Berkay Türkkan Antrenman Günlüğü # 4.Sene # Ektomorf

Yaban mersini ne işe yarıyor ve dondurulmuş mu alıyorsunuz? Türkiye'de tazesine rastlamadım ben.

Yaban mersinin pek çok faydası olmakla birlikte en önemli özelliği antioksidan oranının çok yüksek miktarda olmasıdır.Antioksidanlar ise vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek onların zararlı etkilerini en aza indirirler.Ayrıca Türkiye'de kurutulmuşu da tazesi de mevcut.

sizi instagramda takip ediyorum burdanda bisey sorucam . Yag oranı ile alakalı saglam bi diyet ve antreman + kardio ile 1 ayda %15 yag oranından kaca inilebilir dogal yollarla ..? yardımını bekliyorum lethe . cunki instagram resimlerinde kısa bi sure aralıgında sen ve partnerin ( musclarmen ) yag oranınızı gayet saglam bı sekılde dusurumussunuz bana bu konuda kısa ve oz yardımcı olurmusun tesekkurler basarılarının devamı dılegıyle ...

Yaban mersini ne işe yarıyor ve dondurulmuş mu alıyorsunuz? Türkiye'de tazesine rastlamadım ben.

@themertyildiz faydalarını söylemiş zaten, benim bir kullanma amacım da beslenme düzenimi çeşitlendirmek. Metro'dan Natura Verde markasının dondurulmuş ürününü alıyorum. Bugün gidip aynı markanın frambuaz ve böğürtlen ürünlerini de almayı düşünüyorum. Tadını da oldukça beğeniyorum yaban mersininin, kahvaltıyı güzelleştiriyor. @veggiegulc 'den öğrendiğim kadarıyla tazesi de varmış fakat fiyatı oldukça yüksekmiş. Gerçi dondurulmuş halinin bile fiyatı pahalı.

sizi instagramda takip ediyorum burdanda bisey sorucam . Yag oranı ile alakalı saglam bi diyet ve antreman + kardio ile 1 ayda %15 yag oranından kaca inilebilir dogal yollarla ..? yardımını bekliyorum lethe . cunki instagram resimlerinde kısa bi sure aralıgında sen ve partnerin ( musclarmen ) yag oranınızı gayet saglam bı sekılde dusurumussunuz bana bu konuda kısa ve oz yardımcı olurmusun tesekkurler basarılarının devamı dılegıyle ...

Teşekkür ederim öncelikle. Yağ oranı yüzde kaç düşer kısmında bir sayı vermem hem anlamsız hem de yanlış olur. Herkesin vücudunun vereceği tepkinin, vücut tipinin vb. farklı olmasının yanında saydığın etkenlerin hepsinin ucu açık. "Sağlam bir diyet" mesela. "Kime göre sağlam, makroları nelerdir, vücut tipine uygun mu ? " gibi alt sorular gelir "Sağlam bir diyet" kavramının tam olarak anlaşılması için. "Antrenman" da aynı şekilde. "Ne kadar yoğun bir antrenman, yağ oranını azaltmak için uygun mu, yaptığın diyete uygun mu ?" şeklinde uzayan soruları getirir. Benim şu ana kadar vücut tipim gereği yağ yakmak için özel bir çalışmam olmadı, fakat @Muscleguy 'un 1.5 aylık süre içerisinde yağ oranını düşürmek için verdiği emeğin yakın şahidiyim. Düzenli sabah koşuları olsun, uyguladığı beslenme düzeni olsun, yoğun antrenmanlar olsun ciddi bir emek verdi. Kendisi daha ince detaylarını da anlatabilir uygun olduğunda.

Sonuç olarak kısa bir yorum yapmam gerekirse, "kısa süre" diye bir kavram bu sporda yok fakat mümkün olan en çabuk şekilde yağ oranını düşürmek için anahtar kelimeler diyet ve kardiyodur . Daha uzun vadede sonuç alınmak isteniyorsa ve vücut tipi de müsaitse yoğun kardiyo antrenmanlarına gerek kalmadan, antrenman yoğunluğu ve beslenme düzeni ayarlanarak da yağ oranı düşürülebilir.

Hazırlık programındaki programdan sonra upper/lower yapmalıyımıyım yada kol-ön kol gibi antreman mı uygulamalıyım ?

3. Gün

Omuz

- Standing Overhead Press 12-10-8-6
- Modified Dumbbell Seated Lateral Raise 12 x 3 *
- Single Arm Seated Shoulder Press 12-12-10-10 **
- Cable Bentover Rear Lateral Raise 12 x 3
- Seated Plate Shrug 20 x 4

ABS

- Cable Crunch 4 x Maksimum
- Weighted Decline Sit-up 3 x 12 & 10 ***
- Captain's Chair Leg Raise & Knee Raise 3 x 12 & 12

* Lateral Raise ile Front Raise'ın birleşimi bir hareket, video çekerek göstermeyi düşünüyorum
** Bir tarafta bir tekrarı yaptıktan sonra o kol 90 derecede beklerken diğer tarafla bir tekrar yapacak şekilde
*** Kısa tekrarların devamında tam tekrarlar

4. Gün

Triceps

- Cable Overhead Triceps Extension & Rope Pushdown 4 x (12 & 12 & 10 & 10 ) & 12
- Skullcrusher 12-10-8-12
- Weighted Bench Dips 3 x 12
- Reverse Grip Pushdown 3 x 12

Biceps

- EZ Barbell Curl 12-10-8-8
- Modified Dumbbell Hammer Curl 16 x 3 *
- Incline Dumbbell Curl 12 x 4
- Sitting Cable Curl 12 x 3 **

* Tek tarafta iki yanda iki önde hammer curl, daha sonra aynı şekilde diğer taraf
** Full Squat pozisyonunda çökerek, dirsekler bacağa dayalı kalacak şekilde, bunu da video ile gösterebiliriz

5. Gün

Bacak *

- Smith Machine Squat 12-10-10-8
- Romanian Deadlift 12-10-8-8
- Leg Extension 15-12-12-12
- Walking Lunge 3 x 16 adım
- Standing Calf Raise Machine 5 x Maksimum

* Babamın salonuna misafir olup, bacak antrenmanımı Bostancı Club Sporium'da yaptım. Akatlar Club Sporium'a da çekimler için gitmiştim, bu sebeple iki salonu da bizim salonla karşılaştırma fırsatım oldu. Fitness ekipmanları anlamında iki salon da bizim salona göre yetersiz. Özellikle Bostancı Club Sporium'un hem ekipmanları yetersiz, hem de eski. Standing Calf Raise makinesi dışında fitness adına olumlu tek noktası yoktu salonun. Tenis, yüzme veya başka amaçlarla gitmeyi düşünüyorsanız bir şey diyemem, fakat amacınız fitness ise fiyatına kıyasla kesinlikle tavsiye etmediğim bir salon. "Baban niye gidiyor o zaman?" diye soracak olursanız, kazandığım yarışmanın ödülü Club Sporium olduğu için gidiyor.

ramazanı nasıl geçirmeyi planlıyorsunuz. Bu yolda bayağı yol kat etmiş oldugunuz için önerileriniz önemli :)

Ramazanda ve yaz aylarında sıcakların da etkisiyle mevcut tempomuzu biraz düşürerek devam ederiz. Spor yaptığım dönem boyunca oruç tutmadığım için özel bir tavsiyem yok malesef.

Hazırlık programındaki programdan sonra upper/lower yapmalıyımıyım yada kol-ön kol gibi antreman mı uygulamalıyım ?

Adaptasyon döneminden sonra ikiye bölünmüş programla başlamak bence de mantıklı, upper-lower body sistemi de uygulanabilir. İlerleyen dönemde 3'e bölünmüş programa geçiş yapılır.

Lethe kalfın dıs tarafının gelısımı ıcın bıldıgın ekstra antreman varmı, bacagın ust yan tarafı demek ıstedıgım kalf dıye gecmıyordur belkıde..
bırde hamstrınglerın dıs tarafı ıcın ?sanırsam deadlıft etkılı...

Finaller yüzünden bir süredir tam kadro antrenman yapamıyorduk. Bugün göğüs antrenmanında @Muscleguy ve @veggiegulc ile birlikte BBG Army olarak tam kadroyduk. Sağ tarafta göğüs-ön omuz bağlantı noktasında geçen hafta bahsettiğim esneme hala vardı fakat daha azdı, gelecek haftaya kadar tamamen geçeceğini umuyorum.

Geçtiğimiz haftalarda bahsettiğim, diz çökerek yapılan Cable Crossover videosunu da çektim bugün. Hatta son sette aynı hareketi bosu üzerinde de denedim. İnanılmaz denge gerektiren ve zor bir hareketti. Çok daha düşük kiloyla yapılabiliyor, set süresince ter içerisinde bırakıyor fakat dengeye odaklanırken göğüs üzerindeki konsantrasyon dağılabiliyor malesef.

1. Gün

Göğüs

- Incline Bench Press 12-10-10-8 (70 kg, 80 kg, 90 kg, 100 kg)
- Incline Cable Fly 12-12-10-10 (12.5'ar kg x 2, 15'er kg x 2)
- Flat Dumbbell Bench Press 12-10-10-8 (30'ar kg, 34'er kg, 30'ar kg, 36'şar kg)
- Kneeling Cable Crossover 12-12-12-10 (12.5'ar kg x 3, 10'ar kg) *Göğüsün ortasına doğru **Son set bosu üzerinde
- Chest Dips 12-12-12-10 (Vücut ağırlığıyla)

Karın

- Hanging Leg Raise & Reverse Crunch 4 x Maksimum (Vücut ağırlığıyla)
- Weighted Crunch & Toe Touch 4 x Maksimum (10 kg alarak)

Incline Bench Press'te normal Bench Press kilolarıma yaklaşmayı kafama koydum. Aynı kilolar tabi ki olmayacaktır fakat makası mümkün olduğunca daraltacağım.

Incline Cable Fly'ı daha önce denemeyen herkese tavsiye ediyorum. Salonun kalabalık olduğu zamanlarda yapması zor fakat fırsat bulduğunuzda mutlaka deneyin.

Flat Dumbbell Bench Press'te ağır kilolarda ağırlıklar fazla arkaya gittiğinde omuz bölgesini zorlayabiliyor fakat dumbbell/barbell çeşitliliği oluşturmak için bunu dumbbell ile yapıyoruz.

Kneeling Cable Crossver'ı fonksiyonel bir harekete çevirmek istiyorsanız bosu üzerinde deneyebilirsiniz. Gelecek hafta da bu versiyonunun videosunu çekeceğim.

Chest Dips'i son hareket olarak yaptığım için vücut ağırlığıyla çalışıyorum fakat gelecek haftalarda ağırlık alacağım.

Karın antrenmanlarımda bileşik set ve üçlü setlere yer vermeye vücudumun daha iyi tepki verdiğini gördüm. Bu şekilde yoğunluğu artırarak karın kaslarını daha çok zorluyorum.

Lethe kalfın dıs tarafının gelısımı ıcın bıldıgın ekstra antreman varmı, bacagın ust yan tarafı demek ıstedıgım kalf dıye gecmıyordur belkıde..
bırde hamstrınglerın dıs tarafı ıcın ?sanırsam deadlıft etkılı...

Ekstra bir antrenman olarak adlandırılamaz fakat kalfın dış bölgesini çalıştırmak için ayakları içe doğru çevirerek çalışmak gerekli.

Hamstring eksiği varsa programa öncelikle Romanian Deadlift, devamındaysa Walking Lunge eklemeni öneririm. Çoğu kişi arka bacak için sadece Leg Curl yapar, bu yüzden hamstringler quadricepslerin çok daha gerisinde kalır.

Yaz geldi, hem daha çok okuyup araştırmak için hem de farklı sağlıklı tatlar denemek için bolca zamanım oluyor. Kendime yemek yapmayı hiç sevmedim ama başkalarına yapmayı nedense çok seviyorum. Berkay için farklı yemekler yaparken kendime de yapıyo oluyorum bi bakıma :) Son günlerde basit ama güzel atıştırmalıklar ve yemekler denedik @Lethe552 ile. Bugün de yaptığımız bir protein barın tarifini paylaşmak istiyorum. Görüntüsü paketli protein barlar kadar güzel değil ama (ben bile inanamadım) tadı mükemmel ötesi. Tatlı niyetine yedim ben zaten antrenman sonrası 'atıştırmalık' olarak yiyeceğim desem de... Yaptığım bar tabiki vegandı ancak vegan olmayan versiyonunu da yapabilirsiniz.

Malzemeler:

- 60 gram böğürtlen ve karadut ya da çilek ya da hepsinin karışımı (böğürtleni kesinlikle tavsiye ediyorum)
- 60 gram rende hindistan cevizi (marketlerde mevcut)
- 60 gram protein tozu
- 60 ml soya sütü/süt
- 80 gram bitter çikolata
- 2 çorba kaşığı soya sütü/süt

- Çikolata hariç bütün malzemeleri robottan geçirip yağlı kağıdın üstüne yayın ve 30 dk-60 dk buzlukta tutun, daha sonra istediğiniz kadar eşit parçalara bölüp üzerlerine bitter çikolatayı 2 çorba kaşığı süt ile mikrodalgada eritip, dökün. Buzlukta 30 dk-60 dk daha dondurun. Afiyet olsun :)
İlk defa yaptığım için çikolata kullandım ama çikolatasız da kesinlikle çok güzel; ancak dilerseniz üstüne dökmek yerine, robottan geçirirken 2-3 adet suda bekletilmiş hurma koyabilirsiniz. Daha sağlıklı olur.

e6yqe9an.jpg

BBG Army'nin çiçeği @veggiegulc Temmuz ayı Women's Fitness fit-model yarışmasına katıldı. Bütün günlük takipçilerinin yarışmada bize destek vermesini bekliyoruz. Her beğeninin bir oy sayıldığı yarışmada aşağıdaki fotoğrafa tıklayıp beğenerek bize destek olabilirsiniz. Şimdiden herkese teşekkür ederiz :)

Bugün ilk t-shirt baskımızı da yaptırdık. Aslında geç bile kalmıştık. Gelecek hafta içerisinde t-shirtlerimizle birlikte yeni videolar çekeceğiz. Paylaşımlarımız başlıyor.

upload_2014-6-12_22-20-16.jpeg

Lethe öncelikle bu açmış olduğun başlık için kendi adıma teşekkür ederim. Bir süredir motivasyon düşüklüğü yaşıyordum ki bu konu tekrar motivasyonu yakalamamamı sağladı. Antreman sistemin hakkında bir sorum olacaktı. Genelde klasik sistemde belli bir program yazıp bunu, duruma vücudun adaptasyon sürecine göre 1-1,5 ay kadar devam etirmek şeklinde. Ancak senin sisteminde gördüğüm kadarıyla örneğin 7 Mart 9 Nisan ve 16 Nisan da birbirinden farklı göğüs programlı yapmışsın. Acaba bu şekilde kaslar şaşırtılarak daha etkili bir gelişme sağlanıp, adaptasyon şansı bırakılmıyor mu? Aslında bu sistem bir süredir denemek istediğim bir metod, zira her hafta yeni hareketlerle motivasyonumu maksimumda tutabileceğimi düşünüyorum. Ama bir yanda da genelde yeni programların ilk hafta bende ağırlık ayarlamaları sebebiyle heba olabiliyor.Uyguladığın bu yöntemin avantajlarından biraz bahseder misin? Sabit programlı sistemi de yer yer uyguluyor musun? şimdiden teşekkürler

Merhabalar Lethe; makale çevirdiğini gördüm yukarıda bence çok güzel bir işe girişmissin tebrik ediyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilir misin diye soracaktım; myostatin denilen kas yapımını inhibe eden bir protein var. Bu myostatini inhibe edip mighty mouse filan yapmışlardı hatta insan üzerinde deneylere geçtiler mi tam bilmiyorum, pubmed de vs makale taradım da genelde deneysel veriler üzerinden gitmişler ve İngilizce haliyle kaynaklar, İngilizce seviyem de pek iyi değil açıkçası, güzel açıklayıcı bir yazıya denk geldim aslında ama dediğim gibi bazı yerler eksik kaldı. Acaba bu linki burdan veya özelden sana yollasam çevirebilme şansın var mı? Forumdakilerin de ilgisini çekeceğini düşünüyorum konunun bayağı devrim niteliğinde birşey bence.

Lethe öncelikle bu açmış olduğun başlık için kendi adıma teşekkür ederim. Bir süredir motivasyon düşüklüğü yaşıyordum ki bu konu tekrar motivasyonu yakalamamamı sağladı. Antreman sistemin hakkında bir sorum olacaktı. Genelde klasik sistemde belli bir program yazıp bunu, duruma vücudun adaptasyon sürecine göre 1-1,5 ay kadar devam etirmek şeklinde. Ancak senin sisteminde gördüğüm kadarıyla örneğin 7 Mart 9 Nisan ve 16 Nisan da birbirinden farklı göğüs programlı yapmışsın. Acaba bu şekilde kaslar şaşırtılarak daha etkili bir gelişme sağlanıp, adaptasyon şansı bırakılmıyor mu? Aslında bu sistem bir süredir denemek istediğim bir metod, zira her hafta yeni hareketlerle motivasyonumu maksimumda tutabileceğimi düşünüyorum. Ama bir yanda da genelde yeni programların ilk hafta bende ağırlık ayarlamaları sebebiyle heba olabiliyor.Uyguladığın bu yöntemin avantajlarından biraz bahseder misin? Sabit programlı sistemi de yer yer uyguluyor musun? şimdiden teşekkürler

Güzel yorumların için ben teşekkür ederim. Antrenman sistemim hakkında şunları söyleyebilirim. Bir programı 6-8 hafta arasında uygularım genellikle. Bu süre geçtikten sonra programda değişikliğe giderim ama hiçbir zaman programı tamamen değiştirmem. Daha farklı hareketlere tabi ki yer veririm ama neredeyse her programımda yer alan hareketler de vardır. Bu bahsettiğim 6-8 haftalık süre içerisinde de her hafta bazı hareketleri değiştirebilirim programımda. Verim alamadığımı düşündüğüm bir hareketin alternatifine bir sonraki programda yer verebilirim mesela. Ana şablon aynı kalır fakat küçük değişiklikler olabilir bu 6-8 hafta içerisinde. Bu sürenin sonunda ise daha büyük değişikler yaparım. Eski salonumdaki hocam beni çalıştırırken sabit bir programı hiç uygulamazdı. Antrenmanda yapacağımız hareketlere antrenmana başlamadan, bazen de antrenman sırasında karar verirdi. Bu da güzel bir yaklaşım bence.

Yeni programların ilk haftasına gelecek olursak, malesef aynı durum bende de mevcut. Yeni bir harekette veya yeni bir programda ilk hafta genellikle kilo belirleme denemeleriyle geçiyor. 1-2 set potansiyelin altında çalışmak durumunda kalıyorum çoğu zaman.

Merhabalar Lethe; makale çevirdiğini gördüm yukarıda bence çok güzel bir işe girişmissin tebrik ediyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilir misin diye soracaktım; myostatin denilen kas yapımını inhibe eden bir protein var. Bu myostatini inhibe edip mighty mouse filan yapmışlardı hatta insan üzerinde deneylere geçtiler mi tam bilmiyorum, pubmed de vs makale taradım da genelde deneysel veriler üzerinden gitmişler ve İngilizce haliyle kaynaklar, İngilizce seviyem de pek iyi değil açıkçası, güzel açıklayıcı bir yazıya denk geldim aslında ama dediğim gibi bazı yerler eksik kaldı. Acaba bu linki burdan veya özelden sana yollasam çevirebilme şansın var mı? Forumdakilerin de ilgisini çekeceğini düşünüyorum konunun bayağı devrim niteliğinde birşey bence.

Merhaba,

Linki paylaşırsan inceleyebiliriz hep birlikte. Başlangıç olarak daha hafif ve temel makaleler çevirmeyi düşünüyorum forumun çoğunluğuna hitap edebilmesi için. Bir yandan da makale havuzu oluşturuyoruz BBG Army olarak, bu makaleyi de incelemek isterim açıkçası. Makale okurken ve çevirirken ben de araştırma yapmak zorunda kalıyorum zaman zaman, kendimi geliştirmek adına da güzel bir fırsat oluyor.

upload_2014-6-15_11-18-52-jpeg.30059

2. Gün

Sırt

- V-bar Pulldown & Face Pull 4 set *Bileşik set
- Prone Bench Dumbbell Row 4 set
- D-bar Front Lat Pulldown & Pull-up 2'şer set
- Seated Row Machine 4 set
- Straight Arm Lat Pulldown 4 set

3. Gün

Omuz

- Standing Overhead Press 4 set
- Single Arm Cable Side Lateral Raise 4 set
- Incline Rear Delt Raise & Seated Bentover Dumbbell Rear Lateral Raise & Standing Bentover Rear Lateral Raise 4 set *Üçlü set
- Cable Front Raise & Dumbbell Front Raise 2'şer set
- Dumbbell Shrug 5 set

Karın

- Dragon Flag & Toe Touch 4 set *Bileşik set
- Weighted Bench Knee Raise 4 set

4. Gün

Biceps

- Standing Alternate Dumbbell Curl 4 set
- Standing Dumbbell Hammer Curl 4 set
- Close Grip Scott Curl 4 set
- Cable Concentration Curl 4 set

Triceps

- Cable Overhead Triceps Extension & Rope Pushdown 4 set *Bileşik set
- Skullcrusher 4 set
- Weighted Bench Dips 3 set
- V-bar Pushdown 3 set

@Muscleguy ın yarışma sonucu belli olmadı mı henüz ?

Oylama sonucunda açık ara birinci olmasına rağmen jüri kararıyla saçma bir şekilde üçüncü oldu malesef.

kolay gelsin lethe eğer 3 yıl öncesine gitsen yine her gün tek bölgemi çalışırdın ? yeni başladığında araya birşeyler girip işipn çıkıp gitmediğin zamanlarda çalıştırdığın tek bölgenin üstünden çok zaman geçtiği için düşüş olmuyor muydu.

Back
Yukarı