Yurt dışından sipariş vermek risktir,bu doğru buna diyecek bişeyim yoktur ama neden risktir?Gümrükteki memurun yada amirin altığı talimat yada kafasının estiği gibi uygulamasından kaynaklanıyor.Başka bişey yok.Bir ürünün kaçak olabilmesi için ya yurda girişi tamamen yasak olmalı yada yurda gümrüksüz dolayısıyla vergisiz giriş yaptırıp o ürünün üzerinden kar yapmasıyla olur.Devlete vergi girmemiş olur dolayısıyla kaçak olmuş olur.Şimdi bu suplementlerin eğer Türkiyede benzeri ve aynıları varsa vede satılıyorsa kanunende ben gümrikten 100€ ya kadar herhangi bir mal getirtebilme hakkım varsa ve bunuda sadece ben kullanacaksam bu ürün nasıl kaçak oluyor.Bu işi ezber biliyorsunuz.Sonra suplementler acaba ilaç kapsamında olmadığı içinmi tarım ve köy işleri bakanlığından izin alınıyor yoksa sağlık bakanlığından izin almak zor olduğu içinmi?Neyse konuyu çok da dallandırmamak lazım ama özetle benim dediğim kendi kendimizi aldatıyoruz çünkü hakkımızı bilmiyoruz.Kanunda birşeyin emsali varsa vede serbestse herkese serbesttir.Bu ürünler distrübütörler aracılığıyla Türkiyeye girebiliyorsa yurtta varsa gümrükten geçmesi kaçak deği bilakis bizim kanuni hakkımızdır.Gümrükten geçirtemezsin illa dükkandan alacaksın diye diretemezler ama malesef kanunların esnekliğinden memurlara zaman zaman kendi iradesinde büyük yetki verildiğinden örneğin bu yazıyı okuyan bir gümrük memuru varsa yarın isterse bir vatandaşın ürününü geçirtir isterse geçirtmez.Bu bu kadar basittir.Memolf un dedikleri anlaşılmadı yada anlamak istemiyorsunuz.Arkadaş diyorki illa getirtecekseniz bu şekilde getirtin göze batmasın diyor.Ben böyle getiriyorum diyor.Ne var bu dediğinde anlamadım.Bu konuyla ilgili tam 73 sayfa var bikaç sayfa okuyan nedemek istediğni anlayabilir çok özendirici yada yönlendrici bir yazı olmamış.Bence gayet güzel bilgilendirici olmuş.