Geçen gün kaynak gösteremeyeceğim için genel olarak ifade etmeye çalışmıştım. Sen wheyin kısa sürede sindirildiğini ve sütten daha iyi etki göstereceğini iddia etmiştin. Hatta abartıp örnek vermişsin süt %30 yarar gösterirse, whey %100 gösterir çünkü önemli olan kana çabuk karışması demişsin.
Montana Eyalet Üniversitesinde yapılan bir araştırma tezinde, antrenmandan sonra protein takviyesi ile besinsel protein alımının hipertrofi, vücut kompozisyonu, performans, kuvvet kazanımı gibi değişkenler üzerindeki etkisi incelenmiş. Her iki grupta antrenmandan sonra 28 g protein tüketmiş. Bir grup bunu protein takviyesi ile, diğer grup besinler ile yapmış. Çalışmanın sonucunda her iki grubun yağsız vücut kütlesindeki artış benzer bulunmuş. Performans ve diğer değişkenlerde de sonuçlar birbirine benzer bulunmuş.
Salonlarda de çok görüyorum, spor biter bitmez direkt protein tozuna sarılıp besin tüketenlere tuhaf tuhaf bakanları. Bana da bakıyorlar genelde. Hatta ne içiyorsun diye soranlar ve şaşıranlar da var. Hatta akıl vermeye kalkanlar da oluyor, hoşuma gitmese de önemsememeye çalışıyorum. Çünkü salonlardaki çoğu kişi vücut ile bilgiyi bir tutuyor. Adama bazı şeyleri anlatamıyorsun, wrestler'ın tabiriyle "iri kıyım bir abi" nin ağzına bakıyorlar. Ama internet böyle değil. Vücut, görünüş, yaş, cinsiyetin önemi yok. Yazdığın, söylediğin önemli. Daha önce vermiştim bu örneği. Çok saygın bir sporcu diyetisyeni olan L.Burke olimpik sporculara, vücut geliştiricilere, dünyaca ünlü bazı sporculara beslenme danışmanlığı yapar. Ama spor yapmıyor olabilir. Ya da salonda görsen itimat etmezsin belki, ama profesyonel vücutgeliştiricilerle çalışıyor olabilir.
Kısaca bu kadar yazma sebebim, belki bir kaç kişiye önyargıları olmadan, bazı kalıpları yıkıp, bilime dayanarak bir kaç doğru şey öğretebilmek veya yardımcı olabilmek.
Eki Görüntüle 46707
İlk mesajında sorduğun soruya cevabı sözlü vermiştim. Ancak ikna olmamıştın.
Bir sporcu beslenmesi profesörünün 2016 yılına ait kitabında yer alan fotoğrafta, karbonhidrat ile birlikte protein alımının kas protein sentezini daha fazla artırdığı belirtiliyor.[DOUBLEPOST=1499638948][/DOUBLEPOST]
Eki Görüntüle 46708
Egzersiz sonrası 3 saat içinde elzem amino asit tüketimi, kas protein sentezini artırır,
karbonhidrat ile birlikte tüketim ise egzersiz öncesi olduğu gibi kas protein sentezini daha fazla artırır.
Çok fazla yoruma gerek yok. Yayınlar zaten açık ve anlaşılır biçimde ifade etmiş.
Diyet proteini ve protein takviyesi ile ilgili tez için kaynak: http://scholarworks.montana.edu/xmlui/bitstream/handle/1/1646/KirwanR0808.pdf?sequence=1
Fotoğrafların yer aldığı kaynak ise Prof Dr. Gülgün Ersoy, Fiziksel Uygunluk(Fitnes) Spor ve Beslenme İle İlgili Temel Öğretiler(2. Baskı, 2016)
İyi forumlar..