Kalori miktarınınhesaplarsan yatmadan meyve salatası yersende zayıflarsın. Eski Mesajlar 2010da yazılmış.bilim gelişti araştırmalar arttı.araştırma konusunda respect2us hocamız deneyimli.bende bi kaç makale okumuştum.kalori miktarı önemli bence burda meyve şekeri yağ yapar diye bişey yok.kalorinin üstüne çıkarsan brocolide yağ yapar.
Aslında çok fazla kaynak gösterilebilir sergen de bir kaçını ben söylemiş oluyum.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488810/pdf/nutd201222a.pdf
Burada yapılan çalışmada sebze meyve tüketiminin artırılmasının ağırlık ve yağ kaybı ile bağlantılı olduğu bulunmuş. Şöyle bir ifade var hatta "Changes in weight, fat and % fat correlated negatively with serum carotenoid concentrations."
Ağırlık, yağ ve yağ yüzdesindeki değişim ile serum karotenoid düzeyi arasında negatif bağlantı bulunmuş. Yani serum karetonoid düzeyinin arttıkça --> ağırlık(kg), yağ ve yağ yüzdesi azalıyor. Definisyonda genellikle meyve tüketilmiyor ama bu çalışmada da gösterildiği gibi aksine meyve sebze tüketimi yağ yakımını destekliyor.
Bu yıl yayınlanan Doç. Dr. Gamze Akbulut'un "Yüksek Fruktoz Tüketimi ve Kanser" adlı çalışmasında ise şunlar geçiyor:
"
Günlük ≤100 g fruktoz alımının obezite oluşumuna doğrudan etkisinin olduğunu gösteren bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Günlük eklenen
≤50 g ya da diyet enerjisinin %10’unu karşılayan fruktoz tüketiminin, glikoz ve lipid regülasyonuna zararlı etkisinin bulunmadığı bildirilmektedir."
"Buna göre; güvenli alım düzeylerinde fruktoz tüketimi güvenilir; aşırı tüketim durumunda ise olumsuz metabolik etkilerinin olabileceği belirtilmiştir. "
Bu çalışmadan da anlaşılacağı üzere Fruktoz(meyve şekeri) güvenli alım düzeylerinde(100 gramın altında fruktoz alımı) güvenli. Bu da yaklaşık 6-7 porsiyon meyveye denk geliyor.
Yine makalede geçen diyetin enerjisinin %10unu karşılayacak fruktoz tüketiminin glikoz ve lipd regülasyonuna zararlı etkisinin olmadığı kısmı çok önemli. 3000 kalori alan bir sporcu için 300 kaloriyi meyvelere ayırmak 5 porsiyon meyve tüketmek oluyor. Ki bunun yağ ve glikoz metabolizması üzerinde zararlı etkisinin olmadığı belirtilmiş. Kısaca who'nun günlük 4-5 porsiyon meyve tüketin önerisinin temelleri var