respect2us.23
Üye
Sana katılıyorum. Söylediğin tezi destekleyen bir çok çalışma var.Ben vücudun genel inanışın aksine hem katabolik hem anabolik süreçleri birlikte yürütebileceğine inanıyorum. temiz, yeterli ve gerekli besinler alındığı ve düzenli egzersiz yapıldığı sürece hem yağ yakıp hem kas kazanılabileceğini düşünüyorum. Bunun en güzel göstergesi, tam ters açıdan bakmak olur. Sporu bırakıp düzensiz beslenmeye başlayan bir insan nasıl hem kas kaybedip hem yağlanabiliyorsa, tersi önerme de pekala mümkün olabilir. Ama ülkemizdeki bulk anlayışı pizza,hamburger,çikolata olduğu için çoğu kişiye 'bulk' daha kolay ve zevkli geliyor. Antrenmanları optimum performansla yapıp, lineer olarak güçlendiğiniz sürece kaloriyi artırmanıza gerek olmadığını düşünüyorum. Neticede yüksek kalori almanın amacı da, antrenmanı optimum performansta yapıp düzgün toparlanma sürecidir. Bu ihtiyacı karşılayabilecek kaloriden fazlası gereksizdir. İnsan vücudu gerçekten mükemmel bir organizma, ve bizim düşündüğümüz kadar siyah/beyaz ya da bulk/definasyon gibi basit bir işleyişten ziyade çok daha komplike süreçlerle işliyor.
Örneğin 2016 yılında American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan tek kör randomize bir çalışmada hipoenerjik(kalori kısıtlaması olan) bir diyette 1.2 g ile 2.4g/kg protein tüketimi karşılaştırılmış. Çalışmanın sonucunda her iki grubun vücut ağırlığı azalmış, 1.2 g/kg protein tüketen grupta yağsız kütle hiç değişmezken yağ kütlesinde ortalama 3.7 kg azalma olmuş. 2.4 g protein tüketen grupta ise yağsız kütlede 1.2 kg artış, yağ kütlesinde ortalama 4.8 kg azalma bulunmuş.
Sporcular arasında enerji açığı oluşturulduğunda yağ kütlesindeki azalmanın yanında az da olsa kas kütlesi kaybı olacağı görüşü var. Hatta 1.1-5 g proteinin asla yeterli olmayacağını söyleyenler var. Ancak çalışma gösteriyor ki 1.2 g/kg protein ile kas kaybı olmaksızın tamamen yağ kütlesinden kayıp sağlanabilir. Ya da protein tüketimi 2 g/kg'a çıkarılırsa kalori açığı varken kas kütlesi dahi kazanılabilir.(0Elbette bunlar iyi planlanmış bir beslenme ve yüksek volümlü direnç egzersizi + anareobik egzersiz ile sağlanabilir.)
Referans: Longland et al.
Higher compared with lower dietary protein during an energy deficit combined with intense exercise promotes greater lean mass gain and fat mass loss: a randomized trial. Am J Clin Nutr 2016;103:738–46.