Akşam meyve yiyebilirmiyiz? kilo yaparmı?

en iyis antrenman öncesi yemek,hem extra karbo almış oluruz,hem de içindeki vitaminler vücuda yarar. Yada antrenmandan sonraki öğüne katabiliriz.

3 porsiyondan fazlası yağa çok cabuk dönüşür,3 porsiyon: 1.5 elma

meyvede porsiyon olayını da senden duyuyorum ilk kez, mesela kavun, karpuz, muz, vs. bunlar kaç porsiyon senin hesabına göre. kısaca 1.5 elma, yarın elma, vs. daha açık değil mi, porsiyon ne alaka meyveyle, sebzeyle.

Vücudun ne kadar katabolik durumda olduguna ve alınan miktara göre değişebilir bu durumlar. Ne kadar sıklıkla alıdıgına ve tekrarlandıgına da baglı. Nadiren meydana gelen bir durumsa, birden cok fazla yag depolanması o kadar kolay olmayacaktır. Genel mantık, fruktoz daha gec sindirildigi için yaga dönüşme riski akşam saatlerinde metabolizma hızına baglı olarak daha da uzayabilir. Vücut eger cok basit şeker tarzı bir ürün istiyorsa, yeteri kadar meyve şekeri alındıgında nispeten daha hızlı sindirilme durumu olacagından, cok fazla sorun olmayacaktır. Aksi durumda gün boyu iyi düzeyde devam eden anabolik pozisyonu birden akşam saatlerınde istege baglı olarak daha sıklıga baglı olarak fazla tuketmek, yag depolanma riskini artırır.

Bu durumlarda, eger şekerli bir ürün tüketilmek istenildiginde, kana hızlı karışacak ve az miktarda olacak şekilde olan likit basit şeker ürünleri tüketilebilir. Böylece bu tür istekler daha da bastırılabilir konuma gelecektir ve yaglanma riski azalacaktır.

1 günde 3 öğün toplam 3 porsiyon meyve yenebilir. Fazlasının bir yararı yoktur zaten. 5 muz da 1 muz da aynı vitamin olarak giriyor vücudumuza.

1.5elma yaklaşık 100 grama denk gelir,yani mutfakta acaba bu 100 gram mı değil mi gibi düşünülmemesi için 1.5 porsiyon.

Meyve tabikide yağa dönüşme riskine sahiptir.Meyveden alınan fruktoz karaciğere gider ilk olarak daha sonra vücudun şeker ihtiyacına göre karaciğer bu şekeri glikoza çevirir.Eğer vücudun şeker ihtiyacı yoksa karaciğer yağ olarak depolanmasına sebep olur.Daha da önemlisi tükettiğiniz meyvenin Glisemik İndexi dir.Bu yediğiniz meyvenin içerisindeki şeker miktarını gösterir.GI yüksekse meyveedeki şekerde o denli yüksektir.
Antrenmanlardan önce alınan GI si düşük meyveler hem yağ yakımını durdurmaz hemde yağ yakımına olan etkiyi arttırabilir.Antrenmanlardan önce Elma , Portakal , kiraz , Çilek gibi GI düşük meyveleri tercih etmelisiniz.Bu meyveler antrenman sırasında ihtiyacınız olan sürekli enerjiyi sağlarlar.Elma içeriğindeki bazı yararlı içerikler ile yağ yakımınıda arttırır.Antrenmanlardan sonra ise karpuz hurma muz gibi GI Yüksek meyveleri tercih etmelisiniz.Bunlar kan şekerini hızlı bir şekilde yükselteceğinden ağır antrenmanlardan sonra vücudunuzun katabolizmadan çıkıp kas onarımına hızlıca başlamasını sağlar.
GI düşük meyveleri antrenmandan önceki saatlerde yüksek olanları ise antrenmanlardan sonra tüketmenizi tavsiye ederim.Akşam yenmesini tavsiye etmem.Teşekkürler...

Tam aradığım cevap neredeyse kafayı yiyecektim.

Bilgiler icin tesekkurler. Benim gibi yeni baslayanlarin mutlaka bilmesi gereken bir konu. Tekrar Gundeme gelsin.

gün boyunca şekerden uzak duran sporcuların gece 1 elma 1 mandalin yemesi yağ yapmaz bence, fazlası zarardır tabi ki herşeyin ama dozunda tükettikten sonra sorun olmaz.

Kalori miktarınınhesaplarsan yatmadan meyve salatası yersende zayıflarsın. Eski Mesajlar 2010da yazılmış.bilim gelişti araştırmalar arttı.araştırma konusunda respect2us hocamız deneyimli.bende bi kaç makale okumuştum.kalori miktarı önemli bence burda meyve şekeri yağ yapar diye bişey yok.kalorinin üstüne çıkarsan brocolide yağ yapar.

Kalori miktarınınhesaplarsan yatmadan meyve salatası yersende zayıflarsın. Eski Mesajlar 2010da yazılmış.bilim gelişti araştırmalar arttı.araştırma konusunda respect2us hocamız deneyimli.bende bi kaç makale okumuştum.kalori miktarı önemli bence burda meyve şekeri yağ yapar diye bişey yok.kalorinin üstüne çıkarsan brocolide yağ yapar.
Aslında çok fazla kaynak gösterilebilir sergen de bir kaçını ben söylemiş oluyum.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488810/pdf/nutd201222a.pdf

Burada yapılan çalışmada sebze meyve tüketiminin artırılmasının ağırlık ve yağ kaybı ile bağlantılı olduğu bulunmuş. Şöyle bir ifade var hatta "Changes in weight, fat and % fat correlated negatively with serum carotenoid concentrations."
Ağırlık, yağ ve yağ yüzdesindeki değişim ile serum karotenoid düzeyi arasında negatif bağlantı bulunmuş. Yani serum karetonoid düzeyinin arttıkça --> ağırlık(kg), yağ ve yağ yüzdesi azalıyor. Definisyonda genellikle meyve tüketilmiyor ama bu çalışmada da gösterildiği gibi aksine meyve sebze tüketimi yağ yakımını destekliyor.

Bu yıl yayınlanan Doç. Dr. Gamze Akbulut'un "Yüksek Fruktoz Tüketimi ve Kanser" adlı çalışmasında ise şunlar geçiyor:
"Günlük ≤100 g fruktoz alımının obezite oluşumuna doğrudan etkisinin olduğunu gösteren bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Günlük eklenen ≤50 g ya da diyet enerjisinin %10’unu karşılayan fruktoz tüketiminin, glikoz ve lipid regülasyonuna zararlı etkisinin bulunmadığı bildirilmektedir."
"Buna göre; güvenli alım düzeylerinde fruktoz tüketimi güvenilir; aşırı tüketim durumunda ise olumsuz metabolik etkilerinin olabileceği belirtilmiştir. "

Bu çalışmadan da anlaşılacağı üzere Fruktoz(meyve şekeri) güvenli alım düzeylerinde(100 gramın altında fruktoz alımı) güvenli. Bu da yaklaşık 6-7 porsiyon meyveye denk geliyor.
Yine makalede geçen diyetin enerjisinin %10unu karşılayacak fruktoz tüketiminin glikoz ve lipd regülasyonuna zararlı etkisinin olmadığı kısmı çok önemli. 3000 kalori alan bir sporcu için 300 kaloriyi meyvelere ayırmak 5 porsiyon meyve tüketmek oluyor. Ki bunun yağ ve glikoz metabolizması üzerinde zararlı etkisinin olmadığı belirtilmiş. Kısaca who'nun günlük 4-5 porsiyon meyve tüketin önerisinin temelleri var ;)

bu aciklama super oldu. aksamlari 1 tane elma tuketebilirim ozman gonul rahatligi ile. :D zaten gun icinde yemiyorum aksam canim cekiyor elmayi.

Back
Yukarı