1 Senelik bir calisma sonucunda bu konudaki deneyimlerimi paylasmak isterim:
1-) ayni zamanda hem yag yakip, hem de kas kutlesi kazanmayi mumkun saniyordum ve bir 7 ay boyle gittim. (bu 22 senelik oturma doneminden sonra ilk kez aktif hayata gecen bir insanin cahillik donemidir.) bu ilk 8 aylik donemde, 12 kilo verdim. Programim, yarim saat kosu, 1 saat agirlik calismalari idi. fakat bu agirlik calismalari bana sadece durusta diklik ve kas esnekligi kazandirdi. (artik 2 saatlik fiziksel aktivite -kosu-yuzme-herhangi bir spor- sonrasinda bile dinc kalabiliyordum ve sonsuza kadar orta tempo kosabilir pozisyondaydim. dip not: omrum boyunca sigara icmedim, alkol kullanmiyorum.)
fakat, bu program suresince, bench press'im 35 kg dan sadece 50 kg a cikti. (ki bench press bence gelisim icin onemli bir gostergedir, zaten 2,5 cm kol kazanabildim bu sure zarfinda)
bu 7 aylik hafif cahillik doneminden sonra, cardio calismalarini kistim, ve 2 gun agirlik- 1 gun bos - seklinde calismaya devam ettim, bu 1 gunluk bos calismada cardio yapmaya devam ettim cogu zaman. fakat kas gelisimi yine istedigim duzeyde degldi.
ardindan, 10. ayda protein tozu kullanmaya karar verdim cunku hem karbonhidratsiz bir diyet surduruyordum, (yag ihtiyacimi ise mumkun oldugunca kuruyemisten karsilamaya calisiyordum) hem de protein almiyordum. forumdan okuduklarim sayesinde beslenmemde problem oldugunu fark ettim.
protein tozu ile beraber, gucumde gozle gorulur bir artis oldu. cardio calismalarini sevdigim icin tenis oynayarak surduruyorum, (haftada 2-3 kez) bu hem esnekligimi korumama yardimci oluyor, hem de fiziksel olarak dinc kaliyorum.
tum bu cahillikle karisik kilo verip belli bir asamaya geldikten sonra (bench press'im 70 kg e yukseldi) kilo verip kas kutlesi kazanmak isteyen arkadaslara sunu soyleyebilirim;
1-) hem kas yapip, hem kilo vermeniz cok uzun, zorlu ve sizin moraliniz bozacak kadar sikintili bir surec. bir seyleri yanlis mi yapiyorum diye dusunmeye baslayabilirsiniz. eger yeni basliyorsaniz, ilk 4 ay, kendinize hedef olarak, kilo verme, esneklik kazanma, sporcu hayat tarzina sahip olma, nefes acma, kisacasi, dinclik kazanma hedefi koyun. cunku, yaptiginiz bu uzun,duzenli ve disiplinli kardio calismalarindan sonra, vucudunuz yag yakma kanallarini acacaktir zaten. (tabii bu ilk 4 aylik surede, az agirlik - cok tekrar felsefesi ile agirlik alistirmalari da yapabilirsiniz. fakat hayatinizda ilk defa sporla tanisiyorsniz benim gibi, protein kullanmayin diyebilirim, yine de buradaki daha deneyimli arkadaslar bu konuda daha kesin yorumlar yapabilirler.)
2-) 4-5 aydan sonra, kilo olarak iyi bir seviyeye geldiginizi dusunuyor, dinclik, esneklik olarak da fena olmadiginizi hissediyorsniz, cardio planinizi gozden gecirebilir, miktarini dusurebilirsiniz. ve benim gibi evinizden ayri, santiyede yasiyorsaniz, protein ihtiyacinizi protein tozlarindan karsilayablirsiiniz. (yani zaten dogal beslenmeyle protein ihtiyacinizi karsiliyorsaniz sorun yok, ama bunu iyi olcmeniz lazim, ben santiyede karsilayamiyordum, bu yuzden basladim.)
3-) unutmayin, cardio miktarinizi dusurmeniz sizi korkutabilir - yeniden kilo alirm iyim, bu dincligimi kaybedebilir miyim - diye, ki beni korkutuyordu, fakat herhangi bir spor -tenis, basketbol , yuzme - yaparsaniz bir yandan, korkunuz olmasin. ayrica kazandiginiz kas kutlesi daha dinlendiginiz sure zarfinda bile yag yakimi saglayacaktir.
deneyimli arkadaslardan da bu metne yorumlarini beklerim, atladigim, yanlis bildigim yerler olabilir.
selamlar.