tüm paragrafları tekrar tekrar dikkatle okudum. cevap yazmayacaktım ama ileride bu başlığı okuyacak genç sporcu adaylarının konunun bu şekilde sonlandığını görerek yanlış bir izlenime kapılmamaları için cevap yazmanın zaruri olduğu sonucuna vardım.
-sporun "sağlıklı yaşam" başlığı altında irdelenebilecek tüm konulara olumlu etkisi varken sadece kasların görünümünden yola çıkarak ortaya atılmış mesnetsiz bir görüş ile bir sporcu adayına yapacağı atremanların boşuna olabileceğinin nasıl olup da söylenebildiğini anlamakta güçlük çekiyorum.
kalp ve damar sağlığını geliştirip sağlıklı ve uzun yaşamın temellerini atması mı boşuna olacak? artık kolestrol sorunlarının 10lu yaşlarda başlayabildiği, kalp krizi geçirme yaşının 20ye indiği gerçeğini görmezden mi gelmeliyiz?
postür ve diğer ortopedi problemlerinin önünü kesmesi, iskelet sistemini güçlendirmesi mi anlamsız? yoksa lise çağında kambur durmaya başlamış gençleri, üniversite yıllarında fıtık ameliyatı olanları sadece ben mi görüyorum.
kilo kontrolünü düzenlemesi ve desteklemesi mi boşuna? obezite dünyadaki bir numaralı ölüm nedeni haline gelirken.
stresi azaltan, enerjiyi sağlıklı yönlere kanalize eden, sağlıklı beslenmeyi teşvik eden, hormonları düzenleyen bir sporun tamda ergenlik dönemine uygun olduğu gerçeğine nasıl gözümüzü kapatabiliriz? ergenlik dönemi psikolojik zorluklarla, kimlik arayışlarıyla dolu yanlış yollara sapma ihtimalinin yüksek olduğu bir dönem. uyuşturucuya başlama yaşı 10'a inmişken nasıl genç sporcu adayına spora başlamaması nasıl öğütlenir?
şimdi
kellar' dan,
09.05.09, 20:38, tarih ve saatli
bence 15 yas erken abi baslamaya bb icin. Birak ,başlama hic.
18-19 da baslarsin. Gelismen daha devam ediyodur. Hic body yapmasan 3 sene sonra belki kasların kendiliginden istedigin hale gelcek!!!! Bekle derim. daha cok erken cidden.
Boyun da belki daha uzayacak ve vucuttaki yag oraninda kütlene göre azalacak...
Başlama body e!
mesajında verdiği bilgiler için kaynak göstermesini bekliyorum. özellikle tekrar tekrar yazdığı
15 yas erken abi baslamaya bb icin.
tavsiyelerinin her biri için ayrı ayrı kaynak göstermesini bekliyorum.
kellar' ın
11.05.09, 19:47, tarih ve saatli
dedigim gibi zaten ackladim ama bi daha söylim.

bazi insanlarda genetik olarak kas yapisi , metabolizma hizinin katkısıyla yag kütlesine oranla cok daha gelişmeye meğilli oluyor. Bu bağlamda 15 yaşındaki birinin normal ergenlik dönemi gelişimi tamamlanmadığından dolayı , ekstra o dönemde bu gelişimi etkileyecek , hızlandıracak bir takim girişimlerde bulunması anlamsız kalır.Yani kısacası şöyle ifade edeyim : Normal sporlarla uğraşsa belki bu arkadaşımızın vucut yapısı musait oldugundan gelişme dönemi sona erene kadar istedigi, hayal ettigi vucuda body building yapmadan da sahip olabilir.
Esktra efor ve çabaya gerek kalmayacak belki de!
Derslerin e konsantre olsun , bb e degil. Ben hala erken olduğu kanaatindeyim.
Bu arada
vanesy kardesimiz de bana atıfta bulunarak boyu kısaltmadigindan söz etmis.Ben zaten kısaltır demedim dikkatli okursaniz(tüm paragrafı)...
Saygilar!
mesajındaki yetişkinlik döneminde genetik olarak kaslı olacak kişinin spora başlamasının boşuna olacağı ve bunun böyle olup olmadığını da bekleyip görmek gerektiği anlamını veren önermesine ise şiddetle karşı çıkıyorum.
genetik potansiyeli yüksek, yetenekli ve bu spora meyilli olan kişilerin olabildiğince erken bu spora başlamaları en doğrusu. 18-19 yaşında akranlarına oranla daha kaslı olacak olan kişi genetik potansiyeli yüksek olan kişiler grubuna girer ve belki de beklenen uluslararası başarıları kazandıracak olan sporcudur.
bir insanın herhangi bir spora doğuştan meyilli olabileceği varsayımıyla ona o spora başlamaması nasıl bir mantıkla öğütlenir?
ilkokul bahçesinde; top kontrolü, hızı, çevikliği, pas mesafesi, şut hızı, pas ve şut isabetleleği yüksek, futbol zekası akranlarına oranla gelişkin; futbol oynayan 8 yaşında bir çocuk gördüğünüzde ona "aman sen futbola başlama. yaşın küçük. bırak, başlama hiç. zaten yeteneklisin, futbola başlarsan boşuna olur, başlama futbola. bekle derim. daha çok erken, cidden. başlama futbola." demek doğru olur mu? bu akılcı bir tavsiye midir?
Bloodist' in genetik potansiyeli vücut geliştirme için yüksek mi değil mi bilmiyoruz. genetik olarak kalp ve damar hastalıklarına, postür bozukluklarına, obeziteye ya da psikolojik sorunlara meyili olup olmadığını da bilmiyoruz. ortalama sağlıklılık ve genetik altyapıya sahip olup olmadığını da bilmiyoruz.
19 yaşında akranlarına oranla kaslı da olabilir, obez de olabilir, ortalama bir genç de olabilir, daha burada sayamayacağım pek çok diğer alternatif koşullardan birisinin içerisinde de olabilir.
ama her olasılıkta vücut geliştirmeye başlaması çok yerinde olur. gelişimini engellemesi korkusuyla düşük ağırlıklarla çalışmasına da gerek yok. hareketten çalmadan, pozisyonu ve tekniği bozmadan kaldırabildiği kadar kaldırmalı. bunun gelişmeyi olumsuz etkileyeceği bir şehir efsanesi. basketbol oynamanın boyu uzattığı efsanesi gibi.
genç sporcuların vücut geliştirmenin yanında bir de takım sporu yapmalarını tavsiye etsem de;
bence 15 yaş erken değil vücut geliştirmeye başlamak için. bırakma, devam et.
18-19 yaşı beklemek zaman kaybı olur. gelişmen daha hızlı devam eder. vücut çalışarak belki 3 sene sonra avatar resmindeki gibi bir vücut sahibi olacaksın ve kasların istediğin hale gelmiş olacak!!! bekleme derim.
tam zamanı cidden.
boyun düzgün postürle uzar, obez olma riskin azalır... Bloodist
başla vücut geliştirmeye.