Savaşcı
Üye
Evet bizim f-16 lar TAI de üretildi ve birim maliyeti çok yüksekti çünkü envanterde görünen rakamın 1.5 kat fazlası üretildi.
Abd 1300 adetle en büyük f-16 filosuna sahiptir.2. en büyük f-16 filosuna Türkiye sahiptir 210+30 ile.5. nesil uçağımızsa f-35 olacaktır ilk etapta 116 adet alınması planlanmaktadır yaklaşık 12 milyar dolar bütçe ayrılmış 2014 gibi teslimatlar başlayacak.
Bu şekilde teknoloji gelişmez ama Abd ar-ge giderlerini tek başına karşılamaktan kurtulmuştur ve birinci dereceden katılan ortaklarına bile yazılım kodlarını vermeyi reddetmiştir.
--------------------------------------------------------------
bir kaç şey ekleyeceğim siz okuyun fikrinizi söyleyin kafam karıştı
http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/133348-F-35-calismalari-hizlanacak.aspx
F-35 çalışmaları hızlanacak
Lockheed Martin, bu yıl F-35 üretim, test ve uluslararası katılım alanlarındaki çalışmalarını hızlandıracak
09 Mart 2009 Pazartesi, 17:05
![]()
Lockheed Martin, Türkiye'nin de dahil olduğu ve Müşterek Taarruz Uçağı olarak ta adlandırılan F-35 Lightning II Programı kapsamında 2009 yılında tüm Sistem Geliştirme ve Gösterim uçaklarını tamamlayacak.
Lockheed Martin firması, ilk üretim modeli F-35'leri Amerikan Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edecek ve Kaliforniya'daki Edwards Hava Üssü ile Maryland'daki Patuxent Nehri Deniz Hava Üssünde geniş çaplı uçuş testlerini başlatacak.
Lockheed Martin'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin Orlando, Florida'da düzenlendiği 2009 Hava Harp Sempozyumunda 2009 yılının F-35 programı için ilklerin yılı olacağını belirten Lockheed Martin Başkan Yardımcısı ve F-35 Program Genel Müdürü Dan Crowley, yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
''F-35C nakliye modelinin ilk uçuşu, F-35B kısa kalkış, dikey iniş yapabilen modelin ilk dikey inişi, Edwards ve Patuxent Nehrindeki ilk test çalışmalarımız, Amerikan Hava Kuvvetleri'ne teslim edilen ilk eğitim uçağı ve uluslararası ortaklarımızın ilk F-35 siparişleri 2009 yılında gerçekleşecek.''
Crowley ayrıca, 19 Sistem Geliştirme ve Gösterim (SDD) jetinden sekizin şimdiden teslim ettiklerini, montaj hattından ayda bir uçak çıkarttıklarını ve bu hızlarının daha da gelişeceğini ifade etti.
Bunun yanı sıra program, şimdiden tamamlanmış 1100 saatten fazla uçuş ve 115 bin saatlik laboratuvar testleriyle F-35'in gelişmiş görev sistemlerinin yazılım ve donanımını onaylar nitelikte bulunuyor.
Görev sistemleriyle donatılmış ilk F-35'in uçuş testlerinin başlatılması, bir taarruz uçağı içine yerleştirilmiş en güçlü ve kapsamlı havacılık elektroniği sisteminin teknik risklerinin azaltılması çalışmalarını da sağlayacak.
Crowley, şöyle devam etti:
''F-35''i daha da geliştirirken, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin hızlandırılmış üretim ricasında, Amerikan Deniz Kuvvetlerinin üç erken üretim F-35C'yi alma çağrısında ve Norveç ile Hollanda'nın F-35'i gelecek nesil taarruz uçakları olarak kabul etmelerinde, giderek güçlenen müşteri desteğimizin kanıtlarını görüyoruz.''
Crowley, 2009 yılında, Lightning II'nin yeteneklerini kanıtlamasıyla ve uluslararası iş ortaklarının ilk uçaklarını sipariş etmeye başlamasıyla, bu tarz gelişmelere daha fazla şahit olunacağını da ifade etti.
-5. NESİL TAARRUZ UÇAĞI-
F-35 Şimşek II, süpersonik, çok maksatlı 5'inci nesil taarruz uçağı. Ortak bir tasarımdan yola çıkan, birlikte geliştirilen ve dünya genelinde aynı bakım altyapısına sahip olan 3 farklı F-35 modeli, Şimşek II'yi gelmiş geçmiş en uygun maliyetli taarruz uçağı programı yapıyor. F-35'ler ilk aşamada 11 ülkede en az 13 tip uçağın yerini alacak.
Lockheed Martin, F-35 Şimşek II'yi başlıca endüstriyel ortakları Northrop Grumman ve BAE Systems ile üretiyor. Fiziki açıdan birbirinin yerine kullanılabilirlik özelliğine sahip iki ayrı F-35 motoru ise halihazırda geliştirme aşamasında bulunuyor.
AA
http://www.netpano.com/makale/?makale=894
ABD SAVAŞ UÇAĞI F-35'İ CHP MİLLETVEKİLLERİ NEDEN ELEŞTİRİYOR?
CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ ve Onur Öymen'in Amerikan yapımı F-35 ile alakalı kaygılarını ifade eden haberleri okuyunca 12 Mart'dan beri arşivimde sakladığım küpürü sizlerle paylaşma gereği hissettim. Zira F – 35'ler hakkında bir köşeye sakladığım haberde yer alan bilgiler hiç de iç açıcı değil.
Türk Hava Kuvvetleri'nin yeni nesil savaş uçakları alacak olması beni heyecanlandırıyor. Özellikle havada seyir halinde iken yakıt ikmali kabiliyetine sahip olmamız vurucu gücümüzü artırmakla birlikte NÜKLEER GÜÇ eksikliğimiz Genel Kurmay Başkanımız Orgeneral Yaşar Büyükanıt alınmasınlar ama, boynumuzu büküyor.
Gereğince ve yeterince efelenmekten mahrum bırakıyor. Neye, dönelim biz tekrar F-35'lere.
Öncelikle CHP İstanbul Milletvekili Sayın Şükrü Elekdağ'ın konu ile alakalı değerlendirmelerine bir göz atalım. Zira CHP'li vekiller F-35'lerin yazılım kodlarının Türkiye'ye verilmemesi durumunda blok alım olarak 50 tane alınan F/16'larda olduğu gibi benzer sıkıntıların yaşanacağına dikkat çekiyorlar. Peki nedir bu sıkıntılar?
Pilotlarımız ile birlikte ülkemizin güvenliğinin sorumluluğunu emanet edeceğimiz uçaklar hakkında tüm bilgilere de vakıf olmalıyız. Yaşlı kurt politikacı olarak nitelendirebileceğimiz Sayın Şükrü Elekdağ F-35'ler hakkında yaptıkları uyarı ile çok hassas bir konuya değiniyor. "Savaş uçaklarını düşmanın radarlarına ve silahlarına karşı koruyan sistem, bu uçakların sahip oldukları elektronik karşı önlem sistemleri veya elektronik harp sistemleridir. Yazılım kodları da bu sistemlerin beynini oluşturuyor. Uygun yazılım kodlarıyla donatılmadan, bir savaş uçağının düşman füzelerini zamanında teşhis etmesi ve buna karşı anında önlem alması mümkün değildir. Türkiye savaş uçaklarının yazılım kodlarıyla ilgili ABD ile 4 kez sorun yaşadı. F-16'larda bunu gördük, savaş helikopterlerinde gördük. F-16 Blok 50'lerin alınmasında gördük. Türk tarafı hep Amerika'nın bu politikasının bir süre sonra değişeceği hayaliyle yaşadı. Fakat, 1986'dan bu yana 22 yıl geçmiş olmasına rağmen Amerika politikası değişmedi ve Türkiye de bu sorunu halledemedi" değerlendirmesinde bulunuyor.
F-35'İN ABD ORDUSUNA MALİYETİ 650 MİLYAR DOLAR
Arşivimde sakladığım bilgi kırıntısının Şükrü Elekdağ'ın gündeme getirdiği konu ile bir arada zihinlerde ne kadar önemli ve stratejik bir açılım sağlayacağını görmek doğrusu keyifli bir gazetecilik hatırası olarak zihnimde kalacak.
Amerika Birleşik Devletleri'nin hava kuvvetleri'nin yeni nesil savaş uçakları ile mücehhez kılınmasının maliyeti Amerikan Kongresi'ne 650 milyar EURO'ya mal olacak. Sadece geçen sene F/35 Lightning II'nin masrafları öngörülenin daha fevkinde ilaveten 15 milyar EURO'luk bir artış kaydetmiş.
Kongre'nin Maliye – Muhasebe – Finans Departmanı'na göre yeninesil savaş uçağı F-35'in 2458 adedi ABD'ye 195 Milyar EURO'ya mal olacak. 423 Milyar EURO ise uçakların her daim sefer-göreve hazır, ikmal ve ikameleri için gerekecek. Bu uçakların ana yüklenicisi ise Lockheed Martin Aeronautics firması.
Die F-35, diğer bilinen adı ile "Joint Strike Fighter" Amerikan Hava Kuvvetleri, Amerikan Deniz Kuvvetleri ve Deniz Birlikleri'nde de konuşlandırılacak. 2012 yılında göreve alınacak olan yeni nesil savaş uçağı modeli F-35 eski nesil bir çok jeti de devre dışı bırakacak. F-16; F/A-18, A-10 Thunderbolt, AV-8B Harrier II ve F-111. Tüm gereksinimleri karşılayabilmesi için F-35'in farklı versiyonları üretilecek.
Kongre'nin bütçe bölümü, F-35 projesinin, donanımına dahil olacak gerekli tekolojiler yeterince gelişmeden başlatıldığı için eleştirel seslerini yükseltirken uçağın yeterince uçuş güvenliği testlerinden de geçmediğine dikkat çekiyorlar.
TÜRKİYE F 35'İN GELİŞİMİNE PARA VERDİ Mİ?
F-35'in gelişimine 3 milyar EURO ile katkıda bulunan Amerikan'nın müttefiklerine de bu uçaktan satılacak.
Ayrıca 1986 yılında hizmete alınan F-117 Nighthawk Emekliye sevk edildi. Onların yerine F-22 Raptor ikame edildi. F 117'den 59 tane üretildi. 7 tanesi düştü.
F 35 ve F 22'ye ELEŞTİRİLER
F-35 ve F-22 savaş uçakları, kuyruk bölümleri Stealth- hayalet uçağa benzediği için iç bünyelerinde miktarı kafi siah depolama imkanına sahip değiller. Uçağın dış yüzeyine bomba ve füzeler konabiliyor ama bu onun radar görünmezlik savunması ve aerodinamiğini olumsuz yönde etkiliyor.
F-35'İN BİR EKSİĞİ DE TEK MOTORLU OLUŞU MU?
F-35'in F-22 ve bir çok diğer savaş uçağına kıyasla tek motorunun olması eleştiri konusu. Zira uçağın bu tek olan itici motoru arızalandığı zamandüşüş riski de otomatik olarak artmış oluyor.
Türk Hava Kuvvetleri uçak gemisi işleten bir yapıya kavuşmadığı sürece sadece savaş jetleri alarak bölgedeki hakimiyetini istediği nisbette sağlayamaz.
TSK'ya bu kapsamda devletimize arz ile:
İstanbul Boğazı 3
Maramara 1
Karadeniz 2
Ege 2
Akdeniz 3
Kıbrıs 1
Bu rakamlar neyi mi ifade ediyor. Türkiye'nin bölgede olmasını canı gönülden istediğim uçak gemisi sayılarını. Tabii gemiler nükleer güç ile çalışan, nükleer silah sahibi olmalı.
Büyük devlete büyük düşünmek yakışır. Size de
bu aşağıda ki haber şimdi doğru mudur? bu nedir nasıl bize yazılımları vermezler
Türkiye'ye yine F-16 satan ABD'li firmalar F-35 almak isteyen Türkiye’ye bu uçakların yazılım kodlarını neden göndermemişti ?
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin güçlenmesi çalışmaları kapsamında daha önce anlaşması yapılan 30 yeni F-16'nın Türkiye'ye verilmesi için 187 milyon dolarlık ilk yetki Amerikan Lockheed Martin şirketine ödendi.
Lockheed Martin şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Amerikan Hükümeti'nin kendilerine, 1.1 milyar dolarlık anlaşmanın 187 milyon dolarlık ilk bölümü için yetki verdiği kaydedildi. Türkiye, sürecin sonunda F-16 savaş uçaklarının daha gelişmiş versiyonu olan “Advanced Block 50” tipi 30 F-16 savaş uçağına sahip olacak.
Haber5com soruyor
F-16 alıyoruz da neden F-18 ve F-35 almıyoruz ???…
Acaba Locheed Martin firması daha önce de F-35 almak isteyen Türkiye’ye F-35'lerin yazılım kodlarını gönderme konusunda neden isteksiz davranmıştı ? (ZİHİN AÇICI DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN)
F-35 uçağının en önemli bölümünü oluşturan bu yazılım kodlarını uçağın en kritik sistemini oluşturuyor ve yazılım kodları verilmediği sürece uçaklarla istenilen tüm görevleri yapmak mümkün olmuyor…
????: Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu /dunya/36828-f-16-aliyoruz-ama-f-35-alamiyoruz.html
Ve Haber5com yine soruyor…
Bu F-35’lerin gövdelerini (İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYIN) Türkiye ile ortak yapma konusunda problem görmeyen Lockheed Martin firması acaba yazılım kodlarını neden vermiyor…
Acaba ABD şirketlerinin ve yani ABD devletinin Türkiye algısında bir sorun mu var…
onun dışında bir şey daha okudumda bir yerde kaynağını bulamıyorum;
Amerikadan habersiz f 35 uçamayacak gibisinden başlıktı. yani sonuç olarak amerika bu uuçakla a devletine saldır şunla b işi yap c ülkesine yiyosa götür mü diyecek? ozman iç işi dış işi diye bir şey kalmaz.yazıyıda tam hatırlayamıyorum ki paylaşayım.
siz ne düşünüyorsunuz? bu yazılımlarla ilgili