Kuru cökelek mucize bir besinmi?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Umut-X
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
proteini düşük olur ne yazık ki.Ne de olsa 1 litre sütte ortalama 35 gram protein var.Yarım litre koysan en fazla 18 gram protein olur.Dışardan aldığımızda 50 gramında 27 gram protein oluyor.Daha iyi bence evde yapmaktan.

tam tersi 32 gram 1litresindeki protein miktari bir litre sütende tartmadım ama 100 150 gram çökelek çıkıyor. ve çok rahat yeniyor tuz yok yağ yok(yarım yağlı sütle yapıyorum tam yağsız sütlede yapılabilir)yani değerleri hem yüksek hemde güvenilir oluyor hemde tuzsuz :) mis gibi süt kokuyor.

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 20:35 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 20:33 ----------

peki kesilin sütten geriye ne kadar sıvı olarak kalıyor acaba, onuda kullanmakmı gerekir yoksa dökülüyormu ??

dökülüyor bildiğin sadece su :) he bazı arkadaşlar asıl onun peynir altı suyu olduğunu söylüyorlar mantiken herhalde ama adına aldanmamak lazım süzgeçin üstünde kalan beyaz tortu bizim proteinimiz :) afiyet olsun.
 
Son düzenleme:
başlıktaki bütün mesajları okumadım ama protein oranı hakkında çok değişik görüşler var. ben bildiğim bir oranı söyleyeyim, ona göre değerlendirin

12-13 kilo yoğurttan yaklaşık 1 kilo çökelek çıkıyor. yoğurdun protein oranından yola çıkarak hesaplayabiliriz.


ekleme: başlığı biraz okudum , bazı arkadaşlar tadının kötü olduğunu söylüyor. birkaç yöntem önereyim.

öncelikle çökelek baharatlıysa (sürk de denir) zaten pek bir şey yapmanıza gerek yok. zeytinyağıyla gayet güzel bir şekilde yiyebilirsiniz. içindeki kekik, biber, çörek otu vs. baharatlar olduğundan lezzetlidir

eğer beyaz çökelek yiyecekseniz istediğiniz bahatları koyup ( pul biber- karabiber - kekik olabilir) zeytinyağı gezdirip yiyin


gerçek çökelek gayet yüksek oranda besin değerlerine sahiptir. hileli çökelekte ise verim alamayabilirsiniz. değerinden ucuza satılan çökeleklere dikkat edin
 
Son düzenleme:
kuru çökelek türlerinden birsis de adını tam hatırlayamıyorum (!) " doğu anadoluda ayrandan elde edilen ,ü taş gibi bir malzeme dir...bunu tahtaya sürter ,suyla karıştırp anadolu da çorba falan yaparlar...su,yağ ve diğer özellikler arındırılarak yapılan taş gibi bir mzlaemedir..((

hala yapılıyor mu acaba?...)

Bir üstteki mesajda belirtilmiş o taş gibi olan kurutulmuş baharatlanmış çökeleğe Hatay civarında çok rastlanır. İsmi "Sürk" tür. Kolay bozulmaz küflenmez fakat yeneceği zaman parçalaması zordur :)




Zeytinyağı eklenince yumuşar mükemmel bir tadı olur. Domates ve salatalık küp küp doğranıp biraz sürk karıştırılarak üzerine az bir miktar zeytinyağı ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.


 
çökelek

YAŞ ÇÖKELEKTE %35 , KURU(lor kıvamında) %55 civarı protein bulunduğu söyleniyor (su oranı azaldıkca protein oranı artıyor)
Peynir ve yoğurt yapımında DİBE ÇÖKEN SU yabancı ülkelerde kurutulup protein tozu olarak kullanılıyo.

ÜLKEMİZDE ise kalın filitrede kalan normal YAĞLI peynir,
ince filtrede kalan lor (AZ YAĞLI),

En alta inen su ise (YAĞSIZ TUZSUZ) tadı olmayan(PEYNİRİN DİP SUYU):D ÜLKEMİZDE Bu su ziyan olmasın diye kaynatılıp buharlaştırılarak kalanıyla ÇÖKELEK elde ediliyor diye biliyorum çökelek yağsız ve tadsız olduğu için ucuza satılıyor... peynirde yağ=lezzet
(fiziken de cıvık karışımda yağ üste çıkar protein dibe çöker thums:)
yağsız olduğu için yutması biraz zor :D bi kaşık çökelek 1 yudum su içerseniz yutuluyo.
 
Arkadaslar yıllarca hayvancılık ile uğraştık lor için birsey diyemem ama biz köyde çökeleği yaparken yoğurt biriktirilir diyelimki 50 kg kadar yayık makinaları vardır onda önce yağı alınır tabi yağı alınırken hava sıcaklığına göre içine soğuk yada sıcak su konulur yağın kendini toparlaması için yoğurdun bütün yağı üzerine çıkar bu alındık tan sonra kalan su büyük tencereye konularak soba yada Ocak üzerinde kaynamaya bırakılır kaynama noktasına yaklaştığı zaman kesilir soğumaya bırakılır ve soguduktan sonra bez torbalara koyularak üzerine ağırlık koyulur ve bir gün sonra yemeye hazırdır sıfır yağ ve tuz ve hiç bir ağır koku olmaz biz cok yaptığımız için çökecek yapımından sonra kalan su ile bunu bir bidona koyarak muhafaza ederiz ben ciğ olarak yemeye bayılırım.
 
Ben her antrenman gunu 300 gram civari ton baligi tuketiyorum.danone nin yagi suzulmus buyuk paketlerinden aliyorum 3 tane.Tabi pahali oluyor.75 gram civari protein.
Bunun yerine kuru cokelek yesem ayni degeri alir miyim?
 
Ben her antrenman gunu 300 gram civari ton baligi tuketiyorum.danone nin yagi suzulmus buyuk paketlerinden aliyorum 3 tane.Tabi pahali oluyor.75 gram civari protein.
Bunun yerine kuru cokelek yesem ayni degeri alir miyim?

ton balığının 160 grlığından haftada 3-4den fazla yemek iyi değil diye biliyorum bi araştır istersen çünkü günde 300gr oldukça fazla onun yerine her antreman günü 1tane yemen daha iyi olur
 
Bu konuda bir bilgim yok.Genelde cogu kisi tavugu tercih eder fakat tavuklarin dogallik durumundan dolayi uzagim.

Ton baligi yerine cokelekle devam etmek istiyorum yararli olur mu bunun icin sordum.
Kilo almaya calisiyorum bu arada
 
bence o kadar ton balığındansa daha yararlı olur çökeleğin kurusundan 150gr yersen yaş olanından 200gr yersen yaklaşık 75gramı bulacaktır zaten
tavuğun doğallığından şüpheciysen ben hindiyi öneririm fiyat olarak aynı tat olarak da farklı sayılmaz doğallığı konusunda ise kötü bir şey duymadım hindi hakkında
 
Antalyada yaşıyorum bütün semt pazarlarındaki peynircilerde bulunur lor ile bir alakası yoktur görünüm olarak benzer ama tadları aynı değildir lor tadsız oluyor ama çökeleğin kendine has tadı var kilosu 6 liradan alıyorum ve haftada 2 kilo kadar tüketiyorum kahvaltıda ve ara öğün olarak daha fazla protein almak için yiyorum bazen gece yatarmadan önce yerim şuan yediğim gibi değerlerini gördükten sonra lorun yüzüne bile bakmıyorum 100 gramda 35- 55 arası proteini hiçbir besinde bulamazsınız eğer bulamıyorsanız semt pazarlarındaki peynircileri gezmenizi öneririm.
 
ben çökelekte fazla protein yok diye bilirdim. ilginç. 100 gr da 54 gr protein varsa suplement yerine çökelek tüketelim. antrenmandan sonra 100 gr çökelek al iş tamam. günde 300 gr nerdeyse tüm proteini almış oluruz ozaman ama pek inanamıyorum.

bu çökelek denen madde ayrandan yapılmıyomu. yani ayranı kaynatıp süzüyorlar yada yoğurtmuydu tamam googleda buldum yağı alınmış yoğurdun tuz koyularak kaynatılmasından elde ediliyormuş. ee yoğurt kaynatılınca protein mi ürüyo içinde anlayamadım şimdi. normala yoğurt kasesinde protein değerleri o kadarda yüksek yazılmıyo 100 gr da ne kadardı 10 gr falan mı bizdeki yoğurt kabında hiç bişey yazmamışlar gidip baktım. proteinsiz yoğurt mu yiyoz acep halbuki aldığımız yoğurdun tadı diğerlerinden baya güzel geliyo du bana neyse.....

öncelikle spora ilk başladığımda salondaki hocam bana beslenme hakkında bilgi verirken sürekli aynı tip proteinin alınmasının karaciğer'in o proteinden sıkılıp "Yinemi whey ulan" diyip proteini kabul etmemesini anlatmıştı. Buna dayanarak günde 300 gr yiyim protein ihtiyacımı karşılıyım tarzı düşünmemelisin.

yoğurt konusuna gelince mantıken kuru çökelek yoğurttan daha yoğun bir katılığa sahip olduğundan yüz gram yoğurttan yüz gram kuru çökelek yapılmasını beklemek saçma olur ayrıca Kerembey isimli üyenin dediği kuruyunca protein miktarının artması durumuda var tabi..
 
öncelikle spora ilk başladığımda salondaki hocam bana beslenme hakkında bilgi verirken sürekli aynı tip proteinin alınmasının karaciğer'in o proteinden sıkılıp "Yinemi whey ulan" diyip proteini kabul etmemesini anlatmıştı. Buna dayanarak günde 300 gr yiyim protein ihtiyacımı karşılıyım tarzı düşünmemelisin.

yoğurt konusuna gelince mantıken kuru çökelek yoğurttan daha yoğun bir katılığa sahip olduğundan yüz gram yoğurttan yüz gram kuru çökelek yapılmasını beklemek saçma olur ayrıca Kerembey isimli üyenin dediği kuruyunca protein miktarının artması durumuda var tabi..
Bence gün içinde süt , yumurta ve et proteinlerini karıştırırsan araya az miktarda bitkisel proteinler serpiştirirsen söylediğin gibi olmaz ama dediğin gibi günde ihtiyacın olan 170 gram proteinin hepsini çökelekten alırsan dediğin gibi olur.
 
Arkadaşlar omlette kullanırsanız zevkle tüketiliyor. Yumurtadan önce az yağda eritin sonra yumurtayı da katınca üstüne protein bombası oluyor. Tadını ben çok beğeniyorum
 
:) ben hataylıyım. yani kuru çökelegin memleketi. her mevsim bulunur bizde. kuru çökelek tüketimi zordur tuzlu oldugu için doğru. ama taze çökelegi çok güzel tatlandırabilrsnz. 50 gram degilde 30 gram olsun 100 gramında. zaten kuru çökelekten 50 gram tüketene kadar taze çökelekten 100 gram tüketebilirsiniz. proteinsiz geçen ögününüz olmamış olur :) yakında spor salonuna başlayacam ve ana besinim çökelek olacak. işe yarar mı dersiniz antrenman sonrası çökelek ? kana çabuk karışır mı yani.
Hemşerim :) baya olmuş bunlar konusulalı bakıyordum Hatayı görünce duramadım e özledimde memleketi :) ye çökelek iyidir :)

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Back
Yukarı