İdman Sonrası Ne Yenmeli?

2 kaşık balı ılık suyla karıştırsak kana karışma hızı daha fazla olacağnı düşünüyorum,ki antremandan sonra öyle yapınca kendimi daha az yorgun hissediyorumthums:

mrb. ben yeni başladım , evde ayarlamalı dambıl seti ile çalışmaya çalışıyorum :-)
idmandan sonra enerji içeceği (redbull vb...) içmek doğrumudur işe yarar mı ?
yardımcı olursanız sevinirim.

redbull bence uzak durulması gereken bir ürün.Ama powerade tarzı içecekler antreman esnasında bozulan iyon dengesini düzeltmek açısından faydalı olabilir..

Dr. Jonny Bowden
http://www.yorumla.net/register.php
Konu antrenmana geldiğinde,en önemli yemek egzersizden hemen sonra yediğiniz yemektir. Şayet benim antrenmanınızı körükleyecek en iyi beş yiyecek hakkındaki son köşe yazımı kaçırdıysanız, neden antrenman sonrası yemeğin bu kadar önemli olmasını nedenini tekrar açıklamama izin verin. Gördüğünüz gibi, siz çalıştıktan bir saat kadar sonra, kaslarınızın tam anlamı ile besin için açlıktan ölürken, bir fırsat penceresi açılıyor. Biz buna altın saat diyoruz. Ve bu zaman diliminde yediğiniz yemek, kaslarınızı geliştirmek ve enerji kaynaklarını tekrar doldurmak için en önemli şey.
Vücudunuzun ihtiyacı olan ilk şey iyi, taze amino asit temini. Amino asitler protein yapı bloklarıdır ve vücudumuz tarafından kaslar,hormonlar,sinir taşıyıcıları, kemikler ve bu biçimdeki diğer bütün önemli şeylerin yapımında kullanılır. Egzersiz glutamin, üç kollu zincir, aminos valine, isoleucine ve leucine gibi kritik amino asitlerini ve proteinle vücudunuzu yenileme yolunu tüketir. Bu, et tavuk yumurta balık ve kesilmiş süt suyu protein tozu ( hatta ben kesilmiş süt suyu kadar sevmesem de soya protein tozu) demek anlamına geliyor.

İhtiyacınız olan ikinci şey ise biraz karbonhidrat. Egzersiz vücudunuzun şekerin depolanmış hali olan glikojen stokunu kullanır. Glikojen karaciğerde ve kaslarda, seker ihtiyacının sinyalini bekler. “hey, o egzersiz yapıyor, hadi ona biraz yakıt verelim!” vücudunuz 1.800 civarında seker kalorisini , kısa bir maraton gibi her türlü çalışmayı yakacak kadar bol olan glikojen şeklinde barındırabilir. Ama atletler glikojen stokları fulken en iyisini yaparlar ,yani böylece eğer karbon yasaklı bir diyet yapmıyorsanız, çalışmadan sonra bazı yavaş yakıcı karbonlar iyi fikirdir. (ipucu: en iyi karbonlar yulaf unu, esmer pirinç horozibiği çiçeği veya quinoa gibi tahıllar ve sebze ve meyvelerdir.)

Kaslarınız onarım ve büyüme için proteine ve vücudunuz glikojen stokunu yenilemek için biraz karbona ihtiyaç duyar.

Gerçeği söylemek gerekirse , sıkı bir vücut çalışmasından sonra, vücudunun Korkular Dükkanındaki bir bitkiye benzer. “besle beni!” diye ağlıyor ve hayır cevabını almak uzun sürmeyecektir. Unutmayın ki, egzersizden hemen sonra, besini sindirmek için gerekli olan zamanı düşünmek zorundasınız, öyle ki hafiften gitmelisiniz. Ama egzersiz sonrası tam öğün için ideal zamandır. O zaman egzersizden sonra alınacak en iyi besin yada yiyecek kombinasyonu nedir?

İşte benim favorilerimden beşi:

Tavuk ve karışım sebze
On iki gram derisiz kemiksiz tavuk göğsü az miktarda kalsiyum ,magnezyum,çinko ve demir; 255 mg fosfor;287 mg potasyum ve yüzde 75 oranında alımı tavsiye edilen niyasin, enerji metabolizmasında önemli olan b vitamininin yanı sıra nerdeyse 35 gram yüksek kalitede protein içerir. Bir büyük (18gram) tavuk göğsü daha da yüklüdür. Orta büyüklükteki bir muzdan daha fazla potasyum ,artı çok büyük ölçüde 53 gram kadar protein içerir. Kemiksiz derisiz tavuktaki yağ genellikle doymamış yağdır.sadece 12 gramlık bir tavuktaki 4 gramlık bir yağın 1.1 gramı doymuş yağdır. Sebzeler lif ve karbon sağlarlar. Eğer isterseniz, yemekle beraber bir tatlı patatesin yarısını ve bir kaşık dolusu zeytin yağını ve/veya badem yağını sebzelerde kullanabilirsiniz.

İstediğiniz zaman kahvaltı : avokado ile yumurtalı omlet
Yumurtalar gezegendeki en iyi protein kaynağı olma yolundalar. Ben omega 3 yağı daha yüksek bulunan kafes yumurtalarını tercih ediyorum.asla, tekrar ediyorum asla, yumurta sarısını atmam. Yumurta sarıları, sığır karaciğeriyle, yağı ve kolesterolü karaciğerde biriktirmeyi önlemeye yardımcı olan en zengin phosphatidylcholine (fosfat) perhiz kaynağıdır Yumurta sarısı aynı zamanda kardiyovasküler ve beyinin işlevini yerine getirmesi ve hücre zarlarının sağlığı için hayati olan kolin kaynağıdır. Bir büyük yumurta 300 mikrogram kolin (sarısında bulunanın hepsi)ve 215 miligram phosphatidylcholine sağlar. Kusursuz bir yemek için istediğiniz kadar sebzeyle karıştırın. İpucu: karışımınızın içine biraz dilimlenmiş elma ekleyebilirsiniz. avokadoyla tatlı derece lif ekleyip birde tek bağlı doymamış yağa hizmet edin..

Spor salonunda: sut tozuyla protein
ben sut tozunun en iyi protein kaynağı olduğunu düşünürüm. (benim favorim paleomeal dir web sitemde de görebilirsini çünkü yüksek sıcaklıklarda ve sadece doğal beslenmiş ineklerin sütünden elde ediliyor.) sut tozunuzu biraz çilek ve suyla karıştırabilirsiniz bu gerçekten benim favorim, veya herhangi bir maddeyle; yer fıstığı yağıyla, yulaf ezmesiyle yada dilimlenmiş elmanıza, yada suya. hepsi ise yarar. sut tozu protein içerir çilek karbonhidrat . (soya sütüyle yada sütlede karıştırabilirsiniz ama çok yüksek kalori içerecektir. meyve sularıyla karıştırmanızı önermem.)

Som balığı, ıspanak ve tatlı patates
İşte size ideal dengeli beslenme. Som balığı iyi bir protein ve omega 3 kaynağı ıspanak vitamin ve mineral deposu(göz için çok önemli bir besin olan lutein de içerir), ve tatlı patates çok zor yanan karbonhidrat kaynağı. tatlı patatesinize biraz keten tohumu yağı ekleyebilirsini(yada zeytin yağı yada tereyağ) veya üstüne biraz badem serpiştirebilirsiniz, fakat porsiyon büyüklüğüne dikkat edin: bunları sağlıklı bir derece almanız gerekiyor çünkü hepsi çok yüksek karbonhidrat içeriyor.

Ton balığı, kahverengi pirinç ve sebzeler
Küçük bir konservede light ton balığı ve 43 gram yüksek kalite protein ve 200 kalori. Bir konservede sizin vücudunuz ihtiyaç duyduğu niyasin, günlük ihtiyacınız %26'sı kadar B6 vitamini ve günlük ihtiyacınızın %82'si kadar B12 vitamini. ve ton balığı süper bir selenyum kaynağıdır. Bu da sizi kansere karşı korur. Biraz kahverengi pirinçle karbonhidrat ve fiber dolan vücudumuz artık çalışmak için hazır.

Siz su herhangi 5'li üzerinde hata yapamazsınız veya oranları değiştiremezsiniz. Vücudunuzu enerjiyle doldurup kaslarınızın tamiri için gerekli olan bütün proteini almış bulunmaktasınız. Buna sıkı bir şekilde bağlanın, bunları çalışma sonralarında tekrarlayın ve hayalinizdeki vücuda sahip olun.

Koray77 yazı için saol
ama sanırım çeviride sorun oluşmuş,12 gram tavukda 35 gram protein olduğun yazmakta

idmandan sonra protein ve ceratin ihtiyacını karşılamak için süt içilmeli mi?içilse nekadar içilmeli?

Protein tozu maliyetten dolayı şuan benim için ön planda değil.o yüzden eğer süt olmazsa da farklı bir alternatifiniz nedir?

çeviriyi ben yapmadığım için tam bir bilgim yok bir yerde araştırırken dikkatimi çekti paylaşmak istedim.

idmandan sonra süt içmek bence çok yararlı değil çünkü 100ml süt içinde 3 gram protein var buda idmandan sonra alman gereken protenin çok az kısmını karşılar

idmandan sonra protein ve ceratin ihtiyacını karşılamak için süt içilmeli mi?içilse nekadar içilmeli?

Protein tozu maliyetten dolayı şuan benim için ön planda değil.o yüzden eğer süt olmazsa da farklı bir alternatifiniz nedir?

lor peyniri ...

idmandnasonra 1bardan %100 üzüm suyu bir tane muz ye sonra 100 g lorla 4-5 yumurta ye 2si tamdiğerlerinin sadece beyazını ye 45 dk sonrada makarna yulaf bulgur pirinç gibi kompleks karbo al

Arkadaslar yaklasık 3 gunudr burada ve çeşitli baska yerlerde bu konuda arastırma yapıyorum ancak hala kafamda bazı soru işaretleri var cunku bazı söylenen şeyler cok celişio..
ben 2 yıldır yapıorum her nekadar daha önce karbonidrat ve protein kullanmıs olsam hatta bunların yararını da gormus olsamda nekadar bilinçsiz hakeret ettimi anladım..3 aydır spordan uzak kalmak zorunda kaldım ancak 1 hafta önce yeniden basladım.

kafama takılan seyleri sırasıyla sorayım istiorum.. ilk olarak ben nitrotech kullanıorum bunun için en dogru zman antremanın hemen bitimi sanırım değilmi ve suya karıstırarak içiorum..?diğer ölceği de yatmadan önce ılık sütle içmek gibi bi fikrim var ?2.si idman sonrası proteini aldıktan hemen sonra yada eve yüyürken veya gelir gelmez %100 üzüm suyu içiorum .bunun yerine herhangi bir markanın %100 olmayan m.suyunu içsemde iş görür dimi bunun zmanı dogru sanırım idman bitimi takriben ilk 15 dk oluoyo..? sonraki 2 saat içinde ise makarna yanında tavuk veya ton balıgı yiorum burdaki 2 saat cok mu coksa maksimum nekadar olmali ? ondan 3 4 saat sonra ise ılık sutle whey alayım diorm yada balık- tavuk ikiside uygun sanırım deilmi...Sabah kalktıımda da yumurta 5 tane kadar yada yine ton baliği.? gün içinde de kompleks karbonidrat tüketmeye calısıorm ama bu ortalama 1 tabak makarna yada pilav gibi yada ekmek arası bişiyler...son olarak idamana gelmeden önce bir 15 - 30 dk gibi bir muz tüketmeye calısırom zmanlaması iimi bununda?

bu beslenme programımın dogru oldunu düşünüorum..konu hakkında gercekten fikrinden cok bilgisi olan arkadaslar varsa ve bana yardımcı olurlarsa cok memnun olurum.

cevplarınızı bekliorum şimdiden teskkurler..

Ben antrenmandan yarım saat sonra ve gün içinde yaklasık 3-4 kere siyah çay içiyorum. Ayrıca idman sonrası ton balıgı yiyorum bir konserve. 24.8 gr protein war 1 tanesinde ve protein haplarını yutmaktan daha kolay :) yaklasık 1-1 bucuk saat sonra da makarna yapıp yiyorum. kilo alma ihtiyacım oldugu için yağ yakma gibi bi derdim yok o yuzden soslu yapıyorum. Ve idman biter bitmez creatin ile üzüm suyu alıyorum. Şimdilik uygun geliyor bana sizce yanlıs yaptıgım bişey war mı?

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:59 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:34 ----------

Tavuk, yumurta, ton balıgı hangisi hoşuna giderse. Üstüne 2 tane de muz cakarsın + meyve filan. (ki ben üzüm suyunu şiddetle öneriyorum tadı kotu olsa da :) ) En az maliyet ve en dogal yolla hem glikoz hem de protein ihtiyacın karşılanır. Benim önerimse tavuk.

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 19:23 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:59 ----------

Arkadaslar yaklasık 3 gunudr burada ve çeşitli baska yerlerde bu konuda arastırma yapıyorum ancak hala kafamda bazı soru işaretleri var cunku bazı söylenen şeyler cok celişio..
ben 2 yıldır yapıorum her nekadar daha önce karbonidrat ve protein kullanmıs olsam hatta bunların yararını da gormus olsamda nekadar bilinçsiz hakeret ettimi anladım..3 aydır spordan uzak kalmak zorunda kaldım ancak 1 hafta önce yeniden basladım.

kafama takılan seyleri sırasıyla sorayım istiorum.. ilk olarak ben nitrotech kullanıorum bunun için en dogru zman antremanın hemen bitimi sanırım değilmi ve suya karıstırarak içiorum..?diğer ölceği de yatmadan önce ılık sütle içmek gibi bi fikrim var ?2.si idman sonrası proteini aldıktan hemen sonra yada eve yüyürken veya gelir gelmez %100 üzüm suyu içiorum .bunun yerine herhangi bir markanın %100 olmayan m.suyunu içsemde iş görür dimi bunun zmanı dogru sanırım idman bitimi takriben ilk 15 dk oluoyo..? sonraki 2 saat içinde ise makarna yanında tavuk veya ton balıgı yiorum burdaki 2 saat cok mu coksa maksimum nekadar olmali ? ondan 3 4 saat sonra ise ılık sutle whey alayım diorm yada balık- tavuk ikiside uygun sanırım deilmi...Sabah kalktıımda da yumurta 5 tane kadar yada yine ton baliği.? gün içinde de kompleks karbonidrat tüketmeye calısıorm ama bu ortalama 1 tabak makarna yada pilav gibi yada ekmek arası bişiyler...son olarak idamana gelmeden önce bir 15 - 30 dk gibi bir muz tüketmeye calısırom zmanlaması iimi bununda?

bu beslenme programımın dogru oldunu düşünüorum..konu hakkında gercekten fikrinden cok bilgisi olan arkadaslar varsa ve bana yardımcı olurlarsa cok memnun olurum.

cevplarınızı bekliorum şimdiden teskkurler..

Dostum en basta meyve suyu ile başlayayım. Üzüm suyu en iyisi ve benim marka tavsiyem de AROMA. %100 den şaşma derim ben ayrıca mideni etkilemedikce. Zamanı iyi KH ihtiyacının bir kısmını o şekilde karşılaman mantıklı.
Nitrotech antreman bitiminde alman çok dogru evet ama bence kahvaltıdan sonra da kullanırsan hem seni güne hazırlar, hem de gece boyu aç kalan vücuduna ilave besin vermiş olursun. Hatta bence gece yatarken bile bir porsiyon tüketebilirsin aç kalacak vücudun için.
Bilgim olan konularda cevaplamaya calıstım muz konusunda pek bi fikrim yok ama dogrudur heralde :)

Antremandan hemen sonra protein tozu ile üzüm suyunu karıştırıp alsak nasıl olur?

Bide kafeini nezaman almalıyız nescafe,kahve vs?

Eskiden enerji versin diye milli takım antremana yada maça çıkmadan önce mutlaka büftek yedirirlermiş ve bu yıllar boyu böyle devam etmiş.

Taki dışardan gelen bir futbol hocası peynirli makarna önermiş.

Çünkü büfteğin tamamını vucut 6 saatte enerjiye çevirirken peynirli makarna daha fazla enerji sağladığı gibi daha kısa zamanda enerjiye dönüşüyor (30dk - 1 saat)

Aynı hoca maç ve antremandan sonrada kırmızı et yenilmesini tavsiye ediyor çünkü uzun sürede yavaş yavaş enerjiye dönüştüğü için yavaş yavaş onarılan kaslarıda hep destekliyor.

Bu sistemde gittiklerinde sporcularımız gerçekten büyük fark görmüşler.

not: Eğitim notlarımdan
Beslenme uzmanı prof haluk saçaklı

Meyve şeker hastalarına önerilen bir şeker kaynağıdır çünkü meyve şekerinin glisemik indeksi düşüktür yani kana yavaş yavaş karışarak ani insülin yükselimini önler bu yüzden antrenman sonrası da amaç insülini yükseltmekse beyaz şeker gibi ani kana karışan insülin salgılatan şekerler almalıyız, ticari meyve sularında bolca beyaz şeker bulunur.
Bu yüzden antrenman öncesi düşük glisemik indeksli meyve antrenman sonrasında ise yüksek glisemik indeksli meyve suyu, sporcu içeceği veya sofra şekeri...
arkadaşlar peki kilo vermek ve yağ yakmak için çalışanlar ne yapıcak idmandan sonra basit şeker alması gerekiyomu

arkadaşlar ben yeni salona yazıldım forumu takip ediyorum beslenme konusunda pek bilgim yoktu forumdan öğrendim dün idmandan sonra 500ml üzüm suyu içtim ardımdan yarım saat sonra 80 gr dardanel ton 22gr protein salata ile karıştırıp üstüne mısır ekledim oda 3gr falan oluyo aradan biraz geçince yarım yağlı 1 bardak süt içtim ve akşamları meyva yiyorum öğlenleri iş yerinde olduğumdan çorba ve sulu yemek yiyorum pilav falan çıkarsa pilav almıyorum içinde margarin olduğu için sabahları 2 yumurta beyazı zeytin beyazpeynir şekersiz çay içiyorum (amacım yağ yakmak) çok tekrar az ağırlıkla çalışıyorum ayrıca günde 1 saat 15 dakka cardio yapıyorum sizce izlediğim yok doğrumu bu aşamada yanlışlarım varsa düzeltirseniz çok iyi olur herkese iyi formlar saygılar...

Son düzenleme:
slm oncelikle çok güzel bi forum okudukça bilgilendim herkese teşekurler ben yeni başladım 30 yasında 81.5 kiloyum 179 boyundayım hocam kilo vermem gerektıgını soyledi onun için ilk başta 50 dk kardıo yapıyorum şimdi tum konuyu okudum anladıgım kadarıyla idman sonrası üzüm suyu içicem yarım saat içinde 30 35 gram protein alıcam bunları ogrendim anlamadım konu bunlar dışında ayriyeten karbon alıcakmıyım eger alınıyorsa kilo nasıl vericem yag yakımı olcakmı aldıgım karbon yag olurmu idmana 18.00 gibi başlıyorum

arkadaşlar ben yeni salona yazıldım forumu takip ediyorum beslenme konusunda pek bilgim yoktu forumdan öğrendim dün idmandan sonra 500ml üzüm suyu içtim ardımdan yarım saat sonra 80 gr dardanel ton 22gr protein salata ile karıştırıp üstüne mısır ekledim oda 3gr falan oluyo aradan biraz geçince yarım yağlı 1 bardak süt içtim ve akşamları meyva yiyorum öğlenleri iş yerinde olduğumdan çorba ve sulu yemek yiyorum pilav falan çıkarsa pilav almıyorum içinde margarin olduğu için sabahları 2 yumurta beyazı zeytin beyazpeynir şekersiz çay içiyorum (amacım yağ yakmak) çok tekrar az ağırlıkla çalışıyorum ayrıca günde 1 saat 15 dakka cardio yapıyorum sizce izlediğim yok doğrumu bu aşamada yanlışlarım varsa düzeltirseniz çok iyi olur herkese iyi formlar saygılar...
arkadaşlar soruma cevap yokmu ?

idman sonrası protein ve karbonhidrat açısından zengin bir öğün tercih edilmeli. karbonhidratı basitten komplekse doğru bir şekilde tüketmeliyiz.

slm ben antmandan sonra meyvelı sut ıcıyorum bonatchi nın dedıgı basıt seker ıceren ıcecekler arasına gırermı we ne kadar faydasını görürüm + proteyın tozu alıp sutle karıstırmayı dusunuyorum ne kadar mantıklı bana yardımcı olabılırmısıznız _?

Evet meyveli süt basit şeker içeren içecekler arasına girer. Meyve de süt de basit karbohidratlardır. Yağlanmadan kaslanmak isteyenler basit karbohidratlardan uzak durup minumum seviyede alınmalıdır. Vitamin ve mineral noksanlığı yaşamamak için de multi vitamin & mineral desteği alınmalıdır.

Son düzenleme:
Back
Yukarı