerine tavuk- balık-kırmızı eti belirli sıklık ve ölçülerde tabiri caizse "harmanlayarak" kullanmak daha iyi olacaktır. Aynı şey karbonhidrat kaynakları için de geçerli. Mesela bulgur ve pirinç bazı aminoasitlerden fakirdir. Bu yüzden farklı besinleri diyetine eklemelisin.
Kompleks karbonhidrat kaynağı olarak; ekmek, pirinç, makarna, bulgur, kurubaklagiller, sebzeleri kullanabilirsin.