bu konudaki görüşlerim, fikirlerim, deneyimlerim :
• eğer tam nizami 2-3 barfiks çekebiliyorsanız bence iyidir. ben tam nizami 5 set 5'er tekrar yapıyorum. ilk başladığımda hiç yapamıyordum. barfiks diğer egzersizlerden daha farklı, kendi özel bir dinamiği var.
yorgunluktan en çok etkilenen egzersizdir bence.
en enerjik günümle hafif yorgun olduğum gün barbell biceps curl'de 5kg ancak fark ederken, barfikste 5*5 yerine 3*5 zor çıkıyor.
kendi ağırlığınız da çok önemli. sağlam bir yemek ve üzerine bir de su içmişseniz, o an normal antreman ağırlığınızdan 2-3 kilo fazlanız varsa veya son zamanlarda bu kiloyu almışsanız etkilenebilirsiniz.
• barfiks çekmek için makinede kuvvetlenmek fikrine katılmıyorum. sıfırdan bile başlanabilecek bir harekettir bence.
• ayakları karna çekmeye gelince: hareketin başından sonuna kadar ayaklar sabit şekilde karında duruyorsa sorun yok ama hareket esnasında karnınıza çekiyorsanız bu bana "bel vurmak" denilen cheatingi (hileyi) anımsatıyor. belden güç alıp hareketi kolaylaştırmak için yapılır bu.
• kol açıklığı ile ilgili olarak: zirve noktasındayken ön kollarım yere dik olacak kadar (veya çok azıcık daha geniş) açıyorum kollarımı.
http://www.1fit.net/images/products/492l.jpg burdaki gibi.
• geniş tutuşta barfiksin en başa konmasına ben de katılıyorum.
• iyi ısınılmasına da katılıyorum. sırtım üzerinde inceden inceye bir ağrım oluyordu tek taraflı. iyi ısınıyorum artık ve olmuyor. bir de geniş tutuşta barfiks en komplike hareketlerden birisi. hiç olmadık bir yer de etkilebilir sakatlanabilirsiniz.
• elleri geniş tutarak şınav çekmekle kanatın alakası olduğunu sanmıyorum. sonuçta ne kadar geniş olursa olsun şınav -yani bench press - göğüs kasını ilgilendirir.ilgisi varsa bile zerre kadardır ve ihmal edilebilir.
• sırtla kanat aslında hem aynı hem de değil. şöyle ki:
kanat -latissumus dorsi- sırt üzerindeki en büyük - en geniş kas ama sırtta başka kaslar da var.
bunlar birisinin kürek kemiğine baktığımızda oluk oluk görünen kaslar. teres major, teres minor, infraspinatus, rhomboids, levator scapulae vs vs.
http://www.withfriendship.com/user/images/331/Arnold-posing.jpg
ama kanat çalışılan hemen hemen her egzersizde bunlar da çalışmış oluyoruz. o nedenle kanatla sırtı eş anlamlı anmak tam doğru olmasa bile tam yanlış da değil.
• bunların dışında:
---> biraz eski kafalıyımdır ben. makaraları aletleri sevmem, en sade şekliyle çalışmaktan hoşlanıyorum. geniş tutuşta barfiks de en sade egzersizdir.
düşünsenize barbell ile karna çekiş: faydası tartışılır ama kemer lazım, duruşu ayarlamak için ayna lazım, plakalar genişse ayak altına yükseklik lazım, set arasında ağırlık arttırmak lazım.
ama bunların hiçbirisi geniş tutuşta barfiks çekiş için lazım değil.
---> esneme açısından çok faydalı bir hareket. sırf bu yüzden bile yapılabilir.
---> arnold'un kitabında tanıştığı bir vücutcunun sırf bu hareketi yaptığını ve batı amerika şampiyonu olduğundan bahseder. sonradan barbell bent over row (barbell ile karna çekiş) yapmaya ikna etmiş arnold bu adamı ve en iyi sırt seçilmiş müsabakalarda.
yani: sırf geniş tutuş barfiks profesyonel bir vücutcuyu bile kurtarmaya yetiyor ve çok iyi bir zemin hazırlıyor.
sonuç:
tam nizami 2-3 tekrar iyi bence. iyice ısınıp, en başa alıp beş set üzerinden devam edin. zamanla artacağını göreceksiniz.