şeker ve tuz

arkadaşlar benim bir sorum olacak şeker ve tuz kullanmak yasak diyoruz fakat benim merak ettiğim bunları az da olsa kullansak bize zararı olurmu şekeri geçtimde tuz kullanmasak guatr hastalığına yol açıyormuş bir başka sorumda diyelim bunları kullanmıyoruz şekeri meyvedden alırızda tuzu nerden karşılicaz

ayrıca bir sorumda keçi boynuzu pekmezi sabahleyi br kaşık yesek bişey olurmu
 
tuz kullanmalısın. az miktarı kafidir. özellikle midedeki micropları öldürmek için hcı ile etkileşim içindedir.

iyotlu tuz kullanırsanız guatr a faydalı olabilir.

bunu balıklada sağlayabilirsiniz.

şeker özellikle rafine bildiğimiz beyaz şeker.

damarlarda kollesterol nikotin ( özellikle sigara içenlerde) ve şeker birleşerek pıhtı oluşumuna ne ileriki yaşlarda beyin damarlarında tıkanıklığa bağıl oluşan snir sistemi sorunları dolaşım bozuklukları hücre ölüğmleri oluşabilmekte.

bu nedenle şeker ihtiyacımızı keçi boynuzu pekmezi, bal meyve gibi gıdalardan sağlamalıyız.
 
Vücudun tuza ihtiacı yoktur.
sodyum Na ve klora Cl ihtiyacı vardır. Onun için hiç tuz kullanmasınızda hiçbir problem karşılaşılmaz tabiki metabolik aksaklıklar haric.
Tuz konusunda katılıyorum tabiki iyotlu tuz kullanılmalıdır.
 
sayın seti lütfen yanlış bilgi vermeyiniz. tuz bileşiktir. nacl sodyum clorür. organizma tuza mutlaka ihtiyaç duyacaktır.

tuz olmayan organizma sağlıklı olmaz özellikle midedeki zararlı bakterileri öldürür.

bağırsak emilimi ve difüzyonu için son derce önemlidir.

tuz kullanmayan insan zayıf olur ne yerse yesin organizmaya mal edilemez.

belli oranda tuz kaybınız özellikle yaz aylarında hayati tehlike ile sizi karşı karşıya bırakabilir.

ben sahsın olarak heryemeğe tuzla başlarım özellikle mavi ambalajlı iyotlu tuz ile.

sayın üyelere önemli not: kırmızı normal rafine tuzdur. alacağınız tuzun ambalaj rengi mutlaka mavi olmasına dikkat ediniz.

özellikle tuza değil na ve cl ihtiyaç var demişsiniz

na ve cl elementtir. tuz bileşiktir. lütfen araştırınız.

clor son derece zehirlidir.
 
Son düzenleme:
Vücuda alınan tuz na cl olarak ayrılır kullanılma amaçları doğrultusunda kullanılır.
Sanırım beni yanlış anladınız, ben gidin sodyum ve cl bulun için demiyorum, demek istediğim çok açık tuz sodyum ve cl için önemlidir nacl için değil. Ayrıca cl vücuttaki elektronik denge için önemldir.
 
Demek istediğimi bir örnek vermek istiyorum,
lisin amino asiti eksojen dir ve alınan besinlerle karşılarız. Eğer lisin ambalajlı satılıyor olsaydı ve şeker gibi kullanılıyor olsa (aslında yapısı pudra şekerine benzer) sıradan yaşam sürenler için gerek yok tükettiğiniz gıdalarla karşılayabilir denilebirdi.
Lisine lisin olarak ihtiyaç duyarız karbon yapısını ayrı geri kalanını ayrı kullanmayız. Bütün olarak değerlendirilir. Tuzdaki Na Cl gibi değil lisin tek başına değerledirilir.
 
SAYIN SETİ,

durum büyümesin diye cevap yazmadım..

verdiğiniz örnek hücre- doku doku-organ gibi.

ama kimyasal olarak element ve bilelişler farklıdır.

aynı element olupta moleküler yapısı farklı olan birçok element vardır.

tuz na -cl modülünü amino asit ile proteine benzetemezsiniz.

amino ile protein aynı yapıdan olan maddelerin birleşimi ile oluşur.

son cümlemi şununla tamamlamak isterim.

vucutta toksin olarak bu madde %2 olarak bulunur e ter idrar yoluyla atılır. karaciğer bu maddeleri paralize etmek için yoğun çaba harcamaktadır.

ama yinede her türlü fikre saygımız vardır.
 
Sanıyorum sizin uzmanlık alanınız kimya, benimkisi ise beslenme ve bilim dalı farklılıklarmız bizi ayrılığa itiyor.
Ama konuyu uzatmadan bitirmek istiyorum
Tuz esansiyel değildir.
 
tuz kullanmalısın. az miktarı kafidir. özellikle midedeki micropları öldürmek için hcı ile etkileşim içindedir.

iyotlu tuz kullanırsanız guatr a faydalı olabilir.

bunu balıklada sağlayabilirsiniz.

şeker özellikle rafine bildiğimiz beyaz şeker.

damarlarda kollesterol nikotin ( özellikle sigara içenlerde) ve şeker birleşerek pıhtı oluşumuna ne ileriki yaşlarda beyin damarlarında tıkanıklığa bağıl oluşan snir sistemi sorunları dolaşım bozuklukları hücre ölüğmleri oluşabilmekte.

bu nedenle şeker ihtiyacımızı keçi boynuzu pekmezi, bal meyve gibi gıdalardan sağlamalıyız.
Merak ettiğim bir konuydu...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
sizin gibi aydınlar sayesinde t.c. ilelebet yaşayacaktır costarpollux.

bir yazı yazılır araştırılır en azındn bilinir doğrulu bilirkişilerce teyid edilir. ama kestirilip atılamaz.

ihtiyacı olan faydalanır. en azından bilgisi olur.

ben zahmet edip arkadşa cevap yazdım arar sorar araştırır. ama illaki bir arakdaşın muhalefet etmesi gerkirmi? tamam burası tartışma platformu insanlar objectif bilgide tartışatrak doğruyu bulamaz. subjectif bilgide tartışılarak beyin fırtınası oluşturarak daha iyiye gider.

ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.
 
Seti, Atakan'in demek istedigi klor anyonunu ya da sodyum katyonunu tek basina alamayacagimiza gore, ikisinin bilesigi olan tuz almak yapabilecegimiz en mantikli sey.

Seti, sen de haklisin, alternatif olarak baska bilesikler olabilir ama her yerde bulabilecegimiz tuz bize basit bir cozum onerisi sunmuyor mu? Kisaca Na+ ve Cl- almak icin tuz tuketmek gereklidir ama zorunlu degildir.

Alternatif bilesik olarak KCl tuketilebilir aklima ilk gelen, ve bildigim kadari ile kullaniliyo ama asiri KCl de bobreklerde probleme sebep oluyor.
 
Kitapcigin executive summary bolumunu okudum diger bolumlerine de goz gezdirdim. Kitapcik kisaca asiri tuz alimin saglik acisindan zararlarini irdelerken, isin yemek endustrisi ve ekonomik boyutu enine boyuna tartisiyor, guzel bir calisma. Ama bu yazi sizin tuz almasak da olur savinizi desteklemiyor, tam aksine gunluk onerilen dozun 2000 mg oldugu satir aralarinda belirtilmis. O halde benim sorum su: Asiri tuz aliminin zararli oldugunu zaten bilmiyor muyuz? Gunluk onerilen dozun 2000 mg oldugu yerde, insanlar ortalama 4000 civari aldigi icin kitapcikta bahsi gecen problemler ciktigini bildigimize gore tuzu diyetimizden tamamen kaldirmak ne kadar saglikli?.

Ayrica son bir bolum var ilgimi ceken. Hypertension'in tuzla alakali oldugunu kabul etmeyen bir bolum bilimadami var, sonuclarin yanlis yorumlandigini dusunuyorlarmis, ilginc gercekten, daha fazla arastirmak lazim.
 
Bildirilen miktar sodium, bu konuda haklisiniz, kaynakta acik bir sekilde belirtilmemis ama yiyecekleri etiketlerken sadece sodyum miktari belirtilir.

Bu durumda size su soruyu soruyorum, gidalardaki sodyum miktari cok dusuk degil mi?

Sebzelerin yarim porsiyonunda 30-50 mg, bir bardak sutte 100 mg, tam bugday'da 80, 30 gr ette 100 mg sodium var, verdiginiz kaynaktaki rakamlar bunlar. Yalniz ben sizin kaynaktaki sodium miktarlarini neye gore soylemisler emin degilim. Cunku caloricount.com isimli baska bir sitede 85 gr biftekte 56 mg sodium oldugu soyleniyor. Bu da 2.5 kg et yemek demek asagi yukari gunluk sodium ihtiyacini karsilamak icin.

Bu hesaplar dogruysa disaridan tuz almadan yeteri kadar sodyum tuketmemiz icin,

20 bardak sut
ya da 2.5 kg et (kendi kaynagimdaki sodium rakamina dayanarak)
ya da 20-30 porsion arasi sebze
ya da 25 dilim ekmek
ya da 3 kg tavuk (150 gr'da 87 mg var, internetten arastirabilirsiniz. Ben caloriecount.about.com'u kullandim)
tuketmeliyiz.

Bu durumda teorik olarak siz haklisiniz ama pratikte bir cikmaza giriyoruz cunku 2000 mg'i normal yollarla almak son derece zor gozukuyor.

Bu arada beni tuzu savunuyor diye dusunmeyin. Disaridan aldigimiz, yedigimiz urunlerde o kadar cok sodium var ki evde kendi yaptigim yemeklere hiz tuz koymam ben. Baharatlari kullanmayi ogrenince yemekleri tuz koymadan da lezzetlendirmeyi ogrenebiliyor insan. Rafine tuzun zararlari da cabasi.
 
Na almak gerekir gıdalardan veya maden suyundan.
Ama haklısınız tamamen gıdalardan karşılamak oldukça zordur.
Ama Tuzun esansiyel olmadığını değiştirmiyor.
 
Arkadaşlar, ortalık biraz karışlmış ama sonradan düzelmiş gördüğüm kadarıyla.

Şimdi bizim bildiğimiz manada sofra tuzu esansiyel değildir burada setiye katılıyorum. Ancak Atakan'ın dediklerinde de itiraz edecek bir nokta göremiyorum.

Sonuç olarak sodyum ve kloru, biz, yani sıradan bir hayat yaşayan insanlar seve seve, mecburen sofra tuzundan alacağız değil mi ?

O halde lafı dolandırmadan bir insan neye göre tuz almalıdır ? Yaşa göre mi kiloya göre mi ? Bunun cevabını, bir de ortalama beslenme alışkanlıklarımıza göre bir insan günde ortalama kaç gram tuz tüketirse sağlıklı olur. Net olarak bu gram aralığını bilmek istiyorum eğer net bir cevap verilmesi mümkünse.
 
kardeşim gaddar ne diyorsa doğrudur... hehe. saygım sevgim muhabbetim bunu söylememi isterdi. birde salvador xp..

son sorunu biraz özet geçeyim tuz alımları ülkeden ülkeye farklılık gösterir. sıcak soğuk farklılıkları ve düfizyon oranı önemlidir. birde vucudun tuz sensörleri önemlidir. anında kana karışır. bal ve alkolden sonra kana en rahat karışan bileşiktir.

soğuk havalarda ve sıcak havalarda tuz ister vucut. donma ve terlemye karşı

artı çok susadığınızda ve hormonel baskılarda böbrekler ca ve + na tutarlar.

konuya genel bakış

özellikle dışarıdan asit türevi maddeler aldığınızda port.suyu cola vs. organlar tarfından nötrlenmek için aşırı baz üretilir. ve sonucunda tuz oluşur bu nedenle tuz alımınız sıcak soğuk ve asitli yiyeceklerle doğru orantılıdır.

haa pekala, tam tersi durumlarda ne olur. asit dengesi yerine baz fazlası ortaya çıkarsa mesala yüksek pro alımı sayesinde üretilen amonyak kanın ph değerini bazik tarafa dönüşmesine ve vucuttaki asitlerler birleşerek amonyum tuzları meydana getirir. ama ph dengelenir. ama bu durumdada vucut gerekli enerjiyi protein ve yağlardan sağlar. bu durumda ise fazlalık idrar ve bir kısmıda nefes yoluyla atılır. insanlardaki nefes kokusu bu sebebledir. ağzı kokan bir insanın rahatlıkla söyleyebilirmki, yüksek protein alıyordur ve asitli yiyecek tüketiyorsur. ama tuz kullansa idi bunu nötrleyecek ve hiçbir zaman ph dengesi bozulmayacaktı. özellikle yaz ve kış aylarında rahat edecekti. kışın üşümeyecek ve yazında çok terlemeyecekti.

saygılarımla

şimdi size soruyorum tuz esansiyelmidir. değilmidir.
 
Son düzenleme:
Tuz demek sodyum klorür demek, değil mi ?

Bunu hepimiz biliyoruz. Sofra tuzu esansiyel (vücudun kendi kendine üretemeyip dışardan almak zorunda olduğu) değildir. Esansiyel olan Seti'nin de dediği gibi Na ve Cl (Sodyum ve Klor).

Ama Atakan'ında dediği gibi tek başına klor zehirlidir.

Klorun iyon hali yani klorür bize gereklidir. Klorür Cl− olarak gösteriliyor. Aradaki bu farkı Seti'nin belirtmesi gerekirdi. Belirtmemiş.

İçtiğimiz sularda olsun, içmediğimiz sulama sularında olsun klorür bolca bulunur, bu sulama sularıyla besinlere geçer. Sodyum derseniz onun zaten birçok şeyde olduğunu benden önceki mesajlarda açıklamışlar.

Yani esansiyel olan sodyum klorür değil, sodyum ve klorürdür, bu ikisini ayrı ayrıda yeteri kadar alabiliyorsak tuz kullanmamıza gerek kalmaz. Tuz bu ikisini de barındırıyor diye esansiyeldir diyemeyiz. Eğer öyle dersek içerisinde bir, birden fazla esansiyel barındıran her madde esansiyel dememiz gerekirdi.

Hıyar esansiyel midir ? Armut esansiyel midir ? Tavşan eti esansiyel midir ? Değildir, bunların içerisindeki kimi maddeler esansiyeldir. Tuz da esansiyel falan değildir. Çok iyi bir sodyum ve klorür deposudur o kadar.

Ancak eksik sodyum nasıl sorunlara yol açıyorsa, fazlası da sorunlara yol açar. Onun için hesaplı kullanmalıyız.
 
Tuzu fazla almakta az almakta zararlı onu biliyorum ama henüz kimse daha önce sorduğum "ortalama ne kadar tuz almalıuyız ya da tuz alımını neye göre belirlemeliyiz" sorusunu yanıtlamamış.

Bende su atma niyetim yoksa kafama göre ayarlıyorum ama neye göre almam gerektiğini bilmek isterdim.
 
Back
Yukarı