Bildirilen miktar sodium, bu konuda haklisiniz, kaynakta acik bir sekilde belirtilmemis ama yiyecekleri etiketlerken sadece sodyum miktari belirtilir.
Bu durumda size su soruyu soruyorum, gidalardaki sodyum miktari cok dusuk degil mi?
Sebzelerin yarim porsiyonunda 30-50 mg, bir bardak sutte 100 mg, tam bugday'da 80, 30 gr ette 100 mg sodium var, verdiginiz kaynaktaki rakamlar bunlar. Yalniz ben sizin kaynaktaki sodium miktarlarini neye gore soylemisler emin degilim. Cunku caloricount.com isimli baska bir sitede 85 gr biftekte 56 mg sodium oldugu soyleniyor. Bu da 2.5 kg et yemek demek asagi yukari gunluk sodium ihtiyacini karsilamak icin.
Bu hesaplar dogruysa disaridan tuz almadan yeteri kadar sodyum tuketmemiz icin,
20 bardak sut
ya da 2.5 kg et (kendi kaynagimdaki sodium rakamina dayanarak)
ya da 20-30 porsion arasi sebze
ya da 25 dilim ekmek
ya da 3 kg tavuk (150 gr'da 87 mg var, internetten arastirabilirsiniz. Ben caloriecount.about.com'u kullandim)
tuketmeliyiz.
Bu durumda teorik olarak siz haklisiniz ama pratikte bir cikmaza giriyoruz cunku 2000 mg'i normal yollarla almak son derece zor gozukuyor.
Bu arada beni tuzu savunuyor diye dusunmeyin. Disaridan aldigimiz, yedigimiz urunlerde o kadar cok sodium var ki evde kendi yaptigim yemeklere hiz tuz koymam ben. Baharatlari kullanmayi ogrenince yemekleri tuz koymadan da lezzetlendirmeyi ogrenebiliyor insan. Rafine tuzun zararlari da cabasi.