kemikleine dik olarak baskı yapan egzersizler olumsuz sonuçlar doğurabilir. Örneğin; squat, ayakta omuz press vs. gibi.. Ama diğer taraftan barbell curl, lateral raise gibi egzersizleri düşünürsen kemiğe bir baskı oluşturmadığını anlarsın.
bu yaşlarda doğru çalışmalar yapılmasının gelişimi yönlendirme açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. sadece boy (dikey) değil de enlemesine (yatay) gelişim de önemli. Bunu sağlamak için o yöne hizmet eden çalışmalar içeren Vücut Geliştirme egzersizlerinin ve yüzmenin çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
bunun yanında boy uzamasının en büyük etkenlerinin genetik ve beslenme olduğunu düşünüyorum. genetiğe yapacak birşey yok ama bu dönemlerde beslenmeye çok dikkat edilmeli. abur cubur diye tabir edilen gıdalardan uzak durulmalı, doğal, besleyici gıdalar tercih edilmeli.
senin yerinde olsam bu yaşta protein tozu gibi gıda takviyelerinden uzak dururdum. onları kullanman için şu an geçerli bir sebebin olduğuna inanmıyorum. sana avantaj değil dezavantaj olur.