5x5 ve Hocanın Yorumu

Herkese merhaba 4 aydır fitness yapıyorum daha önce bir spor geçmişim yok 1.ay alışma hafif ağırlıklar 2.ay full body 3. ve 4.ay bölgesel olarak devam ettik hocaya ne kadar bölgesel çalışıcaz diyince gittiği yere kadar dedi, bende okuduğum makaleler izlediğim videolardan gördüğüm kadarıyla benim için full bodyin daha uygun olacağına kadar verdim ama kullandığım ilaç yüzünden 5 ay halsiz gezicem güç var ama enerji yok hiç bu yüzden hocanın verdiği programı zor çıkartmaya başladım bende hem ağırlık hem güç artışı programda az hareket oluşu yüzünden 5x5e başlamaya karar verdim, hareketleri iyice öğrenmeye çalıştım internetten vs salona gidincede ordakilerede sordum en sonda hocaya sordum göstersin diye hoca niye bölgesel çalışmıyosun kim öğretiyo size bu hareketleri bölgelselde 10 hareketi çıkartamıyosan 5 hareket yap her gün bi bölge çalış dedi daha iyi olur bunlardan dedi kızdı açıkcası, hareketleride hep yanlış gösterdi deadlifti yerden sadece belini kırarak alıyo siz hesap edin, böyle olunca açıkcası morelim bozuldu, şimdi sizce ne yapmalıyım 5x5e devammı yoksa bölgeselmi fbmi, fullbody çalışşsam çıkartamam hareketleri çok yorucu oluyor, değerli yorumlarınızı bekliyorum 5x5 devam et diyenler ek olarak hangi hareketleri ekleyebilirim tavsiyelerini bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Tabi ki eğer 5x5 aklına yattiysa ki öyle görünüyor,kesinlikle 5x5 yap. Oradaki hocanın görevi sana öğretmektir. Çalışma sistemini eleştirebilir ama doğrudan etki etmeye hakkı yok. Ayrıca fitness salonlarında çok sıcak bakmazlar zaten squat(makinede yapılan değil),dl gibi hareketlere ama olayın aslına baktığında aslında ihtiyacın olan hareketler onlardır. Program hakkındaki soruna gelince ilk aylarda ek olarak izolasyon eklemene gerek yok ama içine sinmiyorsa haftada 1-2kere 3set kadar çok kasmadan biceps curl atabilirsin. Programa da çok ağır başlama çünkü sürekli ağırlık arttırman gerekecek. Kolay gelsin iyi sporlar.

Tabi ki eğer 5x5 aklına yattiysa ki öyle görünüyor,kesinlikle 5x5 yap. Oradaki hocanın görevi sana öğretmektir. Çalışma sistemini eleştirebilir ama doğrudan etki etmeye hakkı yok. Ayrıca fitness salonlarında çok sıcak bakmazlar zaten squat(makinede yapılan değil),dl gibi hareketlere ama olayın aslına baktığında aslında ihtiyacın olan hareketler onlardır. Program hakkındaki soruna gelince ilk aylarda ek olarak izolasyon eklemene gerek yok ama içine sinmiyorsa haftada 1-2kere 3set kadar çok kasmadan biceps curl atabilirsin. Programa da çok ağır başlama çünkü sürekli ağırlık arttırman gerekecek. Kolay gelsin iyi sporlar.
Hocam gerçekten çok teşekkürler

Gerçekten uzun zamandır split çalışan ve yanlış çalıştığını geç anlayan biri olarak sana önerim;

5x5 yapar mısın yapmaz mısın bilemem ama, antrenman programının en azından %80'ini compound(birleşik) hareketler oluştursun. Prograssive overload (yük artımı) kavramına çok özen göster özellikle compound hareketlerde kaldırdığın ağırlıkları takip et. İşin içine prograssive overload girdiği için dolaylı olarak volume(antrenman hacmi) ve intensity(antrenman yoğunluğu) arasında intensity'nin daha önem kazandığını göreceksin ve 30 35 setlik antrenmanlar yerine, compound egzersizlerden oluşan 15 - 25 set arası(bu yoğunluğa bağlı) ağır ve yoğun antrenmanlarla güç kazanıp aynı zamanda orantılı olarak hacim alırsın. bunun dışında curl gibi lateral raises gibi hareketleri hobi olarak yapabilirsin bence.

aga bro nedir bi açıklasana hep duyuyorum merak ediyorum
Bu spora bilimsel değil de içgüdüleriyle, hiç bir mantığa dayanmadan sadece hissetmeye bağlı yaklaşmaktır. Bunlar salondaki sağdan soldan duyduğu şeyleri doğru mu yanlış mı bakmadan her yerde doğruymuş kesin bilgiymiş gibi söylerler. Araştırmazlar. Sen bilimsel kanıt sunarsın o yine salonda duyduklarını yapar.

Bu spora bilimsel değil de içgüdüleriyle, hiç bir mantığa dayanmadan sadece hissetmeye bağlı yaklaşmaktır. Bunlar salondaki sağdan soldan duyduğu şeyleri doğru mu yanlış mı bakmadan her yerde doğruymuş kesin bilgiymiş gibi söylerler. Araştırmazlar. Sen bilimsel kanıt sunarsın o yine salonda duyduklarını yapar.
haa benim tanıdığım bi kaç kişi var bro adama diyorum omuz en iyi 12 tekrarda gelişir bilimsel makalede okudum diye adam 6 tekrar yapıyor bizdede çok var bro ama bide şöyle düşün tarihin en büyük brosu arnold muş adamın steroid kürüne baktım çoğu kısır olmadığı için şanslıymış dediler ama bu bro 7 kere mr olimpia oldu bana bi abi şöyle dedi herkesin yapısı farklı o yüzden bilimsel makaleler herkes için geçerli değildir demişti gerçektende önemli olan kişinin kendi vücudunu tanıması örn ben istersem sadece fly vy cable cross over yaparak göğsümü büyütürüm yd sadece bench basarak ama arkadaşım flysız büyütemiyor yd ben kalfda kendimi ne kadar yırtsamda kalflarım zor büyüyor ama diğer bi arkadaşım sdece ip atlayarak kalflarını büyütüyor bu spor bilimlen hem kardeş hemde düşman gibi adamlar internette yok şu yılda şunu yaparsın şu olur deselerde çevremde youtupçuların bilimsel verilerini alt üst eden insanlar gördüm

sen hocalara bakma heleki bro hocalara benım sana tavsıyem bır powerlifter olarak ve strongman fanı olarak hayatını sadece ıkı hareket yaparak gecırebılırsın..sadece ıkı hareket yapacaksın deseler bırı squat bırı de overhead press olurdu..baska bırı deadlıft koyabılır baska kombınasyon mesela squat deadlıft koyabılır vs ama emın ol hayatını sadece ıkı bırlesık hareket ıle gecırebılırsın ve bu senı tatmın eder gercekten benım kendı gorusum bana yetıyor fazlası ıle tamın edıyor squatla bıttıkten sonra tansıyonun dustukten sonra overhead press e gecmek kadar haz veren bır sey olamaz yeryuuznde benım ıcın..salonda bro olarak calısanların yuzde 90 ından daha ıyı vucudum var hepsını goruyorum yok gelısmıyorum etmıyorum degısık sacma sapan hareketler yapıyorlar buyuyemıyorum abı sen nasıl bu kdar az hareket yaparak buyudun genıs oldun dıyorlar ee sqaut abı dıyorum bırlesık hareketler yap guc hareketlerı yap dıyorum ya o cok zor merdıven cıkamıyorum bır gun sonra dıyor vazgecıyoroyle dusun ...powerlifting kas yapmaz dıyorlar yalan ınanma...bu kadar agır gırme sakatlanırsın dıyorlar yalan dogru formda 800 kg squat senı sakatlamaz ama yanlıs formda 20-20 taktıgın squat bıle senı sakatlar..benım sana onerım 5x5 ıle basla devam et hocanı dınleme bellıkı bır seyden haberı yok bellıkı ınternet bıle takıp etmıyor sen arastır kafana yatanı uygula benım sana onerım bırlısık hareketler yapman..

haa benim tanıdığım bi kaç kişi var bro adama diyorum omuz en iyi 12 tekrarda gelişir bilimsel makalede okudum diye adam 6 tekrar yapıyor bizdede çok var bro ama bide şöyle düşün tarihin en büyük brosu arnold muş adamın steroid kürüne baktım çoğu kısır olmadığı için şanslıymış dediler ama bu bro 7 kere mr olimpia oldu bana bi abi şöyle dedi herkesin yapısı farklı o yüzden bilimsel makaleler herkes için geçerli değildir demişti gerçektende önemli olan kişinin kendi vücudunu tanıması örn ben istersem sadece fly vy cable cross over yaparak göğsümü büyütürüm yd sadece bench basarak ama arkadaşım flysız büyütemiyor yd ben kalfda kendimi ne kadar yırtsamda kalflarım zor büyüyor ama diğer bi arkadaşım sdece ip atlayarak kalflarını büyütüyor bu spor bilimlen hem kardeş hemde düşman gibi adamlar internette yok şu yılda şunu yaparsın şu olur deselerde çevremde youtupçuların bilimsel verilerini alt üst eden insanlar gördüm
Arnold zamanında spor bilimi neredeyse sıfırdı. O zamanlar bro olmaktan başka seçenek yoktu. İnternet bile yokken mecburen kendi deneyimlerin ve hocandan duyduklarına göre hareket etmen gerekiyordu.

Bilim sadece herkes için geçerli olanı ortaya koyar. Eğer bir şey herkeste farklı etki gösteriyorsa bilim bunu bilimsel veri olarak sunmaz. 100 denekten 90 ve üstü aynı tepkiyi veriyorsa mesela, o zaman bilimsel veri olarak sunulur. Ayrıca spor biliminde kesin bir değer yoktur. Kişiden kişiye değişen değerleri bilim hesaba katıyor zaten. Örneğin bilim hiç bir zaman 10 tekrar en iyisidir demez. 6-12 tekrar aralığı hipertrofi için en iyisidir der. 6 mı 8 mi 10 mu 12 mi yapacağına kişi kendi vücudunu tanıyarak karar verir.

Kası çalıştırdığın sürece kas zaten gelişir bunun için bilime ihtiyaç yok. Ama kası daha çok ve daha hızlı geliştirmek istiyorsan o zaman bilime ihtiyaç var.

He, bir de internetteki her makale yazan, her youtuber bilimsel verileri doğru yorumlamıyor. Veya bütün deneyler doğru olmayabiliyor. Örneğin adam deneyde 100 kişi kullanıyor ama 100 kişinin yarısı erkek yarısı kadın yarısı spor yapmış yarısı yapmamış. Böyle sakat deneyler de var ve bunlara dikkat etmeden deneyin sonucuna bakarsan yanlış bilgi elde edersin.

Bende hocama 5x5 i gösterdim bunu s.makinelerle yap dese hocama s.makinelere çalışmak istemiyorum çünkü dengemi güçlendirmek istiyorum dedim. o da doğru Formu gösterdi meğer yanlış yapıyor. squat ta dizler ayak ucunu geçmeyecek derken bende internetten doğru formu araştırmaya başladım haltercilerin squatını gösterdim haltercilerin dizleri ayak ucuyu geçiyor. bu hocalara doğru formu öğretmek bize düşüyor :D neyse başka salona geçtim hocadan kurtuldum

Bende hocama 5x5 i gösterdim bunu s.makinelerle yap dese hocama s.makinelere çalışmak istemiyorum çünkü dengemi güçlendirmek istiyorum dedim. o da doğru Formu gösterdi meğer yanlış yapıyor. squat ta dizler ayak ucunu geçmeyecek derken bende internetten doğru formu araştırmaya başladım haltercilerin squatını gösterdim haltercilerin dizleri ayak ucuyu geçiyor. bu hocalara doğru formu öğretmek bize düşüyor :D neyse başka salona geçtim hocadan kurtuldum
aslında squat yaparken dizler ayak ucunu geçmemeli ve full squat yapmalısın yani tuvaletteki gibi bu gerçek aslında ağırsağlam squatı çok güzel göteriyor

Yorum yapan herkese teşekkürler 2 haftadır yapıyorum 15kg+bar+15kg ile başladım şuan 22.5+bar+22.5 bar bench press ile devam ediyorum bar 10-20kg arası, squatı smith mac. ile yapıyorum üyelik süresi dolunca squat rack olan bir salon bakacağım

Yorum yapan herkese teşekkürler 2 haftadır yapıyorum 15kg+bar+15kg ile başladım şuan 22.5+bar+22.5 bar bench press ile devam ediyorum bar 10-20kg arası, squatı smith mac. ile yapıyorum üyelik süresi dolunca squat rack olan bir salon bakacağım
bende şu programı uyguladım 3 günlük 4x5-10-20-10 şeklinde dün front squat bastım 30 kg de uf ay fln ama benchte 8 tekrar 90 kg de zorlanan ben 5 tekrar 10 kgyi takmadım ve anladım ki 5 tekrar kuvvettir kas gelişimi 8 tekrar gibi etkili değildir

bende şu programı uyguladım 3 günlük 4x5-10-20-10 şeklinde dün front squat bastım 30 kg de uf ay fln ama benchte 8 tekrar 90 kg de zorlanan ben 5 tekrar 10 kgyi takmadım ve anladım ki 5 tekrar kuvvettir kas gelişimi 8 tekrar gibi etkili değildir
5x5 programıına devam et. sen 3 günlük yapıyorsun hemen gelişim göstermez. 12 Haftalık uygularsan baya fark görünür. Salonda platoya takılan adama 5x5 öneriyorum.

5x5 programıına devam et. sen 3 günlük yapıyorsun hemen gelişim göstermez. 12 Haftalık uygularsan baya fark görünür. Salonda platoya takılan adama 5x5 öneriyorum.
5x5 kas gelişimi ile alakası yok arkadaşım bnchte benle aynı giriyor 5x5 yapıyor benim göğsüm adamın göğsünün on katı sen hocamısın yoksa sporcu mu bide dostum benim için plato diye birşey yoktur ;)

5x5 kas gelişimi ile alakası yok arkadaşım bnchte benle aynı giriyor 5x5 yapıyor benim göğsüm adamın göğsünün on katı sen hocamısın yoksa sporcu mu bide dostum benim için plato diye birşey yoktur ;)

5×5 in kas gelişimiyle alakası yok öyle mi? Yurt dışında her yıl ünlü antrenörler bu programı kullaniyo. Yüzlerce kişi bu programlarla gelişiyo. Nasıl oluyo o zaman bu? Ayrıca her konuda seni görüyorum sürekli "ben çok iyiyim" falan diyosun. Bi fotoğraf atsana görelim

5x5 güç antremanıdır bir anda gelişim göstermez. Sadece Kas Kütlesi kazanmak için var. Senin yaptığın antreman programına baktım hacimlenmeye yönelik programıdır senin yaptığın program şu oluyor Sarcoplasmic Lifi(Balon gibi şişen kaslar). 5x5'in Amacı Myrofiber lifleri artırmaktır.
sarcoplasmic-hypertrophy-vs-myofibrillar-hypertrophy-450x258.jpg

Ayrıca İngilizcen varsa bunu oku
Myofibrillar Hypertrophy Workout and Training
Microtrauma (muscle damage) occurs when the myofibrils are sufficiently stressed. This stress typically comes from the muscle having to support and move heavy loads as in normal strength training programs like 3X3 (3 sets of 3 reps using weights that are typically 90% or more of a one rep maximum weight).

But the stress can also come from the muscle being fatigued with sub-maximal loads. As the muscle wears down and reaches failure, some muscle fibers are damaged since they can no longer support the loads.

The weights are still heavy but slightly lighter to allow more reps. Programs like 5X5 (5 sets of 5 reps using the straight sets method) work well when starting with weights at least 75% or more of a one rep maximum weight.

Son düzenleme:
sarko plazmik vy mayofibrik diye bir şey yok hiper trofi vardır sadece o zaman senin tabirle benim kaslar şişme balon senin kiler gerçek kas ha dimi oyüzden mi dün 50 kg de barbel curl yaptım 3 tekrar sarko p büyüme kas içi sitopilazma büyümesidir yalandır kas büyümesi için kas hücreleri bölünerek çoğalırlar stopilazma genişlemez[DOUBLEPOST=1503494292][/DOUBLEPOST]
5×5 in kas gelişimiyle alakası yok öyle mi? Yurt dışında her yıl ünlü antrenörler bu programı kullaniyo. Yüzlerce kişi bu programlarla gelişiyo. Nasıl oluyo o zaman bu? Ayrıca her konuda seni görüyorum sürekli "ben çok iyiyim" falan diyosun. Bi fotoğraf atsana görelim
ben kas gelişimi olmaz demiyorum hipertrofi sayısı kadar gelişim olmaz diyorum 5x5 in asıl olayı güçtür pwlifterler yapar tendon ve kasları güçlendirsin diye ben çok iyiyim demiyorum ki nerden çıkardın bunu hatta çok kötüyüm diyorum ne bu şiddet bu celal :):D soruyorsan diyim 175 boyunda 85 kg% 13 yağ oranında omuz 135 göğüs 114 kol 42 bacak 57 kalf 38 omuz başım 43 bel 78 cm benim kimseye artistik yapmaya ihtiyacım yok

Back
Yukarı