Unuttuğun veya bilmediğin için hatırlatıyım genç arkadaşım. Beslenme, tıp da okusanız doğrudan alanınız değil. İstanbul acıbademde bu yıl düzenlenen spor ve beslenme kongresine cerrahpaşadan katılan tıp profesörleri vardı. Ve onlar da beslenme konusunda sorularını beslenme profesörlerine sordular. Burada tıp mı okuyorsun demen hiç hoş değil. Çünkü tıp okumak bu konuda konuşmak için yeterli değil.
Lütfen yanlış bilgilendirmeyin. Enerjinin %10 u kadar yağ ne demek? Buna bilimsel kaynak gösterir misiniz?
Kararay konusundaki yorumuna katılıyorum. Ancak tıp okumanla ilgili yorumunu beğenmedim. Biz bir şey söylerken kaynak gösteririz, mesleğimizi veya statümüzü öne sürmeyiz. Forumda beslenme uzmanı ve diyetisyen arkadaşlar da var. Bakabilirsin ben diyetisyenim söylediğim doğru diyen yok. Ya da tıpcılar var ama ben tıp okuyorum benim dediğim doğru diyen.. Bu tutumun doğru değil.
Serum kolesterolünün kan kolesterolünü artırmadığını gösteren çalışmalar var. Ancak bunun anlamı alınan kolesterol kan kolesterolünü yükseltmiyorsa iyidir demek değil. Yüksek kolesterol alımı ile serebrovasküler hastalıklara yakalanma riskini artıran güncel bir çalışma var mesela. Biraz araştırma yaparak bulabilirsiniz..[DOUBLEPOST=1503936105][/DOUBLEPOST]
Diş hekimliğinde hangi beslenme derslerini alıyorsunuz? Kolesterol konusundaki söylemin tamamen bilimden uzak. Geride kaldı demişsin. Lütfen okuyup araştırıp öyle yorum yapın.
Gerektiği halde kaynak gösterebileceğimizi üstteki mesajımda belirtmiştim. Kolay okuyabilmeniz için sadece Türkçe bir kaynak ekleyeceğim. Geride kaldı dediğiniz için söyleyim, araştırma 2016 yılına ait. Okumanızı öneririm.
"Diyet kolesterolünün fazla alınması, serum kolesterol seviyesini artırmaktadır. Yüksek serum kolesterol seviyesi de nörolojik hastalıkların patogenezinde olumsuz yönde etkilere sahiptir. Özellikle uzun süre yüksek serum kolesterol seviyesinin Alzheimer, Parkinson ve Multipl Skleroz hastalıkları riskini arttırdığına dair önemli kanıtlar bulunmaktadır. Bu kanıtlar sonucunda yüksek kolesterollü beslenmenin bu hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı sonucuna ulaşılmaktadır. Bu nedenle günlük diyetimizde kolesterolden zengin olan organ etleri, yumurta, et, yağlı süt ürünleri, kabuklu deniz hayvanları gibi kaynakların daha az ve daha dengeli tüketilmesi gerekmektedir. Serum kolesterol düzeyini istenilen değerler arasında tutabilmek için yeterli ve dengeli beslenme, egzersiz, düzenli uykuya önem vermeli, sigara, alkol, aşırı yağlı beslenme, sebze ve meyve tüketmeme gibi hatalı davranışlardan bireylerin uzak durması gerekmektedir."
https://www.journalagent.com/z4/download_fulltext.asp?pdir=eurjhs&plng=tur&un=EURJHS-96268